Syr pecorino som vymenila za kombináciu parmezánu s nízkotučnou mozzarellou, slaninu za diétnu morčaciu šunku, k žĺtkom som pridala aj celé vajcia a do omáčky som nedala ani kvapku smotany. Odporúčam použiť celozrnné špagety alebo iné cestoviny, ktoré sú oveľa sýtejšie a bude ti tak stačiť menšie porcie.
Ingrediencie na diétne špagety Carbonara
- 100 g morčacie šunky 92% (Pikok Pure Lidl)
- 2 strúčiky cesnaku (5 g)
- 2 ks vajcia M (100 g)
- 2 žĺtky (34 g)
- 50 g parmezánu, príp. pecorina (stredná tučnosť)
- 50 g mozzarelly light
- ¼ lyžičky korenia
- 260 g celozrnných špaget
- 1 lyžica soli (na uvarenie špaget)
- 60 – 100 ml vody z varenia špaget
- olivový olej v spreji na vystriekanie panvice (3 ml)
- Cesnak olúpte a pretlačte. Morčaciu šunku nakrájaj nadrobno.
- Pánev vystriekaj troškou oleja v spreji, opraž na ňom chvíľku cesnak, potom pridaj šunku a chvíľku spoločne opeč, len aby sa chute spojili.
- Vo väčšej mise dobre zmiešaj vajcia a žĺtky, pridaj nastrúhanú mozzarellu a parmezán a trochu korenia. Premiešaj.
- Daj variť vodu a uvar špagety podľa návodu na obale. Vodu dostatočne osiel.
- Pred koncom varenia špaget odober zo špaget cca 100 ml vody a špagety preceď.
- Špagety daj do misy s vaječnou zmesou, pridaj tretinu až polovicu vody zo špaget a koncom varešky rýchlo miešaj cca minútu. Začne sa tvoriť krémová omáčka.
- Pridaj opečenú šunku a znovu dobre premiešaj. V prípade potreby môžeš pridať ďalšiu vodu zo špaget.
- Podávaj ihneď posypané troškou syra a čerstvým korením.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na zdravé špagety Carbonara
- Vody zo špaget daj tak akurát, pokiaľ jej dáš veľa, bude omáčka vodová.
- Vajcia sa tepelne upravia iba teplotou horúcich cestovín, teda sa nevaria, inak by sa zrazili ako miešané vajíčka.
- Akonáhle špagety vychladnú, omáčka prestane byť krémová.
- Ak budeš špagety chcieť ohriať neskôr, urob to skôr na panvici a pridaj tam opäť trochu vody, avšak rovnakú krémovosť už nedosiahneš.
- Parmezán aj pecorino sú oba tvrdé syry talianskeho pôvodu, ale parmezán sa vyrába z kravského mlieka a pecorino z ovčieho. Parmezán môže mať viac bielkovín.
- Jedna porcia je cca 250 g.
- Vyskúšaj aj môj recept na fitness bolonské špagety.
Komentáre