Ingrediencie na zdravú šošovicu na kyslo
Šosovicu na kyslo
- 350 g šošovice
- 2 ks bobkového listu
- 2 – 3 zemiaky (350 g)
- 1 menšia cibuľa (50 g)
- 3 lyžičky vínneho octu (15 ml)
- 3 lyžičky soli (15 g)
- ½ lyžičky korenia
- repkový olej v spreji (3 ml)
Ostatné
- vajcia
- párky Šmakún alebo kvalitná údenina (v USA majú vysokopercentné údeniny bez éčok v Trader Joe’s)
- kyslé zavarené uhorky
- celozrnné pečivo, napr.
Postup receptu na fit šošovicu na kyslo
- Šošovicu preber, tj vysypaj na stoj, rozhrabaj a postupne zhrňuj do nádoby, pričom sa pozri, či tam nie je čokoľvek, čo nie je šošovica a čo tam nepatrí, napr. kamienky, smeti, a to odstráň.
- Prebranú šošovicu prepláchni v sitku pod studenou vodou a daj do veľkej nádoby s vodou. Vody daj raz toľko, šošovica napučí. Nechaj ju namočenú v chlade 2 – 4 hodiny, prípadne aj cez noc.
- Ak je šošovica odmočená, tak ju znovu v sitku prepláchni studenou vodou a daj variť tak, aby voda nepresahovala množstvo šošovice . Vodu iba veľmi jemne osol. Nedávaj zbytočne veľa vody, ak by jej pri varení bolo málo, tak trochu horúcej vody prilej.
- Šošovicu priveď do varu, potom zoslab plameň a var pod pokrievkou domäkka cca 45 minút. V polovici varenia pridaj bobkový list (tiež redukuje nadúvanie).
- Než sa šošovica uvarí, tak ošúp zemiaky, nakrájaj na kocky a uvar v osolenej vode domäkka cca 20 – 30 minút. Potom zlej vodu, ale uschovaj ju na prípadné zriedenie šošovice, a zemiaky rozmixuj ponorným mixérom úplne dohladka.
- Z uvarenej šošovice zlej prípadnú vodu a odstráň bobkový list.
- Olúp cibuľu a nakrájaj najemno. Potom ju na troške oleja opraži dozlatista, pridaj šošovicu, rozmixované zemiaky, dobre rozmiešaj, ešte chvíľu prevar, podľa konzistencie môžeš pridať ešte aj trochu vody, v ktorej sa varili zemiaky, nakoniec pridaj podľa chuti soľ, korenie a vínny ocot (klasický ocot veľmi agresívne). Ak to s octom preženieš, pridaj trošku sladidla bez kalórií.
- Môžeš jesť samotné len s celozrnným chlebom, napr. , alebo pridať ďalšie bielkoviny, napr. vajcia natvrdo (varím vo vajcovaru), volské oko, prípadne aj kvalitnú údeninu opečenú na panvici alebo párky Šmakún a kyslú zavarenú uhorku.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu – zdravá šošovica nakyslo
- Preberanie sa vykonáva hlavne kvôli zubom, aby si nehryzla do tvrdého kamienka a nepoškodila si sklovinu.
- Namáčanie šošovice pomáha jej lepšej stráviteľnosti, eliminuje nadúvanie a skracuje dobu varenia. Nie je nutné ju namáčať, ale po namočení je aj rýchlejšie uvarená a nemala by tak nadúvať.
- Ak sa bude tvoriť v priebehu varenia šošovice na povrchu pena, zozbieraj ju naberačkou.
- Šošovicu v priebehu nemiešaj, maximálne hrncom zatras, aby sa tie najvrchnejšie zrniečka dostali trochu nižšie. Dôvodom je, aby šošovica nebola rozblemtaná a nevyliezala zo šupiek.
- Zemiaky odporúčam naozaj rozmixovať (nie iba roztlačiť), inak budú v šošovici kúsky zemiakov. Prípadne ich uvar vcelku a potom prelisuj cez list na zemiaky.
- Na Facebooku som dostala tip, že lepšie je zahustiť zemiakmi uvarenými v šupke alebo namiesto zemiakov šošovicu zahustiť trochou rozmixovanej samotnej šošovice alebo hraškou. Takže môžeš prípadne vyskúšať.
- S chuťou sa budeš musieť trochu pohrať, aby si ju vyladila.
- Nutričné hodnoty sú uvedené len na šošovicu bez vajcia, údeniny a uhorku.
Komentáre
Ja na to nadúvanie pri strukovinách mám trik. Ako sa uvarí, dať do sitka a preplachovať pod horúcou vodou 1-2 min a až potom dorobím to zahustenie, môžem takto jesť fazuľu a vôbec sa nenadúvam a samozrejme k tomu rastlinnú bielkovinu alebo vajcia, klasický párok alebo mäso sa so strukovinami zle trávia a potom sa nadúva kde kto.
Super, vďaka za trik 😉
Dobrý deň, môžem sa opýtať koľko má kcal za normálnu šošovka na kyslo? Aby som vedela o koľko sa to tak líši 😅 … inak skvelý recept a ďakujem veľmi
Dobrý deň Nikol, to som nepočítala, ale najviac kalorická je tam tá zmes cibuľky v oleji, ktorou sa to prelieva alebo sa to do šošovky vlieva, takže záleží, koľko tam toho človek dá.