Ingrediencie na fit buchtičky so šodó
Dukátové buchtičky
- 200 g celozrnná špaldová múka (alebo pšeničná)
- 200 g biele pšeničné múky hladké
- 40 g prírodného sladidla bez kalórií
- 7 g instantného sušeného droždia
- 1/2 lyžičky soli (3 g)
- 170 ml nízkotučného mlieka (0,5 %)
- 70 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
- 1 ks vajcia M (50 g)
- repkový olej v spreji (na vystriekanie pekáča)
Vanilkový krém
- 1,2 litra nízkotučného mlieka (0,5 %) (príp. 1 liter mlieka a 200 ml vody)
- 2 vanilkové pudingy bez cukru (80 g)
- 60 g prírodného sladidla bez kalórií
Postup receptu – ako upiecť zdravé buchtičky s krémom
- Mlieko, tvaroh a vajcia vytiahni aspoň 30 minút vopred z chladničky a nechaj zahriať na izbovú teplotu.
- Múku preosej cez jemné sitko. Štvrtinu daj bokom a do zvyšku vmiešaj sušené droždie, soľ a sladidlo.
- Pridaj mlieko, tvaroh a vajcia a ručne alebo pomocou kuchynského robota vypracuj vláčne cesto. Podľa konzistencie pridávaj pomaly zvyšok múky. Cesto musí byť vláčne a nie príliš lepivé. Múky môžeš potrebovať menej alebo viac, záleží na vodnatosti surovín a savosti múky.
- Vypracované cesto nechaj hodinu kysnúť prikryté na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem. Môžeš použiť urýchľovač kysnutia.
- Pekáčik o veľkosti cca 33 × 23 × 6 cm vystriekaj troškou repkového oleja v spreji.
- Vykysnuté cesto rozdeľ na 8 častí, z každej časti vyvaľaj dlhý valček a valčeky skladaj na pekáčik kúsok od seba.
- Potom nožom alebo deliacou kartou rozdeľ cesto na kocky, viď foto postup, a znovu nechaj prikryté kysnúť 20 minút.
- Rúru rozohrej na 170 °C a vykysnuté buchtičky pečieme 20 – 30 minút dozlatista.
- Medzitým uvar vanilkový puding. V tretine mlieka rozmiešaj pudingový prášok, zvyšok mlieka priveď do varu a potom do neho nalej pudingovú zmes, miešaj do zhustnutia a nakoniec oslaď sladidlom bez kalórií. Ochutnaj a prípadne doslaď.
- Buchtičky podávaj preliate vanilkovým pudingom. 1 porcia je cca 90 g buchtičiek a 170 g vanilkového krému.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu
- Pekáčik musí byť plechový. Neodporúčam keramický, pretože ten vedie úplne inak teplo a buchtičky potom nezezlátnú.
- Veľkosť buchtičiek sa reguluje hrúbkou valčekov. Ak chceš buchtičky väčšie, vyváľaj menej širších valčekov a rozkrájaj na väčšie štvorčeky.
- Ak chceš ešte navýšiť bielkoviny, môžeš do vanilkového krému primiešať vanilkový proteínový prášok alebo tvaroh.
- Nespotrebované buchtičky skladuj v chladničke a pred konzumáciou ohrej v mikrovlnnej rúre. Pudingový krém odporúčam pre lepšiu konzistenciu ohrievať na platni.
- Nutričné hodnoty v 100 g buchtičiek: 214 kCal / 11 g B / 44 g S / 2 g C / 2 g T. Nutričné hodnoty v 100 g vanilkového krému: 52 kCal / 3 g B / 14 g S / 4 g C / 0 g T.
Komentáre
Cez víkend som urobila na obed, prvýkrát v živote a vynikajúce! Vďaka za recept 😉
Vďaka za otestovanie aj pochvalu 🙂
Piecť na horúcozduch? Alebo klasické horné a dolné. Je dôležité to uvádzať. Inak super
Ja mám plynovú rúru, takže to je asi ekvivalent „hornej dolnej“? Nikdy som elektrickú nemala, takže neviem poradiť určite. Diky za pochvalu 😉