Ingrediencie na fit mriežkový jablkový koláč
Cesto
- 160 g celozrnná pšeničná múka
- 100 g pšeničnej hladkej múky bielej
- 2 bielky
- 150 g bieleho nízkotučného jogurtu
- 30 g jablčného pyré bez cukru
- repkový olej v spreji na vystriekanie formy
Jablková náplň
- 5 ks jabĺk (700 g neočistených, 550 g očistených)
- 1/2 lyžičky škorice (2 g)
Tvarohová náplň
- 150 g nízkotučného tvarohu (vo vaničke)
- 2 žĺtky
- prírodné sladidlo bez kalórií
Postup receptu – ako upiecť zdravý jablkový koláč
- Zmiešaj všetky ingrediencie na cesto a poriadne vyhnětaj, môžeš použiť kuchynského robota, ale nie je to nutné, s cestom sa dobre pracuje. Pokiaľ je cesto riedke, pridaj viac celozrnnej múky, ak je príliš husté, pridaj trochu jogurtu. Výsledné cesto sa takmer nelepí a je vláčne.
- Cesto rozdeľ na polovice, jednu vyvaľkuj na okrúhlu placku o niečo väčšiu ako forma. Použi sklenenú s priemerom 23 cm, ktorú vystriekaj repkovým olejom v spreji.
- Cesto daj do formy tak, aby bolo až do okrajov, prípadné cesto navyše odrež nožom a zmiešaj ho so zvyšným cestom, ktoré tiež vyváľaj na okrúhlu placku o niečo väčšiu ako forma. Potom ho pomocou radla na pizzu rozrezaj na tenké prúžky.
- Rozohrej rúru na 180 °C.
- Olúpaj jablká, nastrúhaj nahrubo, zmiešaj so škoricou a daj do formy na cesto.
- Zmiešaj tvaroh so žĺtkami, pridaj sladidlo podla chuti a daj na jablčnú vrstvu.
- Nakoniec vytvor na koláči mriežkovanie. Začni od stredu. Pokiaľ chceš dômyselnejšie mriežkovanie, musíš jednotlivé prúžky medzi sebou prevliekať. Keď máš mriežkovanie hotové, odrež nožom prebytočné cesto. To môžeš použiť ešte na ozdobný vrkôčik na okraj, kedy je potrebné vyváľať dlhé tenké šulánky a ty stočiť cez seba.
- Nakoniec postriekaj repkovým olejom v spreji a peč 35 – 40 minút na 180 °C. Sleduj, nech koláč nespáliš.
- Po upečení nechaj vychladnúť a odležať v chladničke. Ja nechávam cez noc.
- Pred podávaním môžeš posypať práškovým sladidlom bez kalórií.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Komentáre