Ingrediencie na fit španielskeho vtáčika
Vtáčiky
- 520 g hovädzie zadné plátky (4 ks)
- 4 lyžičky horčica polotučná (40 g)
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 50 g sterilizovaných uhoriek bez cukru
- 20 g mrkvy
- 4 ks morčacie slaniny (115 g) alebo párky Šmakún (Billa, Makro), príp. šunka
- ½ ks cibuľa (50 g)
- 500 ml vody
- soľ, korenie
- repkový olej v spreji (2 ml)
Omáčka
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 150 ml cmar
- 2 lyžice celoznnej pšeničnej múky (30 g)
- 50 ml vody
- 2 ks vajcia M
- 50 g sterilizovaných uhoriek bez cukru
- soľ, korenie
Postup receptu – ako urobiť zdravého španielskeho vtáčika
- Podmaslie vytiahni z chladničky a nechaj ho zahriať na izbovú teplotu.
- Všetky 3 vajcia uvar natvrdo podľa tohto návodu. Potom ich olúpaj, jedno nakrájaj na štvrtiny a zvyšok na kocky.
- Uhorky, ktoré budeš dávať do mäsa, vyber buď maličké alebo ich nakrájaj na 4 hranolky. Zvyšné uhorky nakrájaj na kocky. Mrkva olúpaj a tiež nakrájaj na 4 hranolky. Cibuľu olúpaj a nakrájaj nadrobno. Ak plátky mäsa rozklepte paličkou, je potrebné ich mať čo najdlhšie a tenké. Jeden plátok by mal mať 130g. Každý plátok mäsa potri horčicou, osole, okore a polož naň plátok morčacej slaniny alebo šunky.
- Potom zhruba do jednej tretiny mäsa daj štvrtinu vajcia, uhoriek a mrkvu (alebo párok Šmakoun), závitok pevne zrúľ a zaviaž povrázkom alebo utesni kovovými ihličkami.
- Na troške oleja opraži cibuľu, vlož vtáčiky a sprudka je opeč z oboch strán. Potom ich zalej 500 vody a nechaj dusiť na miernom stupni pod pokrievkou 2 hodiny. Medzitým niekoľkokrát vtáčiky otoč. Ku koncu varenia odrež kúsok mäsa a ochutnaj, či je hotové. Vtáčiky vytiahni a odstráň špagát.
- Do výpeku nalej vývar, cmar, chvíľu povar a vlož nakrájané uhorky a vajcia.
- Múku poriadne rozmiešaj vo vode a po častiach nalievaj do omáčky a pritom miešaj do požadovanej konzistencie.
- Ochutnaj a podľa chuti dosol a dopepri.
- Vráť vtáčiky do omáčky a spoločne pár minút priklopené variť.
- Podávaj s ryžou uvarenou v ryžovaru.
- Vzniknúť 4 ks, čo je 8 porcií.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez prílohy.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Komentáre
Dnes som uvarila a manžel stále neveril, že som to varila ja 🙂
Môžem nahradiť hovädzie mäso divinou samozrejme bio svokor je poľovník
Dobrý deň, musela som si vygooglovat, čo je divina 😁 Slovenská zverina. No nikdy som to z nej neskúšala a neviem, ako dlho sa pece a či sa chova podobne ako hovädzie, ale kedy sa tak hold bude variť dylu. Ak vyskúsite, dajte vedieť, ako to dopadlo.
Recept vyzerá skvele 😍 môžem použiť kefír keď nemám cmar?
Diky, je to dobrota 😉 Kefir bude tiež ok. Je to podobne, podmasli ich trochu kyslejšie.