Ingrediencie na fit domáci perník s marmeládou bez cukru
Cesto na perník
- 400 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- 2 ks vajcia M (100 g)
- 5 kvapiek vanilkového extraktu
- 50 g celozrnná špaldová múka
- 50 g ovsené čokoládové múky
- 50 g proteinový prášok čokoládový
- 15 g kakaa (100%)
- 1 lyžička škorica (2 g)
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do perníka ideálne bez fosfátov (20 g) alebo 1 vrecúško kypriaceho prášku a 5 g perníkového korenia
- sladidlo bez kalórií
- štipka soli
Ostatné
- marmeláda bez cukru (ideálne marhuľová)
- domácí avokádová nutella
- mleté ľanové semienko
- repkový olej v spreji na vystriekanie formy (2 g)
Postup receptu – ako upiecť vláčny liaty proteínový perník bez cukru
- Rozohrej rúru na 180 °C.
- Štvorcovú formu o rozmere 20 × 20 cm vystriekaj repkovým olejom v spreji.
- Zmiešaj zvlášť suché a zvlášť mokré ingrediencie na cesto. Suché ingrediencie vsyp k mokrým a vymiešaj v cesto. Cesto ochutnaj a podľa potreby doslaď sladidlom bez kalórií. Cesto je tekutejšia konzistencia, tak je to správne.
- Nalij do formy a pečie 30 – 40 minút na 180 °C. Otestuj zapichnutím špajle, pokiaľ sa cesto nelepí, perník je hotový.
- Po upečení perník rozpol, jednu polovicu namaž marmeládou bez cukru, priklop druhou polovicou, hore namaž avokádovou nutellou a nechaj v chladničke pár hodín odpočinúť. Perník natiahne vlhkosť z marmelády, bude vláčnejši a zlepší sa mu chuť.
- Pred podávaním posyp mletým ľanovým semienkom.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na zdravý perník bez oleja
- Odporúčam urobiť rovno dvojitú dávku. Buď naraz a potom rozkrojiť horizontálne alebo upiecť najskôr jedno cesto a potom druhé a dať ho na seba. Ak sa cesto vyduje, jednoducho ho mierne zrež nožom.
- Použila som proteín koncentrát od MyProtein. Pokiaľ použiješ iný druh proteínu s iným zložením, nemusí perník naskočiť alebo bude mať inú konzistenciu, takže s tým počítaj.
- Ak máš odvahu experimentovať, môžeš skúsiť špaldovú múku nahradiť odtučnenou kokosovou múkou. Myslím si, že perník by mohol byť ešte lepší.
- Premazať môžeš aj domácou chia marmeládou alebo rozmixovaným ovocím.
- Namiesto avokádovej nutelly môžeš použiť fitness čokoládovú polevu alebo proteínovú polevu, návod nájdeš v e-kuchárke Fitness domáca cukráreň.
- Miesto ľanového semienka môžeš posypať aj kokosom, orechmi alebo práškovým sladidlom bez kalórií.
- Nutričné hodnoty sú uvedené iba na perník bez náplne a polevy.
Komentáre
Skvelý recept, pečiem už po niekoľkokrát! Len namiesto klasického proteínu dávam Intelligent Food a výsledok je tiež super, zatiaľ mi chuťovo vyhovuje najviac.
Vďaka moc za otestovanie aj pochvalu 😉
Ďalší recept, ktorý ma veľmi milo prekvapil. Určite upečem zase, je výborný! 🙂
Super, Peť, tak to mám radosť, vďaka za otestovanie aj spätnú väzbu 😉
Ešte mám otázku, chcela by som skúsiť, ako píšete, nahradiť špaldovú múku kokosovú, bude ju potreba menej? 🙂
S kokosovou bude trochu orisek vychytať to správne množstvo (pomer múky a tekutín), ona má totiž úplne inú savosť. Začala by som na 1/4 pôvodného mnozstva múky a nechala to chvili odstat, nez to upecu. Potom to najspis bude chtiť niekoľko pokusov, kým vznikne tá najlepšia konzistencia. Alebo by som prvý skúsila dát polovicu pôvodnej múky a šiestinu/osminu kokosovej. Záleží aj na presnom druhu te kokosovej múky, odtučnená sa bude správať ešte inak.