Ingrediencie na fit tiramisu tortu bez cukru
Korpus
- 120 g celozrnná pšeničná múka (× 3 = 360 g celkom)
- 6 ks vajec (× 3 = 18 ks celkom)
- 5 g prášku do pečiva (× 3 = 15 g celkom)
- štipka soli
- sladidlo bez kalórií
Krém
- 450 g mascarpone
- 600 g odtučneného tvarohu
- 225 g krémového syra (Goldessa Light Lidl)
- 4 žĺtky
- 30 g vysokopercentná čokoláda bez cukru
- 2 lyžičky holandského kakaa (10 g)
- sladidlo bez kalórií
Ostatné
- 500 ml vody
- 6 lyžičiek kvalitnej kávy (30 g)
- sladidlo bez kalórií
- 2 lyžičky holandské kakao (10 g)
Na ozdobu
- 1 lyžička holandského kakaa (5 g)
- 14 ks cukrárskych piškótov (230 g)
- biela čokoláda bez cukru
- čokoládové pusinky
Postup receptu – ako upiecť zdravú tiramisu tortu bez cukru
- Najskôr je potrebné upiecť 3 korpusy. Pretože mám iba jednu formu, pekla som ich postupne jeden po druhom, ale ak máš 3 a dosť miesta v rúre, môžeš ich piecť súbežne.
- Predohrej rúru na 180 °C.
- Oddeľ bielky od žĺtkov a pomocou ručného šľahača vyšľahaj z bielkov a štipky soli tuhý sneh. [sneh]
- Zvlášť zmiešaj múku s práškom do pečiva a sladidlom. Potom do bielkov opatrne vmiešaj žĺtky a zmes s múkou. Ochutnaj a podľa chuti prípadne prislaď. Vznikne nadýchané tekuté cesto, ktoré nalej do silikónové formy s priemerom 23 cm vymastené kokosovým olejom pomocou silikónové mašlovačky.
- Peč 40 – 50 minút na 180 °C, otestuj zapichnutím špajle doprostred korpusu. Cesto sa nesmie na špajli lepiť. Rovnakým spôsobom upečie ďalšie 2 korpusy a nechaj ich vychladnúť. Potom ich všetky dlhým zúbkovatým nožom rozrežu horizontálne na polovice.
- Medzitým si priprav pol litra silnej kávy.
- Kávu nechaj chladnúť a medzitým si priprav krém. Pomocou ručného šľahača rozmixuj mascarpone, tvaroh, krémový syr a žĺtky dohladka. Ochutnaj a podľa chuti prislaď sladidlom bez kalórií. Jednu tretinu dajte bokom.
- Čokoládu nalámaj a rozpusť ju v mikrovlnnej rúre pár sekúnd, pozor, nech sa nespáli. Potom ju vmiešaj do tretiny krému, pridaj kakao a dobre rozmixuj. Oba krémy daj vychladiť do chladničky.
- Svetlý krém rozdeľ na 5 častí. Nachystaj si veľký tanier a doprostred daj lyžičku svetlého krému. Naň daj prvú polovicu korpusu, pomocou lyžice ho polej kávou, namaž svetlým krémom a pomocou jemného sitka posype kakaom. Potom polož ďalšiu polovicu korpusu a celý proces zopakuj so všetkými korpusmi.
- Potom si nachystaj tmavý krém a pomocou cukrárskeho noža ho namaž na celú tortu. Potom otáčaj tortou a krém uhladzuj, aby povrch bol čo najhladší.
- A teraz už zostáva len tortu ozdobiť. Nakrájaj cukrárske piškóty na 4 veľkosti a prilep ich okolo torty. Hore tortu posypaj kakaom. Pridať môžeš ešte hobliny bielej čokolády a pusinky, ktoré zospodu namaž zvyškom krému, aby z torty nespadli.
- Dort daj stuhnúť do chladničky a pred odovzdaním oslávencovi do neho zapichni sviečky a zapáľ.
- Pri konzumácii nemusíš jesť piškótu ani čokoládu, ak chceš zjesť menej kalórií.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez piškótov, bielej čokolády a pusiniek.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Komentáre