Ingrediencie na zdravú vianočku
- 150 g celozrnná špaldová alebo pšeničná múka
- 150 g hladká biela pšeničná múka
- 70 g sladidlá bez kalórií
- 10 g instantného droždia
- 170 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- 2 žĺtky (35 g)
- 30 g arašidového masla (hladkého bez kúskov)
- 20 g masla
- ½ lyžičky citrónovej kôry
- 30 g hrozienok, datlí alebo goji bez cukru
- ½ vajcia na potretie (25 g)
- 20 g mandľových plátkov
Postup receptu – ako upiecť dia vianočku bez cukru z celozrnnej múky
- Všetky ingrediencie, ktoré skladuješ v chladničke, vytiahni minimálne pol hodiny vopred a nechaj ich zahriať na izbovú teplotu.
- Z múky daj 30 g stranou. Zvyšok preosej cez jemné sitko a potom k nej preosej aj sladidlo, zmiešaj a vmiešaj droždie.
- Pridaj mlieko, žĺtky, maslo a arašidové maslo a začni hniesť. Prácu si uľahčíš kuchynským robotom. V polovici miesenia pridaj hrozienka a vypracuj mierne lepivé cesto.
- Cesto nechaj kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu, kým nezdvojnásobí objem. Môžeš použiť urýchľovač kysnutia.
- Po vykysnutí do cesta pridaj nastrúhanú citrónovú kôru, vareškou premiešaj a potom postupne prisypávaj zvyšnú múku, kým cesto neprestane lepiť. Je možné, že budeš potrebovať ešte o niečo viac múky.
- Cesto rozdeľ na 6 rovnako veľkých častí a každú časť vyváľaj do tenkého prameňa. Dĺžka záleží na tom, či chceš urobiť vianočku alebo veniec. Na vianočku urob pramene dlhé asi 25 cm, na veniec asi 60 cm. Cesto a pramene, s ktorými práve nepracuješ, nechaj prikryté, nech neosychajú.
- Všetky pramene spoj na jednom konci k sebe a rozdeľ si tri napravo a tri naľavo. Potom začni splietať podľa video návodu na pletenie vianočky zo 6 prameňov nižšie. Pokiaľ budeš robiť veniec, tak konce spoj k sebe.
- Vianočku daj na plech vystlaný papierom na pečenie, prikry a ešte nechajte hodinu kysnúť.
- Rozohrej rúru na 180 °C, vykysnutú vianočku potri rozšľahaným vajcom a posypaj mandľovými plátkami.
- Rúru zoslab na 160 ° C a pečie cca 45 minút na strednom rošte. Kontroluj zapichnutím špajle doprostred vianočky, pokiaľ je po vytiahnutí suchá, je vianočka hotová. Keby sa náhodou mandle pripaľovali, priklop vianočku alobalom.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Video, ako na pletenie vianočky zo 6 prameňov
Poznámky k receptu na fit vianočku aj pre diabetikov
- Ak maslo nie je dostatočne tekuté, môžeš ho mierne rozpustiť v mikrovlnnej rúre, ale nelej ho k múke horúcej. Usmrtilo by to kvasnice.
- Cesto nesmie byť veľmi tuhé, ani veľmi riedke, pretože tuhé cesto tak nenakysne a rýchlejšie tvrdne, a riedke cesto zase nedrží dobre tvar a pri pletení sa trhá.
- Pre zlepšenie chuti môžeš namočiť hrozienka do trošky rumu, ale navýšiš kalórie.
- Skúšala som aj verziu s celým vajcom, ale zdá sa mi, že vianočka potom viac tvrdne.
- Keďže vo vianočke nie je dostatok bielkovín, odporúčam jesť ju s gréckym jogurtom alebo osladeným cottage syrom. Samozrejme si ju aj môžeš namazať marmeládou bez cukru alebo domáce chia marmeládou. V tomto prípade sa hodí hlavne ako malá desiata pred cvičením.
- Vianočka je najlepšia hneď po upečení. Akd ju nestihneš celú spotrebovať, odporúčam ju naporciovať a zmraziť. Môžeš ju skladovať aj v tme a suchu prikrytú plátnom, ale pravdepodobne mierne stvrdne. Pred konzumáciou ju nahrej v mikrovlnnej rúre.
- Nutričné hodnoty na 100 g: 260 kCal / 10 g B/ 45 g S/ 5 g C/ 9 g T.
Komentáre