Ingrediencie na zdrave plnené papriky a paradajkovú omáčku
Masová zmes
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (min. 90 % mäsa, ideálne 100 %)
- 1 ka vajcia M (50 g)
- 3 strúčiky cesnaku (15 g)
- 2 lyžičky majoránky (5 g)
- 2 lyžičky sladkej mletej papriky (10 g)
- 1 lyžička soli (5 g)
- ½ lyžičky korenia (2 g)
- voliteľne – 100 g uvarenej ryže (môžeš vynechať)
- voliteľne – mozarella light (môžeš vynechať)
Ostatné ingrediencie
- 6 ks paprík – cca 700 g očistených (podlhovastých bielych, zelených, červených podľa preferencie)
- 400 g lúpaných paradajok v plechovke alebo čerstvých paradajok
- 2 ks bobkového listu
- 5 guličiek čierneho korenia
- 5 guličiek nového korenia
- ½ cibuľa
- 200 ml vody
- 1 lyžička octu
- sladidlo bez kalórií
- repkový olej v spreji na vystriekanie pekáča (2 ml)
Postup receptu – ako uvariť zdravé plnené papriky
- Papriky umy, odrež vršok a odstráň pomocou nožíka vnútro so semienkami. Ak kúpiš papriky štipľavé, nezabudni si najskôr nasadiť rukavice!
- Olúpaj cesnak a pol cibule a rozohrej rúru na 180 °C.
- Poriadne zmiešaj všetky ingrediencie na mäsovú zmes (mäso, vajcia, ryžu, pretlačený cesnak, majoránku, sladkú papriku, soľ, korenie) a prehnite rukami v kompaktnú hmotu. Ak chceš papriky vytuniť, môžeš do zmesi pridať nastrúhanú mozarellu light.
- Zmesí naplň všetky papriky a poriadne zatláčaj dovnútra. Ak ti zmes zostane, urob z nej malé valčeky.
- Zapekací pekáčik ideálne sklenený o rozmere 35 × 21 × 14 cm s vekom vystriekaj repkovým olejom v spreji.
- Na dno pekáča nalej paradajky z plechovky. Pokiaľ máš čerstvá, tak ich odporúčam najskôr zbaviť šupky podľa tohto návodu a potom nakrájať. Šupku by si totiž veľmi dobre nerozmixoval/a na omáčku. Ak ti to ale nevadí, môžeš ich tam dať celá.
- Papriky naskladaj na paradajky, hore daj mäsové valčeky, ak nejaké vznikli, cibuľu vcelku a do jedného miesta daj korenie (bobkový list, korenie a nové korenie). Zalej vodou.
- Peč priklopené 30 minút na 180 °C, potom zvyš teplotu na 200 °C a dopeč odklopené 20 minút, aby sa papriky pekne opekli dozlatista.
- Po upečení vytiahni papriky a korenie a zvyšnú omáčku prelej do malého hrnca a pomocou tyčového mixéra rozmixuj dohladka.
- Ochutnaj a podľa chuti prípadne dochuť octom a sladidlom.
- Podávaj s ryžou uvarenou v ryžovaru alebo s celozrnnými cestovinami.
- Nutričné hodnoty sú uvedené na mleté mäso 100% Lidl, verziu bez ryže a mozarelly a bez prílohy.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Komentáre