Ingrediencie na zdravú vianočku

Zdravá celozrná vianočka - recept Bajola

Postup receptu – ako upiecť dia vianočku bez cukru z celozrnnej múky

  1. Všetky ingrediencie, ktoré skladuješ v chladničke, vytiahni minimálne pol hodiny vopred a nechaj ich zahriať na izbovú teplotu.
  2. Z múky daj 30 g stranou. Zvyšok preosej cez jemné sitko a potom k nej preosej aj sladidlo, zmiešaj a vmiešaj droždie.
  3. Pridaj mlieko, žĺtky, maslo a arašidové maslo a začni hniesť. Prácu si uľahčíš kuchynským robotom. V polovici miesenia pridaj hrozienka a vypracuj mierne lepivé cesto.
  4. Cesto nechaj kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu, kým nezdvojnásobí objem. Môžeš použiť urýchľovač kysnutia.
  5. Po vykysnutí do cesta pridaj nastrúhanú citrónovú kôru, vareškou premiešaj a potom postupne prisypávaj zvyšnú múku, kým cesto neprestane lepiť. Je možné, že budeš potrebovať ešte o niečo viac múky.
  6. Cesto rozdeľ na 6 rovnako veľkých častí a každú časť vyváľaj do tenkého prameňa. Dĺžka záleží na tom, či chceš urobiť vianočku alebo veniec. Na vianočku urob pramene dlhé asi 25 cm, na veniec asi 60 cm. Cesto a pramene, s ktorými práve nepracuješ, nechaj prikryté, nech neosychajú.
  7. Všetky pramene spoj na jednom konci k sebe a rozdeľ si tri napravo a tri naľavo. Potom začni splietať podľa video návodu na pletenie vianočky zo 6 prameňov nižšie. Pokiaľ budeš robiť veniec, tak konce spoj k sebe.
  8. Vianočku daj na plech vystlaný papierom na pečenie, prikry a ešte nechajte hodinu kysnúť.
  9. Rozohrej rúru na 180 °C, vykysnutú vianočku potri rozšľahaným vajcom a posypaj mandľovými plátkami.
  10. Rúru zoslab na 160 ° C a pečie cca 45 minút na strednom rošte. Kontroluj zapichnutím špajle doprostred vianočky, pokiaľ je po vytiahnutí suchá, je vianočka hotová. Keby sa náhodou mandle pripaľovali, priklop vianočku alobalom.
  11. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  12. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Pletenie vianočky zo 6 prameňov - foto postup

Video, ako na pletenie vianočky zo 6 prameňov

Fitness vianočka kysnutá - recept BajolaFit vianočka veniec - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu na fit vianočku aj pre diabetikov

  • Ak maslo nie je dostatočne tekuté, môžeš ho mierne rozpustiť v mikrovlnnej rúre, ale nelej ho k múke horúcej. Usmrtilo by to kvasnice.
  • Cesto nesmie byť veľmi tuhé, ani veľmi riedke, pretože tuhé cesto tak nenakysne a rýchlejšie tvrdne, a riedke cesto zase nedrží dobre tvar a pri pletení sa trhá.
  • Pre zlepšenie chuti môžeš namočiť hrozienka do trošky rumu, ale navýšiš kalórie.
  • Skúšala som aj verziu s celým vajcom, ale zdá sa mi, že vianočka potom viac tvrdne.
  • Keďže vo vianočke nie je dostatok bielkovín, odporúčam jesť ju s gréckym jogurtom alebo osladeným cottage syrom. Samozrejme si ju aj môžeš namazať marmeládou bez cukru alebo domáce chia marmeládou. V tomto prípade sa hodí hlavne ako malá desiata pred cvičením.
  • Vianočka je najlepšia hneď po upečení. Akd ju nestihneš celú spotrebovať, odporúčam ju naporciovať a zmraziť. Môžeš ju skladovať aj v tme a suchu prikrytú plátnom, ale pravdepodobne mierne stvrdne. Pred konzumáciou ju nahrej v mikrovlnnej rúre.
  • Nutričné hodnoty na 100 g: 260 kCal / 10 g B/ 45 g S/ 5 g C/ 9 g T.