Obsah
Odpoveď je trochu zložitejšia, pretože aj samotná kukurica je kontroverzná téma. Poďme to rozobrať krok po kroku – vrátane toho, ako sú cornflakes vyrábané, čo obsahujú, aký je ich nutričný profil, ako súvisia s GMO a čo znamenajú pojmy ako ako „kukuričné lupienky bez cukru“. A hlavne ako je to s kukuričnými lupienkami pri diéte a či sa dajú považovať za „zdravé“ alebo nie.
Čo sú kukuričné lupienky a ako sa vyrába
Kukuričné lupienky alebo cornflakes sú pomerne obľúbené raňajkové cereálie, ktoré sa v základe vyrábajú z upečenej, rozomletej a usušenej kukurice a vody metódou extrúzie – to znamená, že sa všetko zmieša a pod vysokým tlakom a teplotou formuje do tenkých lupienkov, ktoré sa následne opekajú v rotačných peciach.
Jedná sa teda o priemyselne spracovanú potravinu, kedy sa pri výrobe strácajú niektoré nutričné látky ako vitamíny, zj. skupiny B, minerály, voda aj vláknina. A toto je teda hlavný mínus kukuričných lupienkov, hoci proces výroby je iba mechanicko tepelný, teda nepridávajú sa žiadne chemikálie.
Video, ako sa vyrábajú kukuričné lupienky – cornflakes
Čo obsahujú cornflakes a ktoré sú najlepšie
Základ tvorí kukuričná múka a voda, často sa ale pridáva aj soľ, cukor, sladový výťažok a vitamíny a minerály. Horšie verzie obsahujú aj glukózo-fruktózový sirup, konzervanty alebo arómy, aby boli chutnejšie, ale väčšinou navyšujú kalorickú hodnotu a znižujú výživovú hodnotu.
Avšak na trhu sa dajú zohnať aj 100% kukuričné lupienky bez cukru a akýchkoľvek iných zložiek. Záleží teda, aké si vyberieš. Musíš dobre čítať zloženie. Čím menej zložiek, tým lepšie. Najväčší pozor dávaj na cukor, soľ, fruktózový sirup a konzervanty.
Najlepšou voľbou sú preto 100% kukuričné lupienky bez cukru BIO, kde je v zložení len kukurica a nič iné. Také lupienky kúpiš napríklad tu.
Aké majú cornflakes výživové hodnoty?
Kukurica obsahuje veľa sacharidov, ale tiež vlákninu, niektoré vitamíny a neobsahuje lepok. Avšak zo všetkých obilnín je to asi najhoršia voľba, pretože má takmer najviac kalórií, najmenej bielkovín a vlákniny, najvyšší glykemický index a zároveň môže byť geneticky modifikovaná.
No a to isté platí aj pre kukuričné lupienky. V priemere majú len okolo 2–3 g vlákniny na 100 g, zatiaľ čo napr. ovsené vločky majú 8–10 g. A glykemický index i nad 80 oproti vločkám, ktoré majú okolo 50. Takže ak ich budeš konzumovať samotné, rýchlo stúpne hladina cukru v krvi a následne rýchlo zase klesne, čo pravdepodobne povedie k rýchlejšiemu hladu a chutiam na sladké.
Porovnanie nutričných hodnôt v cornflakes a ovsených vločkách
Porovnanie | Kvalitnejšie cornflakes s cukrom | 100% kukuričné lupienky bez cukru BIO | Ovsené vločky celozrnné Crownfield |
---|---|---|---|
Energia | 379 kcal | 382 kcal | 354 kcal |
Bielkoviny | 8 g | 6,9 g | 12 g |
Sacharidy | 83 g | 84 g | 61 g |
Cukry | 7 g | 0,6 g | 1 g |
Tuky | 1,3 g | 1,1 g | 4,9 g |
Nasýtené tuky | 0,6 g | 0,4 g | 0,8 g |
Vláknina | 3,6 g | 3,4 g | 9,4 g |
Soľ | 1,1 g | 0 g | 0 g |
Glykemický index | 81 | 70 – 80 | 40 – 60 |
A čo genetická modifikácia kukurice?
Nie je žiadnou novinkou, že kukurica je jednou z najčastejších geneticky modifikovaných plodín (GMO) – najmä v USA, ktoré sú jej veľkým producentom. Používa sa hlavne ako krmivo pre zvieratá, v priemyselných potravinách (napr. kukuričný škrob, sirupy) a tiež práve na výrobu cornflakes.
V USA je viac ako 90 % kukurice GMO. V EÚ je situácia trocha iná – komerčné pestovanie GMO kukurice je obmedzené a prísne kontrolované. Napriek tomu sa môže stať, že dovážané spracované potraviny obsahujú zložky z GMO kukurice.
Ak chceš mať istotu, že kukuričné lupienky nie sú z GMO kukurice, hľadaj označenie BIO alebo non-GMO. V súčasnosti sa však vedci zhodujú na tom, že GMO potraviny nepredstavujú zvýšené riziko pre človeka v porovnaní s bežnými potravinami a v krajinách, kde sú GMO potraviny povolené, neboli zistené žiadne zdravotné negatíva.
Cornflakes a zdravie – sú teda cornflakes zdravé?
Podobne ako ryžové chlebíčky sa jedná o tak trochu kontroverznú potravinu a vo svojej podstate na nich naozaj nič špeciálne zdravé nie je, pretože sú priemyselne spracované a pokiaľ do nich nie sú pridané vitamíny a minerály umelo, tak ani skoro žiadne neobsahujú. A neobsahujú ani veľa vlákniny. Súbežne ich ale ani nemôžeme označiť za škodlivé alebo nezdravé, zj. ak zvolíš 100% lupienky bez akýchkoľvek ďalších prísad.
Sú teda kukuričné lupienky zdravé? Áno, ak si vyberieš kvalitný variant a ješ ich príležitostne alebo po fyzickej aktivite. Nie, ak ješ každý deň tie menej kvalitné sladené fruktózovým sirupom s prídavkom konzervantov, ktoré majú vyššiu škodlivosť.
A sú kukuričné lupienky vhodné na chudnutie?
Vzhľadom na vyšší glykemický index a nižší obsah vlákniny skôr nie, zj. ak je ješ vo veľkom množstve, často a samotné. Ale ak si ich dáš občas, v malej porcii av kombinácii s bielkovinami a vlákninou, môže to byť v pohode. Zvlášť po fyzickej aktivite, kedy telo rýchlejšie vstrebáva sacharidy.
Inými slovami, kukuričné lupienky a diéta sa nemusia vylučovať – ale musíš vedieť, ako ich používať. Ak ich chceš zaradiť, skombinuj ich s bielkovinou (napr. jogurtom alebo tvarohom) a doplň trochou zdravého tuku a vlákniny (napr. semienka alebo orechy).
Video – patrí kukurica do nášho jedálnička a v akej forme sa jej vyhnúť?
Kedy a ako kukuričné lupienky zaradiť
- K obaľovaniu namiesto strúhanky – raz za čas sa naozaj nič nestane, výsledok má lepšiu chuť aj farbu. A keď sa vrátim k môjmu videu s rezňami a urýpanej pani, tak ona nepochopila, že jedna surovina, ktorá je „menej výživná“ nerobí z celého jedla nezdravé jedlo, keď je nutrične vyladené iným spôsobom, a tiež asi nevie, že kukuričných lupienkov sa vyrába viac druhov.
- Po tréningu – rýchly zdroj sacharidov
- Občasné raňajky – v kombinácii s bielkovinami, vlákninou a troškou tuku
Čo je lepšie ako kukuričné lupienky
To záleží na tom, na čo presne ich používaš a ako často ich konzumuješ:
- Ak si ich dávaš ako cereálie, tak jednoznačne lepšia voľba sú ovsené vločky alebo domáca granola. Prípadne ovsené lupienky, špaldové lupienky alebo pohankové lupienky, ale metóda spracovania je totožná, a opäť sa musíš pozerať na zloženie.
- Ak ich chceš použiť na trojobal raz za mesiac, tak sa vôbec nič nestane, ale celozrnná strúhanka alebo kukuričná strúhanka sú lepšie voľby ako lupienky, pretože sú menej priemyselne spracované.
Čo si z toho odniesť
Kukuričné lupienky nemôžeme označiť za nezdravé ani škodlivé, ak sú vyrobené bez pridaných látok a sladidiel. Záleží ale na značke a zložení, ktoré sa môže líšiť. A samozrejmee na množstvu. Vo výžive a zdraví je totiž často všetko o množstve. Voda je zdravá, ale keď vypiješ 20 litrov naraz, zomrieš. Ak budeš jesť kukuričné lupienky denne, nezomrieš, ale z nutričného hľadiska si veľmi nepomôžeš.
Najlepšou voľbou sú alebo s minimom prísad, ideálne v BIO kvalite, kedy si môžeš byť istejší, že kukurica nebola geneticky modifikovaná a že potravina neobsahuje chemické prímesi.
Kvalitné kukuričné lupienky sa dajú zaradiť občas aj pri diéte zj. po tréningu, ale určite ich vždy skombinuj s bilkovinami a vlákninou, aby si znížila glykemický index.
Zdroje informácií
- www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Milujete-kukurici-Kdy-muze-byt-problemem__s10010x9384.html
- www.bezhladoveni.cz/kukurice-a-hubnuti-nutricni-hodnoty-ucinky-na-zdravi-tipy-na-recepty/
- www.celostnimedicina.cz/kukurice-neni-jen-popcorn-a-lupinky/
- cs.wikipedia.org/wiki/Kuku%C5%99i%C4%8Dn%C3%A9_lup%C3%ADnky
- cz.snackfoodmachinery.com/info/how-corn-flakes-are-made-exploring-the-fascin-90888403.html
- www.institutmodernivyzivy.cz/jak-je-to-ve-skutecnosti-s-gmo/
- Foto by Freepik
Komentáre