Ingrediencie na zdravé fit rezne v rúre

  • 1 kg kuracie alebo morčacie prsné rezne (prípadne stehenné alebo chudé bravčové)
  • 200 ml bieleho sedliackeho jogurtu (3,5%)
  • 2 lyžičky zemiakového škrobu (10 g)
  • 1 ks vajcia M (50 g)
  • 1 strúčik cesnaku (5 g)
  • soľ
  • 200 g celozrnnej strúhanky (kúpiš tu) alebo BIO kukuřičnej strúhanky (kúpiš tu), príp. BIO kukuřičných lupienkov bez cukru (kúpiš tu)
  • repkový olej v spreji (kúpiš tu)
Fitness kuracie rezne bez vyprážania - zdravý recept Bajola

Video, ako urobiť fitness rezne bez tuku a bez vyprážania

Postup receptu na naložené rezne v rúre

  1. Mäso očisti od tuku, umy, nakrájaj na zhruba rovnako vysoké plátky a mierne rozklepej cez potravinársku fóliu. Osol z oboch strán.
  2. Zmiešaj vajcia, jogurt, pretlačený cesnak a škrob. Trochu vzniknutej marinády daj do adekvátne veľkej nádoby, v ktorej sa bude mäso marinovať. Na marinádu daj rezne tak, aby sa neprekrývali, opäť marinádu a zase vrstvu mäsa. To zopakuj so všetkými rezňami s tým, že posledná vrstva marinády bude úplne hore. Je potrebné, aby všetky rezne boli z oboch strán v marináde. Priklop alebo zabaľ do potravinárskej fólie a nechajte marinovať cez noc v chladničke.
  3. Ak nemáš celozrnnú alebo kukuričnú strúhanku, rozmixuj cornflakes v [sekaciek] dohladka.
  4. Predohrej rúru na 200 °C.
  5. Rezeň po rezne vytiahni z marinády a poriadne obal v strúhanke z oboch strán. Je potrebné, aby na každom rezne bola marináda. Ak stekla, tak ju tam pomocou lyžice dodaj.
  6. Obalené rezne poskladaj na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak chceš vylepšiť chuť, postriekaj reznerepkovým olejom v spreji.
  7. Peč 20 minút na 200 °C. [minútka] Potom jeden rezeň vytiahni, rozkroj a skontroluj, či je už prepečený. Ak nie, ešte chvíľu dopeč. Pozor, nech nepečieš veľmi dlho, rezne by boli vysušené.
  8. Druhou možnosťou je usmažiť rezne postupne vo várkach v teplovzdušnej fritéze – smaž na 190 °C cca 10 minút (priebežne kontroluj, čas môže byť kratší aj dlhšia).
  9. Podávaj s fitness zemiakovým šalátom, zemiakovou kašou alebo zemiakmi.
  10. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  11. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Fitness rezne bez vyprážania - zdravý recept BajolaFitness rezne bez vyprážania - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu na fitness rezne pečené v rúre

  • Odporúčam použiť kuracie prsia, pretože morčacie sú veľmi suché. Samozrejme najchutnejšie sú zo stehenných rezňov alebo bravčového. Na fotke je ten hlavný rezeň kuracie a tie tenké sú morčacie. Vo videu je bravčová pečienka. Ak by si náhodou chcela piecť súbežne kuracie aj morčacie, snaž sa ich mať rovnako vysoké a morčacie vytiahni z rúry o niečo skôr.
  • Bravčové rezne sú o niečo tučnejšie, takže ty prípadne nemusíš ani nechať marinovať dlho, príp. vôbec.
  • Pokiaľ chceš čo najzdravší variant, použi celozrnnú strúhanku namiesto kukuričnej strúhanky a ako poslednú voľbu kukuričné ​​lupienky, pretože sú z tých 3 možností najviac priemyselne spracované a majú najhorší nutričný profil. Súbežne vyberaj také, ktoré majú čo najmenej zložiek. Ideálne pokiaľ obsahujú iba kukuricu a sú v BIO kvalite kvôli prípadnému GMO. Na druhú stranu kukuričná strúhanka aj kukuričné ​​lupienky sú chutnejšie a dávajú rezňom oveľa lepšiu farbu ako celozrnná strúhanka. Kukuričnú strúhanku vyberaj takisto BIO. Odkazy, kde všetko kúpiť, nájdeš vyššie vo zozname ingrediencií.
  • Najchutnejšie sú fit rezne ihneď po upečení a lepšie sú z teplovzdušnej fritézy.
  • Nutričné ​​hodnoty sú uvedené na kuracie prsia. 1 rezeň je 100 g zasyrova.