Syr pecorino som vymenila za kombináciu parmezánu s nízkotučnou mozzarellou, slaninu za diétnu morčaciu šunku, k žĺtkom som pridala aj celé vajcia a do omáčky som nedala ani kvapku smotany. Odporúčam použiť celozrnné špagety alebo iné cestoviny, ktoré sú oveľa sýtejšie a bude ti tak stačiť menšie porcie.

Ingrediencie na diétne špagety Carbonara

  • 100 g morčacie šunky 92% (Pikok Pure Lidl)
  • 2 strúčiky cesnaku (5 g)
  • 2 ks vajcia M (100 g)
  • 2 žĺtky (34 g)
  • 50 g parmezánu, príp. pecorina (stredná tučnosť)
  • 50 g mozzarelly light
  • ¼ lyžičky korenia
  • 260 g celozrnných špaget
  • 1 lyžica soli (na uvarenie špaget)
  • 60 – 100 ml vody z varenia špaget
  • olivový olej v spreji na vystriekanie panvice (3 ml)
Fit špagety Carbonara bez smotany - recept Bajola
  1. Cesnak olúpte a pretlačte. Morčaciu šunku nakrájaj nadrobno.
  2. Pánev vystriekaj troškou oleja v spreji, opraž na ňom chvíľku cesnak, potom pridaj šunku a chvíľku spoločne opeč, len aby sa chute spojili.
  3. Vo väčšej mise dobre zmiešaj vajcia a žĺtky, pridaj nastrúhanú mozzarellu a parmezán a trochu korenia. Premiešaj.
  4. Daj variť vodu a uvar špagety podľa návodu na obale. Vodu dostatočne osiel.
  5. Pred koncom varenia špaget odober zo špaget cca 100 ml vody a špagety preceď.
  6. Špagety daj do misy s vaječnou zmesou, pridaj tretinu až polovicu vody zo špaget a koncom varešky rýchlo miešaj cca minútu. Začne sa tvoriť krémová omáčka.
  7. Pridaj opečenú šunku a znovu dobre premiešaj. V prípade potreby môžeš pridať ďalšiu vodu zo špaget.
  8. Podávaj ihneď posypané troškou syra a čerstvým korením.
  9. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  10. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Zdravé špagety Carbonara - recept foto postupDiétne špagety Carbonara - recept Bajola

Poznámky k receptu na zdravé špagety Carbonara

  • Vody zo špaget daj tak akurát, pokiaľ jej dáš veľa, bude omáčka vodová.
  • Vajcia sa tepelne upravia iba teplotou horúcich cestovín, teda sa nevaria, inak by sa zrazili ako miešané vajíčka.
  • Akonáhle špagety vychladnú, omáčka prestane byť krémová.
  • Ak budeš špagety chcieť ohriať neskôr, urob to skôr na panvici a pridaj tam opäť trochu vody, avšak rovnakú krémovosť už nedosiahneš.
  • Parmezán aj pecorino sú oba tvrdé syry talianskeho pôvodu, ale parmezán sa vyrába z kravského mlieka a pecorino z ovčieho. Parmezán môže mať viac bielkovín.
  • Jedna porcia je cca 250 g.
  • Vyskúšaj aj môj recept na fitness bolonské špagety.