Ingrediencie na zdrave plnené papriky a paradajkovú omáčku

Masová zmes

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (min. 90 % mäsa, ideálne 100 %)
  • 1 ka vajcia M (50 g)
  • 3 strúčiky cesnaku (15 g)
  • 2 lyžičky majoránky (5 g)
  • 2 lyžičky sladkej mletej papriky (10 g)
  • 1 lyžička soli (5 g)
  • ½ lyžičky korenia (2 g)
  • voliteľne – 100 g uvarenej ryže (môžeš vynechať)
  • voliteľne – mozarella light (môžeš vynechať)

Ostatné ingrediencie

  • 6 ks paprík – cca 700 g očistených (podlhovastých bielych, zelených, červených podľa preferencie)
  • 400 g lúpaných paradajok v plechovke alebo čerstvých paradajok
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • ½ cibuľa
  • 200 ml vody
  • 1 lyžička octu
  • sladidlo bez kalórií
  • repkový olej v spreji na vystriekanie pekáča (2 ml)
Fit plnené papriky a paradajková omáčka - recept Bajola

Postup receptu – ako uvariť zdravé plnené papriky

  1. Papriky umy, odrež vršok a odstráň pomocou nožíka vnútro so semienkami. Ak kúpiš papriky štipľavé, nezabudni si najskôr nasadiť rukavice!
  2. Olúpaj cesnak a pol cibule a rozohrej rúru na 180 °C.
  3. Poriadne zmiešaj všetky ingrediencie na mäsovú zmes (mäso, vajcia, ryžu, pretlačený cesnak, majoránku, sladkú papriku, soľ, korenie) a prehnite rukami v kompaktnú hmotu. Ak chceš papriky vytuniť, môžeš do zmesi pridať nastrúhanú mozarellu light.
  4. Zmesí naplň všetky papriky a poriadne zatláčaj dovnútra. Ak ti zmes zostane, urob z nej malé valčeky.
  5. Zapekací pekáčik ideálne sklenený o rozmere 35 × 21 × 14 cm s vekom vystriekaj repkovým olejom v spreji.
  6. Na dno pekáča nalej paradajky z plechovky. Pokiaľ máš čerstvá, tak ich odporúčam najskôr zbaviť šupky podľa tohto návodu a potom nakrájať. Šupku by si totiž veľmi dobre nerozmixoval/a na omáčku. Ak ti to ale nevadí, môžeš ich tam dať celá.
  7. Papriky naskladaj na paradajky, hore daj mäsové valčeky, ak nejaké vznikli, cibuľu vcelku a do jedného miesta daj korenie (bobkový list, korenie a nové korenie). Zalej vodou.
  8. Peč priklopené 30 minút na 180 °C, potom zvyš teplotu na 200 °C a dopeč odklopené 20 minút, aby sa papriky pekne opekli dozlatista.
  9. Po upečení vytiahni papriky a korenie a zvyšnú omáčku prelej do malého hrnca a pomocou tyčového mixéra rozmixuj dohladka.
  10. Ochutnaj a podľa chuti prípadne dochuť octom a sladidlom.
  11. Podávaj s ryžou uvarenou v ryžovaru alebo s celozrnnými cestovinami.
  12. Nutričné hodnoty sú uvedené na mleté mäso 100% Lidl, verziu bez ryže a mozarelly a bez prílohy.
  13. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Plnené papriky a paradajková omáčka - foto postupZdravé plnené papriky a paradajková omáčka - recept Bajola