Ingrediencie na zdravé domáce piškóty
- 2 ks vajcia M (100 g)
- 50 g celozrnné špaldové alebo pšeničné múky
- 30 g prírodného sladidla bez kalórií (krupica)
- štipka soli
Postup receptu – ako upiecť domáce zdravé piškóty bez cukru
- Rúru predhrej na 180 °C.
- Múku preosej cez jemné sitko a zvlášť presaj aj sladidlo.
- Oddel žĺtky od bielkov a z bielkov a štipky soli vyšľahaj tuhý sneh pomocou ručného šľahača. [sneh] Akonáhle začne sneh bielať a byť pevný, postupne prisypávaj sladidlo.
- Potom vmiešaj zľahka rozmiešané žĺtky, premiešaj a pridaj celozrnnú múku. Dobre premiešaj, ale nie príliš prudko, aby cesto zostalo nadýchané.
- Pomocou lyžičky alebo lepšie cukrárskeho vrecka s hladkou okrúhlou špičkou s priemerom 12 – 15 mm dávaj piškótové cesto na papierom na pečenie vystlaný plech a rob okrúhle tvary s priemerom cca 4 cm. Prípadne si môžeš zaobstarať silikónovú formu na makrónky, ktorá má v sebe vytlačené kolieska. Skúšala som oboje.
- Peč 17 – 20 min na 180 ° C dozlatista. Pokiaľ budeš piecť viac plechov, daj ich do rúry súčasne, inak by cesto medzitým „spadlo“. Celkovo pracuj s cestom rýchlo, nenechávaj ho dlho stáť.
- Po upečení hneď piškóty zložte z plechu, nechajte vychladnúť a skladuj v uzavretej dóze v špajze. Zatiaľ som netestovala, ako dlho vydrží, do týždňa ich vždy snívam, ale počítaj, že menej ako kupované, pretože sú bez cukru a bez iných konzervantov.
- Vznikne cca 32 ks.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Komentáre
Dnes som piekla prvýkrát a super, už pečiem ďalšiu várku 🙂 veľmi ďakujem za recept 👍
Už sa teším až upečem, chcem robiť nepecenú tortu, tak domace celozrnné pieskoty prídu vhod🌹
Ďakujem za recept, piškóty sú výborné, teším sa až z nich urobím tiramisu
Práve sa pečú a vyzerajú úžasne! Ďakujem veľakrát za recept… 👌👍😉
Veľmi dobré 🙂 pečiem teraz pravidelne pre syna, môže sa po nich utĺcť 😀
Ďakujem za recept, piškóty sú super. Upekla som ich v mini verzii, aby si ich deti mohli pridávať do domáceho jogurtu 🙂
Včera som skúšala recept na piškóty a môžem povedať, že z uvedeného množstva ingrediencií som teda 48ks určite nemala, tak neviem, kde sa stala chyba 🙂
Dnes budem skúšať znova, pretože som mala nejaký divný tenučký plech a piškóty sa mi zo spodu trochu spálili. Zároveň si chcem kúpiť silikónovú formu na makrónky.
A naozaj sa pečú pri 180 ° cez 15 minút? Nie je to nejako dlho?
Áno, je možné, že ich vznikne iné množstvo, záleží totiž veľmi na použití sladidla a dokonca aj na konkrétnych znakoch, pretože každá sladí aj sa chová trosku inak. Ja som to skúšala asi s 3 druhmi erytritolu a tiež mi zakaždým vyšiel iný počet kusov. Teplota rúry je individuálna, záleží na danej rúre aj na umiestnení plechu (vys/niz), ja mám plynovú a pokazde to vyšlo naozaj na tých 15 minút. Odporúčam strážiť a kontrolovať farbu toho spodku a vytiahnuť to prípadne skôr.
Ďakujem za informácie, nevedela som, že záleží na druhu Erythritolu… skúsim a uvidím, čo mi z toho dnes vylezie 🙂
Dobrý deň, zajtra by som chcela vyskúšať piškóty, akurát som mimo civilizácie a bez auta, takže som bez sladidla. Jediné čo mám je trstinový cukor. Dá sa použiť alebo sa mám radšej na piškóty vyprdnúť a urobiť ich až so sladidlom? Ďakujem
Ahoj Kačka, s trstinovým cukrom som to ešte neskúšala, ale myslím, že by to mohlo ísť, ale bude asi potrebné pracovať rýchlo, cukor totiž spôsobuje rýchlejšie rednutie.
Ďakujem za odpoveď, vyskúšam a dám vedieť ako to dopadlo. ☺️
Piskoty sú super. Len som nemala sladidlo a dala trstinový cukor. Mala som úplne rovnaký počet ako vy. Malej by najradšej zjedol celú várku naraz ☺️
Paráda, vďaka za info 😉
Ahoj, ďakujem za recept vyskúsim kokosovú múku a kokosový cukor snáď sa povedú. Neskúšal niekto mraziť? Tu by som si pripravila väčšiu varku
Ahoj Habi (alebo je to preklep a má to byť Gabi?) :), na verziu s kokosovou múkou som zdvíhala, pretože ona sa správa inak, tak si nie som na 100% istá, či to bude fungovať s rovnakými pomermi surovín. Inak zamraziť som ja osobne neskúšala, ak skúsiš, určite daj vediet, ako to dopadlo. 😉