Ingrediencie na zdravý vianočný závin bez cukru
Cesto
- 220 g celozrnná ražná múka a 10 g na podsypanie
- 100 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
- 50 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- 1 ks vajcia M (50 g)
Náplň
- 500 g nastrúhaných jabĺk
- 2 lyžičky škorica (10 g)
Ostatné
- 50 g hrozienok (ideálne bez cukru)
- 40 ml rumu alebo 1 lyžička rumovej arómy
Chceš ušetriť za orechy, sladidlá a múky? Kde kúpiť lacno

Postup receptu – ako urobiť zdravý vianočný závin
- Rozinky namoč do rumu a nechaj lúhovať aspoň hodinu.
- Jablká zbav jadrovníkov, umy a nastrúhaj nahrubo. Pridaj škoricu a podľa chuti prípadne doslaď sladidlom bez kalórií. Ja nedosladzujem.
- Vmiešajte hrozienka s rumom. Môžete pridať aj nadrobno nasekané orechy, ale navýšiš kalorickú hodnotu.
- Rozohrej rúru na 170 °C.
- Zmiešaj všetky ingrediencie na cesto a vyhnite sa v nelepivé cesto. Keby sa lepilo, pridaj trochu viac múky
- Cesto rozdeľ na polovice a každú polovicu rozvaľkaj do štvorcového tvaru, podsypávaj múkou.
- Jablká rozdeľ na polovice a nanes na cesto rovnomerne takmer až do okrajov.
- Cesto sviň, okraje prehni, premiestni na papierom na pečenie vystlaný plech a mierne pritlač. Ak sa pýtaš na rozdiel medzi závinom a štrúdlom, tak za mňa je to len v technike zavinutia. Závin zmotávam, ale štrúdľu prehnem jednu polovicu cez druhú. Krátky návod, ako zmotať závin mám na YouTube.
- Starostlivosť 40 – 50 minút na 170 °C, stráž, nech sa cesto nespáli.
- Môžeš podávať posypané práškovým sladidlom bez kalórií, preliate čakankovým sirupom a posypané orechy. K dokonalosti ho dotiahneš, ak ho preleješ vanilkovým fitness krémom (recept nájdeš v kuchárke Fit bez diét).
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Komentáre