Tučné ingrediencie som zredukovala alebo úplne nahradila, ale pritom zachovala tradičnú chuť kapustnice. Ako hlavnú bielkovinu som použila dochrumkava opečené tofu, ktoré perfektne preberá chute z pokrmu, takže vôbec nie je v polievke spoznať. Plusom kapustnice je, že vďaka kapuste obsahuje dosť vlákniny.
Zelňaček existuje viacero variantov – napríklad podľa farby červená alebo biela alebo podľa oblasti či krajov, napr. moravská, krkonošská, slovacká, šumavská, slovenská alebo maďarská. Pokiaľ sa do nej dajú huby, hovorí sa jej kyselica a takto sa pripravuje napríklad na valašsku. Často býva súčasťou vianočného alebo novoročného menu. Kapustnica v zime nielen zahreje, ale zasýti aj bez pečiva, takže vydá aj za hlavné jedlo.
Ingrediencia na zdravú kapustnicu
Základ kapustnice
- 1 ks veľké cibule (200 g)
- 20 ml olivový olej extra panenský
- ½ lyžice mletej sladkej papriky (príp. štipľavej)
- ½ lyžičky mletej rasce
- 4 ks stredne veľkých zemiakov (500 g zbavených šupky)
- 30 g hladkej pšeničnej bielej múky
- 30 g celozrnná pšeničná múka
- 1,2 litra hovädzieho vývaru
- 2 ks bobkového listu
- 400 g kyslej kapusty
- 50 g prírodného sladidla bez kalórií (krupica)
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky korenia
Ostatné
- 200 g chrumkavých tofu kociek, prípadne hovädzieho mäsa z vývaru , kvalitné vysokopercentné šunky (nad 90% mäsa) alebo párky Šmakún
- kyslá smotana 8%
- petržlenová vňať
Postup receptu – ako sa robí najlepšia diétna kapustnica
- Tofu priprav podľa tohto postupu.
- Olúpaj cibuľu a nakrájaj ju nadrobno. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na drobné kocky.
- Do hrnca daj olivový olej, nechaj ho chvíľu zahriať, pridaj cibuľu a nechaj ju za stáleho miešania zosklovatieť (2 – 3 minúty).
- Zníž plameň ak cibuli pridaj rascu a papriku, premiešaj a pridaj múku. Za stáleho miešania reštuj cca 1 – 2 minúty, kým sa cibuľa v zmesi neobalí. Dávaj pozor, nech papriku nespáliš, zhorkla by.
- Postupne prilievaj vývar a dobre miešaj vedľačka, aby sa múka rozmiešala a nevznikli hrudky. Potom nechajte tekutinu variť pod pokrievkou až do bodu varu (musí začať bublať).
- Ak medzitým zlej z kapusty nálev, ale schovaj si ho na prípadné dokyslenie polievky, a kapustu nepreplachuj. Ak je veľmi dlhé, môžeš ho nakrájať na menšie časti.
- Akonáhle polievka vrie, pridaj zemiaky, kapusta a bobkový list, zníž plameň a priklopené pozvoľna var 20 – 30 minút.
- Na konci varenia vytiahni bobkový list, ochutnaj, či sú zemiaky mäkké, pridaj sladidlo, ochutnaj a podľa chuti prípadne okyslí nálevom z kapusty, dosol a dopepru, prípadne doslaď.
- Nakoniec vmiešaj osmažené tofu.
- Pri podávaní pridaj do taniera lyžicu kyslej smotany, ktorá polievku krásne zjemní. A môžeš posypať troškou nasekanej petržlenovej vňate.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na najlepšiu kapustnicu
- Vývar na kapustnicu odporúčam pripraviť deň až dva dopredu najlepšie v pomalom hrnci z hovädzieho mäsa, ktoré môžeš použiť na niečo iné, prípadne ho dať do kapustnice.
- Ak nemáš domáci vývar, môžeš kúpiť už hotový, alebo použiť vodu a zdravý bujón, ale ochudíš sa o bielkoviny.
- Zemiaky nakrájaj naozaj na malé kocky (cca 1 cm), inak sa dobre neuvarí. Zdeněk Pohlreich skôr odporúča variť zemiaky zvlášť v osolenej vode, pretože v polievke zostávajú na povrchu trošku tvrdé. Avšak si tak vyrobíš viac špinavého riadu.
- Miesto klasických zemiakov môžeš použiť sladké zemiaky (batáty). Kapustnica potom bude prirodzene sladkastá aj bez použitia sladidla.
- Pri solení počítaj aj so slanosťou vývaru, ak je vývar veľmi slaný, bude treba soli menej.
- Ak nemáš nálev z kapusty a potrebuješ polievku okysliť, môžeš použiť citrónovú šťavu alebo ocot.
- Do kapustnice patrí štandardne ostrejšia údenina, preto môžeš prípadne kapustnicu priostriť pálivou paprikou alebo chilli.
- Na druhý deň kapustnica zhustne, stačí ju zriediť vodou alebo vývarom.
- Nutričné hodnoty sú uvedené s tofu bez kyslej smotany.
- Jedna porcia je cca 300 g polievky.
Komentáre