Ingrediencie na fit bublaninu s ovocím
- 250 ml kefíru (1,1%), príp. cmaru
- 2 ks vajcia M (100 g)
- 70 g ovsené múky vanilkovej (ako nahradiť v poznámke)
- 30 g proteínového prášku vanilkového (ako nahradiť v poznámke)
- 30 g celozrnná špaldová múka
- 6 g kypriaceho prášku do pečiva
- 250 g čerešní, jahôd alebo iného ovocia
Video recept – ako na fitness bublaninu z kefíru a jahôd
Postup receptu – ako upiecť zdravú bublaninu bez cukru
- Vajcia a kefír vytiahni aspoň 30 minút vopred z chladničky a nechaj zahriať na izbovú teplotu.
- Ovocie umy a prípadne vykôstni a nakrájaj.
- Rozohrej rúru na 180 °C.
- V jednej miske zmiešaj vajcia a kefír, v druhej miske múku, proteín a kypriaci prášok a potom suché ingrediencie vsyp do mokrých a poriadne vymiešaj dohladka. Múku, proteín a kypriaci prášok odporúčam preosiať cez jemné sitko.
- Cesto nalej do formy ideálne silikónové s priemerom 22 cm, ale môže byť aj menšia, bublanina potom bude vyššia. Iný typ formy vystel papierom na pečenie.
- Do cesta rozprestri ovocie, lepšie je viac ako menej, pretože ovocie bublaninu aj osladí.
- Peč 30 minút na 180 ° C, ale záleží na výške cesta. V menšej forme bude treba piecť o niečo dlhšie.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na nízkotučnú bublaninu s ovocím
- Môžeš použiť čerstvé ovocie rôzneho druhu, z mrazeného alebo kompótovaného ovocia som kefírovú bublaninu zatiaľ neskúšala, ale pretože obsahujú viac vody, zrejme by som ubrala trochu kefíru. Najčastejšie sa pečie bublanina jahodová, čerešňová a marhuľová, ale dobrá je aj ríbezľová, slivková, čučoriedková, malinová, černicová alebo egrešová.
- Čerešne ani višne netreba vykôstkovať, bolo by to zbytočne pracné, akurát sa na kôstky musia dávať pri jedle pozor a vypľuvať ich.
- Možno urobiť aj čokoládovú verziu, stačí použiť ovsenú múku čokoládovú, čokoládový proteín a prípadne pridať 1 – 2 lyžičky holandského kakaa.
- Forma môže byť guľatá alebo aj štvorcová, menšia či väčšia. Pokiaľ použiješ väčšiu, urob dávku 1,5× väčšiu alebo dvojitú. Potom bude ale treba piecť o 15 – 30 minút dlhšie. Vo videu som urobila dvojitú dávku do štvorcovej formy s rozmerom 22 cm a pekla som 1 hodinu. Na fotkách som použila štvorcovú formu o rozmere 22 cm, ale v základnom množstve, takže bublanina je nižšia. Posledná fotka je zo základného množstva v guľatej forme s priemerom 22 cm.
- Hore som na ozdobu posypala prírodným práškovým sladidlom bez kalórií.
- Ovsovú múku vanilkovú možno nahradiť buď obyčajnou ovsenou múkou alebo ovsenými vločkami rozmixovanými veľmi najemno, odporúčam Nutribullet. V oboch prípadoch bude asi treba cesto ešte prisladiť, pretože vanilková ovsená múka už je ideálne osladená a ochutená.
- Proteín je možné nahradiť ovsenou múkou buď tou ochutenou alebo obyčajnou a sladidlom bez kalórií, ale ochudobníš sa o bielkoviny.
- Nutričné hodnoty sú uvedené na verzii s proteínom.
- Nutričné hodnoty na 100 g: 122 kcal / 8 g B/ 15 g S / 6 g S / 3 g T / 2 g V.
Komentáre
Dnes som piekla s ríbezľami a je luxusná!!
Dnes upečené. Ďakujem 👍
najlepšie zdravý dezert, aký som si kedy doma upiekla!
robila som coko verziu s čiernymi ríbezľami a dávkou 1,5x, testo bolo riedke tak som mala obavy ale výsledok luxusni! robila som si bublaninu večer na ďalší deň na desiatu, ale po upečení hneď pulka zmizla 😀 uz sa teším na vyskúšanie ďalších receptov
Ahoj Dominiko, paráda, som rada, že sa dielo podarilo a že tak chutilo. Vďaka za otestovanie aj pochvalu. 😉
Vyskúšané s čučoriedkami a super! 🙂
Tak to som rada, vďaka za otestovanie aj komentár 😉
Práve som ochutnala čerstvo upečenú bublaninu (len som namiesto kefíru dala kvôli synovi bezlaktózový biely jogurt) a je naozaj skvelá!!!! Budem mať čo robiť sa udržať, než prídu Ti moji stravníci… 🙂 Olgo, vďaka… 🙂