Ingrediencie na zdravý zapečený patizón
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (min. 90 % mäsa)
- 350 g dužiny z patizónu
- 200 g tvarôžok
- 200 ml kečup bez cukru
- 4 strúčiky cesnaku (20 g)
- 2 lyžičky rasce (4 g)
- ½ lyžičky korenia
- 1 lyžička soli
- repkový olej v spreji (2 ml)
Postup receptu – ako urobiť zdravý plnený patizón
- Pomocou ostrého veľkého noža vyrež zhora patizónu koliesko, odklop ho, odstráň semienka, dužinu vydlabaj a nakrájaj nadrobno.
- Rúru predohrej na 200 °C.
- Cesnak a cibuľu olúpaj, cibuľu nakrájaj najemno, cesnak prelisuj a syrečky nakrájaj na menšie kúsky.
- Vo väčšom hrnci orestuj na troške repkového oleja cibuľu, pridaj mäso, rascu, osol, okore a nechaj zatiahnuť.
- Pridaj cesnak, patizón a kečup, chvíľu spoločne prevar a nakoniec vmiešaj tvarôžky. Zmes ochutnaj a podľa chuti prisol a okorejem. Mysli ale na to, že syrečky už sú slané.
- Zmesí naplň patizón a peč 50 minút na 200 °C.
- Podávaj s domácim chlebom z jogurtu alebo pečenými zemiakmi. Tie buď nakrájaj a upeč so soľou, rozmarínom a troškou olivového oleja alebo do zemiakov urob úzke zárezy a pečie ich vcelku 40 – 50 minút. Môžeš piecť spolu s patizónom. Na tanieri ich pokvapkaj olivovým olejom, osiel a posypaj rozmarínom.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu
- Je dôležité, ako starý máš patizón. Ja som si patizóny nenaštudovala dopredu a kúpila som veľký s priemerom 22 cm. Patizóny nad 20 cm sú ale už väčšinou staré a pomerne tvrdé. Odporúčam kúpiť skôr viac menších. Ak máš veľký a tvrdý patizón, najskôr ho 20 – 30 minút peči v rúre na 200 °C, aby vo vnútri zmäkol.
- Pri servírovaní patizón rozkrájaj pomocou veľkého ostrého noža, ak si použila starší patizón, tak zjedz iba mäso a prípadnú dužinu. Šupka bude veľmi tvrdá.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez prílohy.
Komentáre