Ingrediencie na najlepší fit makovec
Cesto na makovec
- 250 g jabĺk (bez šupky a bez jadrovníka, cca 350 g neolúpaných)
- 3 ks vajcia M (150 g)
- 240 g odtučneného tvarohu (vo vaničke), príp. grécky jogurt 0%
- 100 ml nízkotučného mlieka (do 1,5 % t.v.s.)
- kôra z 1 BIO citrónu (chemicky neošetreného)
- 130 g mletého maku bez cukru
- 90 g ovsené múky
- 85 g prírodného sladidla bez kalórií (múčkového)
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
Citrónová poleva bez cukru
- 80 g prírodného sladidla bez kalórií (múčkového)
- 50 ml citrónovej šťavy
- 130 g odtučneného tvarohu (vo vaničke), príp. grécky jogurt 0%
- ½ lyžičky xantánovej gumy (2 g)
Postup recept – ako urobiť zdravý makovec s jablkami
- Vystel štvorcovú plechovú formu s rozmerom 22,5 × 22, 5 × 6 cm papierom na pečenie alebo vystriekaj repkovým olejom v spreji a vysype troškou múky.
- Jablká zbav šupky a jadrovníka a rozmixuj najemno v [sekaciek]. Môžeš prípadne aj nastrúhať na strúhadle, ale je to viac práce.
- Predohrej rúru na 180 °C.
- V miske rozmiešaj vajíčka, pridaj tvaroh, mlieko a citrónovú kôru a vmiešaj rozmixované jablká.
- V ďalšej miske zmiešaj mak, ovsenú múku, kypriaci prášok, štipku soli a preosiate sladidlo.
- Potom zmiešaj mokré a suché ingrediencie, nalej do formy a peč cca 45 minút na 180 °C. Otestuj zapichnutím špajle, pokiaľ sa cesto nelepí, je hotový.
- Makovec nechaj úplne vychladnúť a potom priprav citrónovú polevu bez cukru – sladidlo presaj cez jemné sitko, dobre zmiešaj s citrónovou šťavou, pridaj tvaroh a metličkou dobre rozmixuj do hladkej polotekutej polevy. Ak by bola redšia, môžeš ju zahustiť troškou xantánovej gumy, ktorú treba dobre rozmiešať, prípadne pridaj viac tvarohu.
- Polevu nalej na vychladnutý makovec a rovnomerne rozotri pomocou cukrárskej špachtle a nechajte zatuhnúť v chladničke cez noc.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na tvarohový makovec
- Plech môžeš použiť aj o niečo väčší, makovec potom bude nižší a bude hotový rýchlejšie (cca 30 minút).
- Z bielkov nie je potrebné šľahať sneh ako tomu býva u niektorých klasických receptov na makovec. Vyskúšala som obe varianty a rozdiel tam nie je.
- Ak chceš polevu iba citrónovú bez tvarohu, použi cca 60 ml citrónovej šťavy a 160 g sladidla (bez tvarohu).
- Poľava do druhého dňa viac zatuhne, na fotkách je makovec vyfotený hneď po natretí polevy, ktorá ešte nezaschla.
- Skladuj v chladničke a pred konzumáciou odporúčam trošku nahriať v mikrovlnnej rúre.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez repkového oleja a múky na vysypanie formy as polevou s tvarohom.
Komentáre