Ingrediencie na zdravú šošovicu na kyslo

Šosovicu na kyslo

  • 350 g šošovice
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 – 3 zemiaky (350 g)
  • 1 menšia cibuľa (50 g)
  • 3 lyžičky vínneho octu (15 ml)
  • 3 lyžičky soli (15 g)
  • ½ lyžičky korenia
  • repkový olej v spreji (3 ml)

Ostatné

  • vajcia
  • párky Šmakún alebo kvalitná údenina (v USA majú vysokopercentné údeniny bez éčok v Trader Joe’s)
  • kyslé zavarené uhorky
  • celozrnné pečivo, napr.
Fit šošovka na kyslo - recept Bajola

Postup receptu na fit šošovicu na kyslo

  1. Šošovicu preber, tj vysypaj na stoj, rozhrabaj a postupne zhrňuj do nádoby, pričom sa pozri, či tam nie je čokoľvek, čo nie je šošovica a čo tam nepatrí, napr. kamienky, smeti, a to odstráň.
  2. Prebranú šošovicu prepláchni v sitku pod studenou vodou a daj do veľkej nádoby s vodou. Vody daj raz toľko, šošovica napučí. Nechaj ju namočenú v chlade 2 – 4 hodiny, prípadne aj cez noc.
  3. Ak je šošovica odmočená, tak ju znovu v sitku prepláchni studenou vodou a daj variť tak, aby voda nepresahovala množstvo šošovice . Vodu iba veľmi jemne osol. Nedávaj zbytočne veľa vody, ak by jej pri varení bolo málo, tak trochu horúcej vody prilej.
  4. Šošovicu priveď do varu, potom zoslab plameň a var pod pokrievkou domäkka cca 45 minút. V polovici varenia pridaj bobkový list (tiež redukuje nadúvanie).
  5. Než sa šošovica uvarí, tak ošúp zemiaky, nakrájaj na kocky a uvar v osolenej vode domäkka cca 20 – 30 minút. Potom zlej vodu, ale uschovaj ju na prípadné zriedenie šošovice, a zemiaky rozmixuj ponorným mixérom úplne dohladka.
  6. Z uvarenej šošovice zlej prípadnú vodu a odstráň bobkový list.
  7. Olúp cibuľu a nakrájaj najemno. Potom ju na troške oleja opraži dozlatista, pridaj šošovicu, rozmixované zemiaky, dobre rozmiešaj, ešte chvíľu prevar, podľa konzistencie môžeš pridať ešte aj trochu vody, v ktorej sa varili zemiaky, nakoniec pridaj podľa chuti soľ, korenie a vínny ocot (klasický ocot veľmi agresívne). Ak to s octom preženieš, pridaj trošku sladidla bez kalórií.
  8. Môžeš jesť samotné len s celozrnným chlebom, napr. , alebo pridať ďalšie bielkoviny, napr. vajcia natvrdo (varím vo vajcovaru), volské oko, prípadne aj kvalitnú údeninu opečenú na panvici alebo párky Šmakún a kyslú zavarenú uhorku.
  9. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  10. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Zdravá šošovka na kyslo na foto kyslo - foto postupFitness šošovka na kyslo bez múky - recept Bajola

Poznámky k receptu – zdravá šošovica nakyslo

  • Preberanie sa vykonáva hlavne kvôli zubom, aby si nehryzla do tvrdého kamienka a nepoškodila si sklovinu.
  • Namáčanie šošovice pomáha jej lepšej stráviteľnosti, eliminuje nadúvanie a skracuje dobu varenia. Nie je nutné ju namáčať, ale po namočení je aj rýchlejšie uvarená a nemala by tak nadúvať.
  • Ak sa bude tvoriť v priebehu varenia šošovice na povrchu pena, zozbieraj ju naberačkou.
  • Šošovicu v priebehu nemiešaj, maximálne hrncom zatras, aby sa tie najvrchnejšie zrniečka dostali trochu nižšie. Dôvodom je, aby šošovica nebola rozblemtaná a nevyliezala zo šupiek.
  • Zemiaky odporúčam naozaj rozmixovať (nie iba roztlačiť), inak budú v šošovici kúsky zemiakov. Prípadne ich uvar vcelku a potom prelisuj cez list na zemiaky.
  • Na Facebooku som dostala tip, že lepšie je zahustiť zemiakmi uvarenými v šupke alebo namiesto zemiakov šošovicu zahustiť trochou rozmixovanej samotnej šošovice alebo hraškou. Takže môžeš prípadne vyskúšať.
  • S chuťou sa budeš musieť trochu pohrať, aby si ju vyladila.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené len na šošovicu bez vajcia, údeniny a uhorku.