Ingrediencie na fit domáce müsli tyčinky
Základná hmota
- 100 g kešu nepražené a nesolené
- 30 g chia semienok
- 15 g sezamových semienok
- 350 ml vody
Ostatné ingrediencie
- 200 g ovsených vločiek
- 50 g strúhaného kokosu
- 100 g proteínového prášku (ako nahradiť v poznámke)
- 80 g sušených brusníc ideálne bez cukru (príp. goji)
- 1 lyžica čakankového sirupu natural (10 g)
Chceš ušetriť za orechy, sladidlá a múky? Kde kúpiť lacno
Postup receptu – ako upiecť domáce zdravé müsli tyčinky
- Kešu zalej vodou tak, aby bolo ponorené, a nechaj ho cez noc namočené v uzavretej nádobe v chladničke.
- Chia semienka a sezamové semienka zalej 350 ml vody a tiež nechaj cez noc namočené v chladničke.
- Než začneš s prípravou, rozohrej rúru na 180 °C.
- Z kešu zlej vodu a spoločne s chia a sezamom rozmixuj na hutnejšie cesto. Používam mixér so sekáčikom.
- Do hmoty vmiešaj ostatné ingrediencie, tj vločky, brusnice, kokos, proteínový prášok a sirup. Hmotu ochutnaj a prípadne doslaď čakankovým sirupom.
- Hmotu rozprestri na plech vystlaný papierom na pečenie na rozmer cca 20 × 24 cm a výšku cca 2 cm. Na veľkosti plechu príliš nezáleží, začni od stredu, cesto nemusí byť rozprestreté cez celý plech, iba kraje dobre zarovnaj.
- Peč 20 – 30 minút na 180 °C. Nechaj vychladnúť a rozkrájaj na 12 tyčiniek.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu
- Proteín som použila koncentrát príchuť Pekanový orech, ale môžeš použiť ľubovoľnú inú príchuť podľa preferencie. A môžeš použiť aj izolát, ktorý má ešte o niečo viac bielkovín a menej tuku.
- Proteín môžeš nahradiť ovsenou múkou, ale ochudobníš sa o bielkoviny a navýšiš sacharidy.
- Do hotovej hmoty môžeš použiť aj iné druhy orechov, semienok a sušeného ovocia, prípadne aj kúsky vysokopercentné čokolády bez cukru.
- Výsledná konzistencia tyčiniek sa reguluje množstvom vody a dobou pečenia. Ak chceš tyčinky veľmi tvrdé, daj vody o trochu menej (tak o 50 – 100 ml) a peč o niečo dlhšie, ak ich chceš mäkšia, tak ešte môžeš cca 50 ml pridať, ale záleží aj na tom, koľko vody nasiaknu kešu orechy, takže sa musíš riadiť konzistenciou cesta pred upečením. Tuhšie cesto bude znamenať aj tuhšie a tvrdšie tyčinky. Redšie cesto bude znamenať mäkšie tyčinky. Avšak vplyv môže mať aj druh proteínu, izolát bude spôsobovať väčšie tvrdnutie.
Ako skladovať domáce müsli tyčinky?
- To je trochu oriešok, pretože v nich sú rozmočené orechy a proteín a nie je tam žiadny konzervant. Najistejší spôsob je preto zmraziť ich. Inak vydržia len pár dní a potom začnú plesnivieť.
- Odporúčam s nimi zaobchádzať ako s pečivom, teda skladovať v ošatke pod utierkou alebo v látkovom vrecku mimo chladničky. Vyskúšať môžeš aj chlebník alebo vákuové nádobky, z ktorých sa vysáva vzduch.
- Rozhodne ich nedávaj do mikroténového vrecka ani plastové uzatvárateľné krabičky bez vetrania.
Komentáre
Za mňa super len niektoré suroviny človek v Anglicku nezoženieš len tak 😀 vďaka moc
Ahoj, vďaka za pochvalu 😉 A ktoré suroviny v Anglicku nie sú dobre na zohnanie?