Ingrediencie na zdravé bolonské špagety s mletým mäsom
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (max. 10 % tuku)
- 700 ml hovädzieho vývaru (príp. 500 ml vody )
- 5 ks veľkých paradajok (500 g)
- 400 g lúpaných paradajok v plechovke
- 2 ks mrkvy (200 g)
- 3 podzemky stopkového zeleru (100 g)
- 1 ks menšia cibuľa (50 g)
- 2 lyžičky oregana (5 g)
- muškátový oriešok
- 2 lyžičky soli (10 g)
- 1/2 lyžičky korenia (3 g)
- repkový olej v spreji (2 ml)
Postup receptu – ako urobiť zdravé bolonské špagety
- Mrkva, zeler a cibuľu zbav šupky. Paradajky umy. Potom všetko nakrájaj nadrobno.
- Na troške tuku opraži cibuľu.
- Pridaj mrkvu a zeler a chvíľu opekaj.
- Pridaj mleté mäso, osol, okore a nechaj zatiahnuť.
- Pridaj paradajky, chvíľu povar, zalej vývarom a nechaj na najnižšom plameni variť 30 minút (bez pokrievky).
- Pridaj paradajky z plechovky, oregano, muškátový oriešok a var ďalších 30 minút (bez pokrievky).
- Zľahka rozmixuj tyčovým mixérom, pokiaľ je zelenina veľmi veľká.
- Dochuť soľou a korením podľa potreby.
- Podávaj s celozrnnými špagetami a polkou tvarôžku alebo iným syrom podľa vlastnej preferencie, prípadne lahôdkovým droždím.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na diétne špagety s boloňskou omáčkou
- Ak nemáš po ruke vývar, môžeš použiť vodu, ale chuť nebude taká dobrá. Na vývary vrelo odporúčam pomalý hrniec, ktorý ho uvarí za teba, keď si treba v práci. Prípadne si môžeš kúpiť do zásoby už hotové hovädzie vývary.
- Výsledná konzistencia závisí od vodnatosti jednotlivých surovín (paradajok, paradajok v plechovke), hustote vývaru a rýchlosti varenia. Musíš variť tak dlho, kým omáčka nezhustne. Môže to trvať dlhšie ako mne, obzvlášť pokiaľ použiješ vodu a nie vývar. Nariediť to môžeš vždy, ak to vyvaríš veľa.
- Nutričné hodnoty na bolonské špagety sú uvedené bez špaget a syra.
Komentáre
Dobrý deň, zaujímalo by ma, akú dávku cestovín, tú celozrnnú špagetu v surovom stave považujete za 1 porciu.
Ďakujem
Dobry den Miriam, porcie sú vysoko individualne zalezitost nie len pri prilohách. Záleží totiž na ostatnom jedle počas dňa, koľkokrát im a aké množstvo, akú máme potrebu energie, aký máme vydaj. Napríklad keď jazdíte 5x denne cca 400 kcal, tak si podľa toho musíte dopočítať aj tie prílohy. Ja by som konkrétne v tomto prípade bolognských špagiet dala tým pádom cca 50 g celozrnných špagiet (za surová), aby som sa dopracovala na hodnoty okolo 400 kcal.
Dobrý deň, myslela som si, že to bude tak málo. Ako píšete, treba vychádzať z celodenného jedálneho lístka a množstva sacharidov nem. Ďakujem.
Obrovská dobrota! Veľmi ďakujem za recept! 🙂
Raz som skúšal a bolo to na mňa veľmi kyslé inak by to bolo super 😉 neviem ako to poriadne dochutiť
Zdravím Lukasi, asi ste mali kyslejšie paradajky. Riešenie je jednoduché, stačí tam pridať sladidlo 🙂 Teda postupne pridávať a ochutnávať, až to bude ok.