Ingrediencie na najlepší fit makovec

Cesto na makovec

  • 250 g jabĺk (bez šupky a bez jadrovníka, cca 350 g neolúpaných)
  • 3 ks vajcia M (150 g)
  • 240 g odtučneného tvarohu (vo vaničke), príp. grécky jogurt 0%
  • 100 ml nízkotučného mlieka (do 1,5 % t.v.s.)
  • kôra z 1 BIO citrónu (chemicky neošetreného)
  • 130 g mletého maku bez cukru
  • 90 g ovsené múky
  • 85 g prírodného sladidla bez kalórií (múčkového)
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli

Citrónová poleva bez cukru

Fit makovec s tvarohom - recept Bajola

Postup recept – ako urobiť zdravý makovec s jablkami

  1. Vystel štvorcovú plechovú formu s rozmerom 22,5 × 22, 5 × 6 cm papierom na pečenie alebo vystriekaj repkovým olejom v spreji a vysype troškou múky.
  2. Jablká zbav šupky a jadrovníka a rozmixuj najemno v [sekaciek]. Môžeš prípadne aj nastrúhať na strúhadle, ale je to viac práce.
  3. Predohrej rúru na 180 °C.
  4. V miske rozmiešaj vajíčka, pridaj tvaroh, mlieko a citrónovú kôru a vmiešaj rozmixované jablká.
  5. V ďalšej miske zmiešaj mak, ovsenú múku, kypriaci prášok, štipku soli a preosiate sladidlo.
  6. Potom zmiešaj mokré a suché ingrediencie, nalej do formy a peč cca 45 minút na 180 °C. Otestuj zapichnutím špajle, pokiaľ sa cesto nelepí, je hotový.
  7. Makovec nechaj úplne vychladnúť a potom priprav citrónovú polevu bez cukru – sladidlo presaj cez jemné sitko, dobre zmiešaj s citrónovou šťavou, pridaj tvaroh a metličkou dobre rozmixuj do hladkej polotekutej polevy. Ak by bola redšia, môžeš ju zahustiť troškou xantánovej gumy, ktorú treba dobre rozmiešať, prípadne pridaj viac tvarohu.
  8. Polevu nalej na vychladnutý makovec a rovnomerne rozotri pomocou cukrárskej špachtle a nechajte zatuhnúť v chladničke cez noc.
  9. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  10. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Vláčny makovec tvarohový foto postup receptuFitness makovec s citrónovou polevou bez cukru - recept BajolaNajlepší makovec bez cukru - recept Bajola

Poznámky k receptu na tvarohový makovec

  • Plech môžeš použiť aj o niečo väčší, makovec potom bude nižší a bude hotový rýchlejšie (cca 30 minút).
  • Z bielkov nie je potrebné šľahať sneh ako tomu býva u niektorých klasických receptov na makovec. Vyskúšala som obe varianty a rozdiel tam nie je.
  • Ak chceš polevu iba citrónovú bez tvarohu, použi cca 60 ml citrónovej šťavy a 160 g sladidla (bez tvarohu).
  • Poľava do druhého dňa viac zatuhne, na fotkách je makovec vyfotený hneď po natretí polevy, ktorá ešte nezaschla.
  • Skladuj v chladničke a pred konzumáciou odporúčam trošku nahriať v mikrovlnnej rúre.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené bez repkového oleja a múky na vysypanie formy as polevou s tvarohom.