Ingrediencie na fit segedínsky guláš bez smotany
- 600 g kuracích stehenných rezňov (prsia neodporúčam, guláš by bol vysušený)
- 400 g bielej kyslej kapusty
- 1 ks malej cibule (60 g)
- 1 lyžička mletej papriky sladkej alebo štipľavej (5 g)
- ½ lyžičky drvenej rasce (3 g)
- 1 lyžička soli (5 g)
- 1/2 lyžičky korenia (2 g)
- 200 ml cmaru
- 100 ml vody
- 20 g hladkej pšeničnej múky (zahusťujem bielu a nie celozrnnú kvôli chuti a nie je to žiadny koniec sveta, viac v článku o múkach)
- repkový olej v spreji (2 ml)
Postup receptu – ako uvariť zdravý kurací segedin
- Podmaslie vytiahni z chladničky, aby sa zahrialo na izbovú teplotu.
- Kyslú kapustu dobre prepláchni pod tečúcou vodou a môžeš ju aj nakrájať nožom na menšie kúsky (ja nekrájam).
- Kuracie mäso očisti od tuku, umy a nakrájaj na kocky.
- Cibuli ošúpej, nakrájaj najemno a osmaž na troške repkového oleja.
- Pridaj mäso, osol a opekaj pár minút, kým sa mäso zatiahne.
- Pridaj všetko ostatné korenie, premiešaj, pár minútok prevar, pridaj kapustu a 100 ml vody a nechaj pod pokrievkou dusiť 15 minút.
- Odstav z ohňa a nechaj pár minút vychladnúť, aby guláš nebol vriaci. Potom vmiešaj cmar. V horúcom gulášu by sa mohlo cmar zraziť.
- Potom dolaď konzistenciu, ja mám segedin radšej tekutejší, takže prilievam ďalších cca 100 ml vody plus záklechtku, ktorú robím z 2 lyžíc múky rozmiešaných v troške vody. Premiešam a nechám ďalších 5 – 10 minút prevariť pod pokrievkou na miernom ohni.
- Podávaj s fitness ovsenou knedľou. Na ozdobu som použila grécky jogurt a petržlen.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez prílohy a ozdoby.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Komentáre
Ahojky. Vaše recepty sú fantastické a výborné. Len malá rada. Skúste zahusťovať pohánkovou múkou. Zahustí rovnako, chuťou neovplyvní jedlo a hlavne ako je bezlepková, tak pri vsypaní do jedla a zamiešaní nerobí hrudky. Krásne sa vmieša. Tak nech sa darí aj naďalej a prajem veľa úspechov.
Ja len nechápu, ako môžete zahusťovať segedín múkou?? Načo?? Veď kel zahustí dosť a nemusíte dávať toľko cmaru. A tiež, NIKDY, NIKDY nepreplachovať kel, vymyjete všetky vitamíny, ktoré v seba má.
Dobrý deň Zuzko, každý má iné postupy receptov, ak nechcete, nezahusťujte a pokojne si tam dajte menej cmaru 😉 Mne to takto chutí viac, navyše to pridáva aj nejaké bielkoviny. A čo sa týka preplachovania kapusty, je pravda, že prepláchnutím odstránite ten nálev, v ktorom sú vitamíny, ale stále zostávajú vitamíny aj v samotnej kapuste. Čo je skôr horšie ako preplachovanie, je dlhotrvajúce zahrievanie. Každopádne pokiaľ nechcete, kapustu nepreplachujte, ale ja ju preplachujem, aby nebola taká kyslá. Vitamíny rozpustné vo vode, ktoré kapusta obsahuje (zj. vitamín C), sa dajú prijímať aj inou formou, napr. v ovocí a zelenine zasyrova a práve céčko nie je vitamín, ktorý by bol obvykle v tele deficitný.
Segedin fajn. Nezahustovala som múkou a dala som troška údenej papriky je zaj dobrý nepoznáte skoro rozdiel od klasiky
Vďaka veľmi za testovanie aj komentar 😉 Tiež mi veľa chutí.