Ingrediencie na fit paradajkovú omáčku
Vývar a mäso
- 1 kg zadného hovädzieho mäsa + 400 g kostí (príp. hovädzie mäso s kosťou)
- 2 mrkva očistené (200 g)
- 2 petržlenu očistené (200 g)
- 1 zeler očistený (200 g)
- 2 cibuľa umyté (200 g)
- 4 ks bobkového listu
- 10 guličiek nového korenia
- 10 guličiek čierneho korenia
- 2 litre studenej vody
Paradajková omáčka
- 1,2 l hovädzieho vývaru
- 500 g pasírovaných paradajok (napr. Freshona – Lidl)
- 1 cibuľa (100 g)
- 3 ks bobkového listu
- 5 guličiek nového korenia
- 5 guličiek korenia
- 3 ks klinčekov
- 30 – 50 g celozrnnej ražnej múky, príp. pšeničné alebo špaldové
- prírodné sladidlo bez kalórií
- repkový olej (5 ml)
Postup receptu – ako uvariť zdravú paradajkovú omáčku
- Mäso očisti od tuku a zo všetkých surovín na vývar uvar vývar podľa tohto návodu. Odporúčam použiť pomalý hrniec, ktorý šetrí energiu a navyše nemusíš byť pri varení ani doma. Na platni sa vývar tiahne 4 hodiny, v pomalom hrnci 6 – 8 hodín na stupeň low.
- Vývar nechaj cez noc v chladničke a na druhý deň odstráň všetok tuk, ktorý sa zrazí na povrchu.
- Nechaj si 1,2 litra vývaru, zo zvyšku môžeš urobiť polievku alebo zamraziť na neskoršie použitie.
- Na troške tuku opraži nadrobno nakrájanú cibuľu, pridaj všetko korenie a chvíľu opraž. Pridaj lyžicu múky a krátko opraži.
- Nalij pasírované paradajky, chvíľu povar a zalej litrom vývaru.
- Priveď do varu a na miernom plameni var 15 min, priebežne miešaj.
- Po uvarení preceď cez sitko, vráť na platňu, znovu priveď do varu a podľa konzistencie zahusti celozrnnou múkou rozmiešanou vo zvyšku vývaru. Odporúčam najskôr rozmixovať v mixéri, aby sa neutvorili hrudky. Pomaly múku s vývarom nalievaj do omáčky a dobre miešaj. Potom povar ešte 5 – 10 minút.
- Nakoniec ochutnaj a postupne doslaď sladidlom bez kalórií, prípadne soľou. Keby si to náhodou so sladidlom prehnala, môžeš zase prikysliť octom.
- Podávaj s fitness karlovarskou knedľou, fit ovsenou knedľou alebo fit kysnutou žemľovou knedľou.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu
- Vývar na omáčku použi číry, nedávaj do omáčky prípadné tmavé časti vývaru, pretože by omáčka nebola pekne červená.
- Omáčku môžeš uvariť aj s menším množstvom vývaru (cca 500 ml), potom nebude potrebné zahusťovať múkou, ale omáčky bude menej.
- Nutričné hodnoty sú uvedené iba na omáčku zahustenú 50 g celozrnnej ražnej múky. Jedna porcia je cca 200 ml. Pri zadávaní do kalorických tabuliek si zvlášť pripočítaj mäso a prílohu.
Komentáre