Ingrediencia na fit celozrnné špaldové bosniaky
- 150 g celozrnná špaldová múka (príp. pšeničná)
- 150 g hladké biele špaldové múky (príp. pšeničné)
- 1 lyžička prírodného sladidla bez kalórií (5 g)
- 1 lyžička soli (5 g)
- 7 g instantného droždia
- 100 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- 250 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
- 30 ml repkového oleja
- ½ vajcia na potretie (25 g)
- 20 g semienok na posypanie (napr. slnečnicové, sezamové, ľanové, tekvicové)
Chceš ušetriť za orechy, sladidlá a múky? Kde kúpiť lacno
Postup receptu – ako upiecť špaldové bosniaky
- Tvaroh a mlieko vytiahni aspoň pol hodiny vopred z chladničky a nechaj zahriať na izbovú teplotu.
- Múku preosej cez jemné sitko.
- Do múky vmiešaj sladidlo, soľ a droždie, pridaj mlieko, olej a tvaroh vypracuj na takmer nelepivé cesto. Pokiaľ by bolo cesto lepivé, pridaj po troškách ďalšiu celozrnnú múku. Miestni aspoň 10 minút, nech je cesto dobre prepracované a uvoľní sa lepok. Prácu si uľahčíš kuchynským robotom. Ak chceš, môžeš semienka pridať aj do cesta, ale navýšiš tuky.
- Prehnitené cesto nechaj kysnúť cca hodinu na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem. Môžeš použiť urýchľovač kysnutia.
- Vykynuté cesto rozdeľ na 8 častí a uváľaj pravidelné okrúhle bochníčky (skôr menšie a vyššie), ktoré naukladaj na papierom na pečenie vystlaný plech, prikry a nechaj kysnúť ďalších 20 minút.
- Rozohrej rúrou na 220 °C.
- Bosniaky potri rozmiešaným vajcom a a posypaj semienky. Ak použiješ ľanové, nezabudni ho mierne rozomlieť v mlynčeku na kávu alebo rozdrviť v mažiari. Viac info v článku, ako jesť ľanové semienko
- Peč 15 – 20 minút na 220 ° C dozlatista, potom nechaj vychladnúť a ak hneď nespotrebuješ, daj do pláteného vrecka alebo ošatky a prikry utierkou. Takto vydrží pár dní, ale lepšie je rovno zamraziť. Pred konzumáciou vždy nahrej v mikrovlnnej rúre, bosniaky krásne zmäknú.
- Nutričné hodnoty sú uvedené na 5 g ľanových semienok a 15 g slnečnicových. Jednen kus váži cca 90 g.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Komentáre
Tieto hrčky sú veľmi dobré. Kedysi som robila hrčky z cottage a zďaleka mi tak nechutili!
Vďaka moc za otestovanie a pochvalu. Ja som tie z cottage nikdy neskúšala, tak aspoň viem, že ani nemusím 🙂
Dnes som ich robila a sú úžasné. Ani som nečakala až vyskytnú. Veľmi dobrý zadelala som ich v pekárni takže pomaly bez práce. Všetkým odporúčam a som rada, že som našla tento recept. Ďakujem
Teplý pečivo je najlepšie 🙂 Veľmi vďaka za otestovanie aj pochvalu 😉