Ingrediencia na zdravé chrumkavé tofu kocky

  • 400 g pevného tofu (v USA extra firm)
  • 1 lyžíce mletej papriky (údené, sladké alebo štipľavé) (10 g)
  • 2 lyžice zemiakového škrobu (30 g)
  • soľ, korenie
  • repkový olej v spreji (4 ml)

Postup receptu – ako urobiť fit chrumkavé tofu

  1. Tofu vybal z obalu, zlej vodu, umy ho a vlož do papierovej kuchynskej utierky (2 vrstvy utierok).
  2. Hore polož tanier alebo plech a zaťaž ťažkými plechovkami, ťažkou knihou alebo panvicou a nechaj stáť aspoň 15 minút, aby sa z tofu dostalo čo najviac vody.
  3. Tofu zbavenej vody nakrájaj na kocky, veľkosť podľa preferencie a na čo ho budeš ďalej používať. A znovu dobre vysuš papierovými utierkami.
  4. Tofu daj do misky, pridaj mletú papriku, škrob, soľ a korenie a dobre premiešaj tak, aby sa tofu pekne rovnomerne v zmesi obalilo.
  5. Tofu môžeš buď upiecť v rúre alebo použiť teplovzdušnú fritézu, z ktorej je naozaj super, alebo ho opražiť na panvici.
  6. Ak horúcovzdušnú fritézu vystriekaj troškou oleja, rovnomerne rozlož tofu, aby sa nedotýkalo, znovu postriekaj troškou oleja a frituj na 190 °C po dobu 8 – 12 minút. V polovici otvor, pretrepte a skontrolujte. V prípade pečenia v rúre pečú na 200 °C, čas bude zrejme dlhší. A na panvici bude pečenie najdlhšie.
  7. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  8. AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz

Tofu v teplovzdušnej fritéze - foto postup

Poznámky k receptu

  • Pre lepšiu chrumkavosť môžeš tofu ešte pred odstránením vody namočiť na 15 minút do osolenej vody, čím sa do tofu dostane aj slanosť, takže potom ho už nemusíš soliť.
  • Ak zabudneš tofu vylisovať pred nakrájaním, môžeš ho vylisovať aj po nakrájaní (viď foto – prišla som na to lisovanie totiž až pri druhej várke, kedy už som to mala pokrájané). 😀 Prípadne môžeš skúsiť lisovanie aj úplne vynechať, ale určite to neodporúčam, ak budeš tofu robiť na panvici. Bez vylisovania to totiž bude trvať pokojne aj 20 minút, kým sa ti podarí opiecť do chrumkava.
  • Doba pečenia sa môže líšiť podľa fritézy, veľkosti kociek a stupňa finálneho prepečenia, takže priebežne tofu kontroluj a pretrepávaj ho. Ak chceš tofu chrumkavejší, peč ho dlhšie a naopak.
  • Množstvo korenia môžeš upraviť podľa vlastnej chuti, prípadne môžeš použiť aj iné korenie a prísady (napr. sójovú omáčku).
  • Tofu pečením či vyprážaním stráca zhruba 50 % svojej hmotnosti. Teda zo 450 g balenia vznikne cca 225 g pečeného tofu.
  • Do doby prípravy nepočítam čas potrebný na lisovanie tofu.