Obsah
Príprava zelenej špargle
Zelená špargľa rastie nad zemou, pôsobí naň slnko, prebieha fotosyntéza a preto zozelená. Na pestovanie je náročnejší ako biela, preto je drahší. Je chuťovo výraznejší ako biela, obsahuje viac vitamínu C a je s ňou menej práce. Pripravuje sa ako bežná zelená zelenina. Lúpe sa len trochu, ale ani to nie je potrebné. Varí sa v osolenej vriacej vode.
Ako pripraviť zelenú špargľu varením vo vode – video
- Špargľa sa nezakrajuje, ale zalamuje. Chytni ju oboma rukami v spodnej tretine a začni ho lámať. Zlomí sa v bode, kde prechádza drevnatá časť do šťavnatej časti. V jednej ruke ti zostane tuhá zdrevnatená časť, tú vyhoď alebo si ju nechaj na vývar. V druhej ruke ti zostane mäkká časť, ktorá sa je. Niekto však tvrdí, že sa jedná o babskú radu a že sa špargľa nezlomí v správnom bode a dochádza k plytvaniu. Najlepšie to zistíš, keď skúsiš časť odrojiť a ochutnať. Pri čerstvej špargle je väčšinou potrebné dať preč len 2 – 3 cm.
- Spodnú časť zelenej špargle je dobré trošku olúpať škrabkou na zemiaky. Špargľu daj na otočený hrniec, otáčaj ním a škrabaj. Avšak pretože pod šupkou je najviac vitamínov, ja zelenú špargľu nelúpem. Maximálne ošúpam tie drobné lístočky. Avšak ak je špargľa horkastá, tak ju olúp.
- Daj ich všetky vedľa seba a zrež na rovnakú dĺžku. Zviaž ich špagátom alebo gumičkou k sebe. (vo videu nie je ukázané, ale je to lepšie)
- Pripravenu špargľu var v osolenej vriacej vode priklopenej pokrievkou 2 – 3 minúty. Ak sú výhonky veľmi hrubé, tak až 5 minút. Varí sa naskus, musí zostať pevná. Pretože hlavičky sú uvarené najrýchlejšie, je dobré variť špargľu v hrnci zvisle, aby hlavičky zostali nad hladinou a varili sa len v pare. Zvoľ teda skôr užší a vyšší hrniec. Ideálne je na tieto účely hrniec na špargľu a špagety.
- Ak nebudeš špargľu hneď servírovať, je potrebné dať špargľu hneď do studeného vodného kúpeľa, aby sa zastavil proces varenia, špargľa zostala chrumkaná a zachovala si peknú farbu.
- Ak budeš špargľu ihneď konzumovať, najjednoduchšie je dať ju na tanier, osoliť, okoreniť a zastreknúť olivovým olejom.
- Ak ju budeš používať napríklad do rizota, odkroj si hlavičky zvlášť, tie sú dobré na ozdobu, a stonky nakrájaj na malé kúsky.
Existuje aj fialová špargľa, ktorá je veľmi podobná zelenému, ale má fialkastú farbu.
Príprava bielej špargle
Biela špargľa rastie pod zemou alebo pod tmavou plachtou, a preto si uchováva svoju bielu farbu. Horšie sa skladuje. Je chuťovo jemnejšia, ale má silnejšiu vláknitú šupku. Je potrebné ju veľa olúpať viac-menej skoro celú. Varí sa dlhšiu dobu.
Ako pripraviť bielu špargľu varením vo vode – video
- Špargľa sa nezakrajuje, ale zalamuje. Chytni juoboma rukami v spodnej tretine a začni ju lámať. Zlomí sa v bode, kde prechádza drevnatá časť do šťavnatej časti. V jednej ruke ti zostane tuhá zdrevnatená časť, tú vyhoď alebo si ju nechaj na vývar. V druhej ruke ti zostane mäkká časť, ktorá sa je. Niekto však tvrdí, že sa jedná o babskú radu a že sa špargľa nezlomí v správnom bode a dochádza k plytvaniu. Najlepšie to zistíš, keď skúsiš časť odrojiť a ochutnať. Pri čerstvej špargle je väčšinou potrebné dať preč len 2 – 3 cm.
- Bielu špargľu celú okrem hlavičky olúp škrabkou na zemiaky, šupka je totiž drevnatá. Lúp vždy asi 2 – 3 cm od havičky smerom dole. Naozaj by na něj nemal zostať ani kúsok šupky, tá je tvrdá a vláknitá a bola by v jedle cítiť.
- Daj ich všetky vedľa seba a zrež na rovnakú dĺžku. Zviaž ich špagátom alebo gumičkou k sebe.
- Pripravenú špargľu var v osolenej vriacej vode priklopenej pokrievkou 5 – 8 minút podľa hrúbky výhonkov. Ponor ich celé aj s hlavičkou. Varí sa naskus, musí zostať pevná.
- Ak nebudeš špargľu hneď servírovať, je potrebné dať špargľu hneď do studeného vodného kúpeľa, aby sa zastavil proces varenia, špargľa zostala chrumkaná a zachovala si peknú farbu.
- Ak budeš špargľu ihneď konzumovať, najjednoduchšie je dať ju na tanier, osoliť, okoreniť a zastreknúť olivovým olejom.
- Ak ju budeš používať napríklad do rizota, odkroj hlavičky zvlášť, tie sú dobré na ozdobu, a stonky nakrájaj na malé kúsky.
Ďalšie spôsoby prípravy špargle
Špargľu je možné pripraviť aj ďalšími spôsobmi ako je pečenie v rúre, grilovanie, vyprážanie. V rámci fitness je najideálnejšie varenie v pare, ktoré je najšetrnejšie voči vitamínom.
Prečo jesť špargľu
Konzumácia špargle má veľmi pozitívny vplyv na náš organizmus, a to nielen z hľadiska energetickej hodnoty. Má nízky obsah cukrov, vysoký obsah vlákniny, vitamínov a minerálov.
Špargľa je bohatá na vitamíny a minerály
- vitamín A, B, E, C
- vápnik, fosfor, horčík, zinok, draslík, železo, jód
- beta karotén, kyselina listová, kyselina asparagová
- antioxidanty, esenciálne oleje
Pozitívne účinky špargle na chudnutie a cvičenie
- upravuje hladinu cukru v krvi
- zlepšuje metabolizmus
- bráni zadržiavaniu vody v tele
- udržuje pokojný spánok
- zvyšuje schopnosť sústredenia
Kalorické hodnoty špargle a makroživiny v 100 g
Nutričné hodnoty | Zelená špargľa | Biela špargľa |
Bielkoviny | 3 g | 2 g |
Sacharidy | 2 g | 4 g |
z toho cukry | 2 g | – |
Tuky | 0,6 g | 0,2 g |
Kalórie | 25 kCal | 22 kCal |
Ďalšie zdravotné účinky špargle
- pomáha udržať zdravý cievny systém a srdce
- znižuje hladinu cholesterolu
- obmedzuje tvorbu kŕčových žíl
- pozitívny fliv na funkciu obličiek, močový mechúr a močové cesty
- zmierňuje menštruačné bolesti
- podporuje plodnosť
- pôsobí ako afrodiziakum
Čerstvá špargľa je najchutnejšia v deň zberu
Čerstvá špargľa je najchutnejšia v deň zberu, kedy je najsladšia a najšťavnatejšia. Čím viac hodín ubehne od zberu, tým viac špargľa prichádza o svoju sladkosť, horkne, postupne uvädá a drevnatí. Keď sa ti špargľa povedie kúpiť a spracovať v deň zberu, pochutnáš si najviac.
Ako spoznať čerstvú špargľu
- je krehká, neohybná, keď sa ju pokúsiš zlomiť, praskne (ak je gumová a dá sa ohnúť, už nie je čerstvá)
- vo zväzku medzi sebou podzemky vŕzgajú, ak ich o seba trieš
- pokiaľ na podzemky zaklopeš, zazvoní
- lesklá zelená farba
- hlavičky špargle sú zovreté a pevné (ak sú otvorené, špargľa už začína usychať)
- po rozrezaní púšťa lepkavú tekutinu
- pri ochutnaní chrumka
- príjemne vonia
Nekupuj špargľu, ktorá je zvraštená, má výrazne zaschnuté alebo zažltnuté konce alebo je ponorená do vody.
Ak špargľu po nákupe hneď nespracuješ, skladuj ju čo najkratší čas v najchladnejšej časti chladničky v pootvorenom sáčku alebo ju zakry vlhkou utierkou, aby nevysychala. Pri dobrom skladovaní vydrží približne týždeň.
Moje obľúbené recepty zo špargľe
Zdroje informácií
- http://prkynko.cuketka.cz/suroviny/chrest/
- https://www.lidovky.cz/zeleny-a-bily-chrest-co-s-nim-poradi-roman-paulus-fuy-/dobra-chut.aspx?c=A140512_135006_dobra-chut_ape
- https://www.albert.cz/coz-takhle-dat-si-chrest
- https://www.kaloricketabulky.cz/chrest-bily/
- https://www.kaloricketabulky.cz/chrest-zeleny/
Komentáre
Dobrý deň Jani, neviem, o presne ktorom bode 3 hovoríte, ale špargľa je nízkokalorický. To, že sa jej s omáčkou alebo zemiakmi, nijako nemení kalorickú hodnotu špargle. Nemusím ho jesť s omáčkou ani zemiakmi. Môžem ho pokojne jesť samotný alebo zakomponovať do nutrične vyváženého jedla, niekoľko receptov mám na webe. Teória, že niečo nie je nízkokalorické len preto, že sa to bežne jej s niečím, čo je viac kalorické, je predsa nezmysel.
Vďaka za skvelé tipy
Ja vďaka za čítanie aj komentár 😉
Vždy ma poteší mail od teba, ako od kamošky😁 všetko prečítam, nie je toho veľa a je to k veci. Děláš skvelú prácu a isto sa aj cvičíš v trpezlivosti, keď vidím ako laskavo odpovedáš na zvláštne komentáre.
😁 Ahoj Nino, vďaka moc za pochvalu aj sledovanie. Som rada za každú takú pozitívnu reakciu, pretože je s tým fúra práce a tak ma každá pochvala nakopne sa na to nevyprdnúť 👍 Odpovedanie na komentáre je asi to najmenej pracné, takže to ani veľmi nevnímam, každopádne fakt vďaka za podporu 😉
Bod 3, prečo?
Nízkokaloricky….chachacha….. najčastejšie sa ju s omáčkou, ktorá je v podstate len máslo ak tomu zemaky.
Dobrý deň Jani, neviem, o presne ktorom bode 3 hovoríte, ale špargľa je nízkokalorický. To, že sa jej s omáčkou alebo zemiakmi, nijako nemení kalorickú hodnotu špargle. Nemusím ho jesť s omáčkou ani zemiakmi. Môžem ho pokojne jesť samotný alebo zakomponovať do nutrične vyváženého jedla, niekoľko receptov mám na webe. Teória, že niečo nie je nízkokalorické len preto, že sa to bežne jej s niečím, čo je viac kalorické, je predsa nezmysel.