Ingrediencie na zdravú domúcu krtkovú tortu – cesto a náplň
- ovsená múka
- kakao
- kypriaci prášok do pečiva
- fazula
- jablčné pyré
- mlieko
- vajcia
- banány
- tvaroh
- krémový sýr light (cream cheese)
- vysokopercentná čokoláda bez cukru
- citrónová kôra
- prírodné sladidlo bez kalorií
Presné gramáže surovín a kompletný recept nájdeš v ukážke z mojej e-kuchárky Fitness čokoholik. Stiahni si ju tu
Postup receptu – ako upiecť fit krtkovú tortu bez cukru
- Krémový syr vytiahni aspoň pol hodiny vopred z chladničky a nechaj zahriať na izbovú teplotu.
- Rozohrej rúru na 180 °C.
- Oddeľ žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľahaj tuhý sneh pomocou ručného šľahača. [sneh]
- Fazuľu zbav vody, proper a rozmixuj spoločne s jablčným pyré v mixéri so sekáčikom.
- Zmiešaj zvlášť suché ingrediencie na korpus, zvlášť mokré, potom dohromady, ochutnaj a podľa chuti prislaď sladidlom bez kalórií. Nakoniec zľahka vmiešaj sneh z bielkov.
- Cesto nalej do guľatej formy s priemerom 18 – 20 cm vymastenej kokosovým olejom pomocou mašlovačky. Iný typ formy naspodku vystel kolieskom z papiera na pečenie.
- Peč 40 – 60 minút na 180 °C. Otestuj zapichnutím špajle, cesto by sa nemalo takmer vôbec na špajli lepiť. Ak sa lepí, ešte dopeč. Môžeš prípadne priklopiť alobalom, aby sa vršok nespálil.
- Medzitým priprav krém rozmixovaním tvarohu, krémového syra a sladidla. Pridaj citrónovú kôru, čokoládu nasekanú nadrobno, ochutnaj a podľa chuti doslaď sladidlom bez kalórií. Daj tuhnúť do chladničky.
- Hotový korpus nechaj chvíľu vychladnúť, pomocou lyžice vydlabaj vnútro a nakrájaj nadrobno. Dávaj pozor, nech neurobíš do korpusu dieru naskrz.
- Banány zbav šupky a naskladaj ich do vydlabaného korpusu od obvodu do stredu. Niektoré banány budeš musieť nakrájať na menšie časti. Banány natri vychladeným krémom a hore posypaj zvyškom korpusu. Nechaj stuhnúť v chladničke ideálne do druhého dňa.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
Poznámky k receptu na fit krtkovu tortu
- Čím bude forma menšia, tým bude torta vyššia. Ja som použila silikónovú formu s priemerom 23 cm a tortu mi nevznikol veľmi vysoký. Odporúčam formu menšiu.
- Krém by mal byť čo najtuhší, inak nebude na torte veľmi držať. Ak máš veľmi tekuté ingrediencie, môžeš skúsiť primiešať stužovač, želatínu alebo zemiakový škrob.
- Ak chceš tortu menej banánový, naskladaj na korpus iba horizontálne polovice banánov.
- Pokiaľ by bol korpus zvnútra nedopečený, po vydlabaní ho daj na pár minút dopiecť do mikrovlnnej rúry.
- Pokiaľ sa ti nepodarilo tortu dostatočne osladiť, môžeš ju pri servírovaní poliať čakankovým sirupom.
Kompletný recept nájdeš v ukážke z mojej e-kuchárky Fitness čokoholik. Stiahni si ju tu
Komentáre