Obsah
Varené vajcia sa najčastejšie používajú do zeleninového šalátu, nakrájané na pečivo alebo namäkko na raňajky, na nátierky a potom samozrejme na Vianoce do zemiakového šalátu a na Veľkú noc pre koledníkov. Vajcia varím skutočne často, takže s nimi mám dosť skúseností.
Ako sa líšia vajíčka na mäkko, na hniličku a na tvrdo?
- Vajcia na mäkko – tekutý žĺtok a bielok môže byť tiež mierne tekutý
- Vajcia na hniličku – tiahly žĺtok a tuhý bielok
- Vajcia na tvrdo – tuhý žĺtok aj bielok
Ako ovplyvniť výslednú farbu a konzistenciu žĺtka?
Konzistencia uvareného vajca sa reguluje teplotou vody a dobou varenia. Bielok aj žĺtok sa začínajú zrážať pri teplote nad 60 stupňov. Ideálne uvarené vajcie má tmavo žltú až zlatistú farbu a krémovú štruktúru žĺtka. Čím dlhšie vajcia varíš, tým je žĺtok svetlejší, dokonca môže byť až šedastý, modrastý alebo zelenkastý. Zmena farby je spôsobená vplyvom zlúčenín železa a síry. Tiež štruktúra je dlhším varom viac narušená. Zmena farby a štruktúry môže tiež byť zapríčinená tým, že vajcia po uvarení dôsledne neschladí3. Na chuť ale nemá farba a štruktúra žĺtka veľký vplyv.
Ako dlho variť vajcia?
Všeobecne varenie vajec trvá 2 – 14 minút. Záleží na tom, či vajcia ponoríš do studenej alebo do vriacej vody a akú chceš výslednú konzistenciu. Oba spôsoby sú možné, ja preferujem ponorenie do studenej vody. V tomto prípade ale musíš sledovať, kedy voda začne vrieť. Skúšala som vajcia dávať variť aj do vriacej vody, ale takmer vždy nejaké praskne. Vajcia totiž musia mať izbovú teplotu a ja ich nikdy nevytiahnem z chladničky dopredu. 🙂

Postup pri ponorení vajcia do studenej vody
- Vajcia daj do hrnca so studenou vodou. Vody tak akurát, aby boli vajcia ponorené.
- Priveď vodu do varu, kým sa na hladine nebudú robiť veľké bubliny.
- Akonáhle voda začne vrieť, hrniec odstráň z ohňa a prikry ho pokrievkou.
- Vajcia nechaj v hrnci po dobu 6 – 14 minút podľa toho, akú chceš výslednú konzistenciu (viď infografika vyššie). [minútka]
- Akonáhle uplynie uvedený čas, ihneď vajcia schlaď v ľadovej vode alebo pod tečúcou studenou vodou pár sekúnd. V prípade vajcia na tvrdo 1 – 2 minúty.
Postup pri ponorení vajcia do vriacej vody
- Vajcia daj do hrnca so studenou vodou. Vody tak akurát, aby boli vajcia ponorené.
- Vajcia vytiahni, vodu osoľ alebo do nej daj ocot a priveď do varu.
- Akonáhle voda začne vrieť, pomocou lyžice do nej vlož opatrne vajcia.
- Vajcia nechaj pozvoľna variť bez pokrievky 2 – 10 minút podľa toho, akú chceš výslednú konzistenciu (viď infografika vyššie). [minútka]
- Akonáhle uplynie uvedený čas, vajcia vytiahni a ihneď schlaď v ľadovej vode alebo pod tečúcou studenou vodou pár sekúnd. V prípade vajcia na tvrdo 1 – 2 minúty.
Vejcovar uvarí vajcia najlepšie a ušetrí prácu
Za mňa je vôbec najlepší spôsob varenia vajec použiť elektrický varič vajec. Je to rýchle, jednoduché, vajcia sú perfektne uvarené a krásne sa lúpu, bez toho, aby si ich musela schladiť studenou vodou. Rôznym množstvom naliatej vody si reguluješ, či vajíčka chceš natvrdo, namäkko alebo na hniličku. Výhodou tiež je, že sa prístroj sám vypne, takže to vôbec nemusíš strážiť.

Varenie vajec v elektrickom vajcovari mi šetrí prácu aj čas
Je možné vajcia uvariť v mikrovlnke?
Možno ťa napadlo, že by vajcia mohlo ísť uvariť aj v mikrovlnnej rúre. To je určite možné bez škrupiny, ale so škrupinou sa vajcia v mikrovlnke variť neodporúča. Vo väčšine prípadov totiž exploduje. Možno by sa ti to mohlo podariť bez explózie, keď ho budeš variť ponorené vo vode, avšak ľudia, ktorí to skúšali, nemali stopercentnú úspešnosť. Niekedy sa uvarilo v poriadku a niekedy explodovalo.
Ako zabezpečiť, aby vajcia pri varení neprasklo?
Aby vajcia pri varení neprasklo, odporúčam použiť tieto triky:
- Vajcia pred varením vytiahni s dostatočným predstihom z chladničky a nechaj ich ohriať na izbovú teplotu.
- Do vody daj soľ alebo ocot. To zaistí, že keď vajcia predsa len praskne, bielok nevytečie.
- Širší koniec vajcia prepichni špendlíkom alebo ostrým tenkým hrotom.
- Vajcia začni variť v studenej vode.
Ako si uľahčiť olúpanie uvarených vajec?
Vajcia po uvarení rýchlo ochlaď v ľadovej vode alebo pod studenou tečúcou vodou niekoľko sekúnd. Ak si varila vajcia na tvrdo, tak ich nechaj ponorené 1 – 2 minúty.
Ako dlho vydržia uvarené vajcia?
Paradoxne varené vajcia majú kratšiu trvanlivosť ako vajcia surové. Var totiž odstráni zo škrupiny ochrannú vrstvu, takže sa do vajca ľahšie dostáva vzduch a baktérie. Neolúpané uvarené vajcia, ktoré budeš skladovať v chladničke pri teplote 5 – 10 °C, sú bez problémov požívateľné 10 – 14 dní. Ak ich dáš do chladničky olúpané, vydrží maximálne 5 dní. Ak si ale varené vajcia nechala na dekoráciu mimo chladničku, zjedz ich čo najskôr, vydrží maximálne 3 dni.
Ako predĺžiť trvanlivosť uvarených vajec?
Po uvarení vajcia rýchlo ochlaď v ľadovom kúpeli alebo aspoň v studenej vode. Po úplnom vychladnutí je neolúpaná daj čo najskôr do chladničky, ideálne v uzavretej dóze, a to čo najviac dozadu, kde je najchladnejšie. Nedávaj ich do dverí, to je totiž kvôli otváraniu najteplejšie miesto. Pokiaľ pre uľahčenie konzumácie chcetš uvarené vajíčka dať do chladničky už olúpané, zabaľ ich po ošúpaní do potravinovej fólie a uskladni tiež v uzavretej dóze.
Ako spoznať pokazené varené vajíčka?
Ak zješ kaziace sa vajíčka, môžeš mať nepríjemné črevné problémy. Než sa teda pustíš do spotreby varených vajec, uisti sa, že nie sú pokazené. Varené vajcia olúp a privoňaj k nemu. Zápach je najlepší indikátor. Pokiaľ vajcia zapácha ako síra alebo inak nevábne, vyhoď ho. Pokiaľ si nie si istá, rozkroj ho a ochutnaj. Podľa farby žĺtka uvarené skazené vajcia nespoznáš, a to ani keď je žĺtok nazelenalý, čo signalizuje iba príliš dlho varenie vajcia.
Moje 3 obľúbené recepty z varených vajec
Ďalšie recepty, kde využiješ varené vajcia, nájdeš v článku 15 fitness receptov, kde využijete vajcia natvrdo
Daj mi vedieť do komentára, aký spôsob varenia vajec používáš ty. 😉
Zdroje informácií
- https://www.zbynekmlcoch.cz/texty/jidlo-strava/jak-dlouho-varit-vejce-na-mekko-na-hnilicku-a-na-tvrdo-pocet-minut-rady-tipy
- https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-uvarit-vejce/
- https://blog.hellofresh.com/perfect-boiled-egg/
- Food photo created by foodiesfeed – www.freepik.com/
Komentáre
Vďaka za podrobný návod, nikdy sa mi vajíčka na tvrdo nepodarili tak dobre ako podľa tohto návodu. 🙂 A vždy zápasím najviac s lúpaním, takže vážne uvažujem o tom variči vajec.
Vďaka 😉 Ten vajcovar fakt odporúčam, je to super vec, vajíčka idú nádherne olúpať a majú aj super konzistenciu vo vnútri.
žĺtok obsahuje aj lecitín