Ingrediencie na fit cícer v čokoláde
- 1 plechovka cíceru v náleve (ideálne bez soli a cukru)
- 70 g vysokopercentná čokoláda bez cukru
- 20 ml nízkotučného mlieka
- 25 g čokoládového proteínového prášku
Postup receptu
- Rúru rozohrej na 180 °C alebo 200 °C, podľa toho, či chceš cícer menej alebo viac chrumkavú, mne viac chutí menej prepečená.
- Nálev z cíceru slej a cícer dobre prepláchni pod studenou vodou.
- Cícer usuš pomocou papierových utierok, daj na papierom na pečenie vystlaný plech a peč 40 minút na 180 °C alebo 30 minút na 200 °C. Každá rúra pečie inak, preto radšej v priebehu kontroluj, ja mám plynovú rúru. Cícer by mala byť tvrdá, ale zase nie až príliš. Záleží, ako ti to bude chutiť viac.
- Zmiešaj čokoládu s mliekom a daj na pár sekúnd ohriať do mikrovlnnej rúry na nízky výkon. Ja najradšej používam plastovú odmerku. Pozor, nech čokoládu nespáliš. Rozkúrenú čokoládu dobre premiešaj, pridaj proteín, znovu dobre premiešaj a na koniec nasype upečený cícer a dobre premiešaj.
- Potom hmotu rozprestri na papier na pečenie, na ktorom sa cícer pekla, a pomocou lyžičky zarovnaj všetky zrnká cíceru do roviny.
- Ak chceš, môžeš hmotu hore ešte posypať rozdrvenými orechmi, ale navýšiš kalórie.
- Daj do chladničky stuhnúť ideálne cez noc a na druhý deň nalámaj na tvary a kusy podľa vlastnej preferencie. Odporúčam minimálne 10 rovnako veľkých kúskov. Uchovávaj v chladničke v uzavretej nádobe.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu
- Môžeš použiť aj sušenú cícer a tú uvariť, ale je to zdĺhavejšie nielen kvôli samotnému vareniu, ale aj namáčanie.
- Jedna plechovka cíceru väčšinou váži 400 g (425 ml), po zliatí nálevu zostane 210 – 250 g cíceru. V recepte počítam s gramážou cíceru 210 g.
- Nálev z konzervovaného cíceru sa dá tiež zužitkovať, a to napr. na aquafabe, čo je vegánsky sneh bez bielkov.
- Proteín môžeš vypustiť a namiesto neho použiť čokoládu a sladidlo bez kalórií, ale navýšiš kalórie a ochudobníš sa o bielkoviny.
- Ak by si chcel/a ešte znížiť kalórie a navýšiť bielkoviny, môžeš ubrať čokolády a pridať viac proteínu a mlieka, ale počítaj, že výsledok asi tak dobre nestuhne.
- Miesto vysokopercentnej čokolády a proteínu môžeš použiť aj rovno .
- Vyskúšať môžeš aj verziu s bielou čokoládou bez cukru.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez orechov.
Komentáre
Ahoj,) Aká je prosím veľká jedna porcia? Nešlo by porcie zapísať aj v gramoch, aby predstava bola jasnejšia? 🙂 Vďaka, Anna
Ahoj Anicko, ono záleží, na koľko porcií si to rozdelíš 🙂 Nie je striktné dane, koľko je jedna porcia, je to individuálne podľa toho, ako to kto potrebuje. Preto uvádzam údaje na celú varku, aby si to každý mohol prípadne rozdeliť individuálne. Avšak ak si to rozdelíš na 10 porcií, ako uvadím ja, tak je jedna porcia cca 30 g. Ale záleží, ako prepeceš ten cícer, čím je prepečenejší, tým má menej vody a tým pádom je ľahší a výsledok bude väziť min. V mojom prípade väzila cícer po upečení 170 g. No a potom len stačí sčítať gramaz zvyšných surovín, tým zistíš gramaz celé varky.
Ahoj, vyskúšala som, a chuťovo je to veľmi dobré (aspoň mne to teda chutí) 😀 Len je škoda, že čokoláda je taká mäkká a „nechrumká“ (zrejme pridaním proteínu?). Ale aj tak je to super nápad na zdravšie maškrtenie 🙂 Vďaka za neho!
Ahoj Týnko, vďaka za otestovanie aj pochvalu 😉 Je pravda, že s proteínom to nie je tak tvrdé, iba tam dať proteínu menej alebo žiadny. Záleží, či preferuješ konzistenciu pred bielkovinami. Pokojne tam byť nemusí, ak v inom jedle bielkoviny doženieš 😉