Ingrediencie na zdravé celozrnné croissanty
Cesto
- 3 ks vajcia M (150 g)
- 220 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- 80 g sladidlá bez kalórií
- 10 g kokosového oleja extra panenského
- 300 g celozrnná pšeničná múka (príp. špaldová)
- 190 g hladkej pšeničnej múky
- 1 sáčok sušeného droždia (7 g)
- 10 g kokosového oleja extra panenského (na pomazanie cesta)
Náplň
- 100 g odtučneného tvarohu (v alobale)
- 1/2 lyžičky holandského kakaa (3 g)
- 12 g orechového masla bez cukru
- 20 g prírodného sladidla bez kalórií
Na potretie
- 1 žĺtok (17 g)
- 20 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
Postup receptu – ako upiecť zdravé croissanty
- Mlieko a vajcia vytiahni z chladničky a nechaj zahriať na izbovú teplotu.
- Zmiešaj 300 g celozrnnej múky, 100 g hladkej múky a droždia.
- Pridaj sladidlo, vajcia a mlieko, dobre zmiešaj a potom postupne pridávaj zvyšok hladkej múky, kým cesto nebude kompaktné. Hnitej 5 – 10 minút ideálne pomocou kuchynského robota.
- Vyhnetené cesto zakry potravinárskou fóliou a utierkou a nechaj na teplom mieste kysnúť 1 hodinu. Pre rýchlejšie a lepšie vykysnutie odporúčam použiť urýchľovač kysnutia alebo malý fígeľ – daj nádobu nad kastról s horúcou vodou.
- Zmiešaj všetky ingrediencie na náplň, ochutnaj a prípadne prislaď sladidlom bez kalórií. Daj chladiť do chladničky.
- Po hodine cesto rozdeľ na 8 dielov, každý diel potri rozpusteným kokosovým olejom pomocou silikónovej mašlovačky, potom vytvaruj do guličky a rozvaľkaj valčekom na okrúhlu tenkú placku. Kokosový olej rozpúšťam na nízky výkon v mikrovlnnej rúre.
- Dajte 2 placky na seba a tie ešte trošku rozvaľkaj. Na seba sa dávajú, aby cesto bolo akoby navrstvené. Dobré je ešte každú vrstvu pomazať kokosovým olejom, croissanty potom budú chutnejšie, ale tiež ale o trochu tučnejšie. Ja som nepremazávala. Vzniknú teda 4 placky (každá z 2 vrstiev) az každé 16 kusov, takže celkom 64 ks.
- Potom každú placku namaž cca 100 g náplne, rozkrájaj na 16 dielov a zrúľ od širšieho konca po špičku.
- Croissanty naskladaj na papierom na pečenie vystlaný plech, prikry potravinárskou fóliou, utierkou a nechaj na teplom mieste kysnúť ďalších cca 30 minút.
- Medzitým rozohrej rúru na 180 °C.
- Vykynuté croissanty pomaž žĺtkom rozmiešaným s mliekom a peč 20 – 30 minút na 180 ° C dozlatista. Otestuj zapichnutím špajle. Ak sa cesto na špajli nelepí, sú hotové.
- Po upečení odstráň z plechu a nechajte úplne vychladnúť.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu
- Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu, na to si daj pozor, inak cesto nemusí dobre nakysnúť. Ak máš droždie v pohári, ktorý sa uchováva v chladničke, nezabudni vytiahnuť z chladničky aj to.
- Snaž sa, aby náplň bola čo najhustejšia, nepoužívaj príliš riedky tvaroh. Prípadne môžeš trochu stužiť zemiakovým škrobom alebo zahustiť rozmixovanými orechmi. Riedka náplň vytečie.
- Ak chceš úplne drobné mini croissanty, potom nedávaj 2 placky na seba, ale namaž každú placku (čiže cesto nebude navrstvené).
- Z vyváľaných placiek môžeš urobiť časť ako mini croissanty a časť ako klasické veľké croissanty, ktoré môžeš mať na raňajky alebo desiatu. V tomto prípade naskladaj 4 placky na sebe miesto 2, rozvaľkaj a rozdeľ len na 8 dielov. Na každý diel potom daj lyžičku náplne. Odporúčam tento spôsob, inak budeš mať mini croissantov strašne veľa.
- Náplne môžeš potrebovať aj viac, záleží, či budeš mazať každú placku a či ich budeš skladať po 2 alebo po 4 vrstvách.
- Niektoré croissanty som skúsila pocukrovať práškovým sladidlom bez kalórií, ale neodporúčam to, stratí potom lesk a nevyzerajú tak pekne.
- Ak budeš piecť ako slávnostné občerstvenie, peč v ten istý deň, aby boli croissanty úplne čerstvé.
- Croissanty skladuj v košíku v špajze iba prikryté utierkou alebo v bavlnenom vrecúšku na pečivo, nedávaj ich do vrecka, pretože by „zgumovateli“, ani ich nenechaj neprikryté, pretože by stvrdli. Takto vydrží dobré asi 3 dni, pred konzumáciou odporúčam nahriať v mikrovlnnej rúre. Ak ich chceš mať ako čerstvé, hneď po úplnom vychladnutí je zmraz a pred konzumáciou ohreje v mikrovlnnej rúre.
- Hmotnosť celej várky je 1200 g, jeden mini croissant cca 20 g. A jeden veľký cca 70 g.
- Nutričné hodnoty sú uvedené nie veľké croissanty, ktorých vznikne 16 ks.
- Nutričné hodnoty na 100 g: 215 kcal / 10 g B / 39 g S / 1 g C / 5 g T / 3 g V.
Komentáre