Ingrediencie na fit kefírovú bábovku
- 460 ml kefírového mlieka
- 2 ks vajcia M (100 g)
- 30 ml repkového oleja
- 80 g celozrnná pšeničná múka
- 80 g ovsené múky vanilkovej
- 80 g proteínového prášku vanilkového
- 8 g kypriaceho prášku do pečiva
- 15 g holandského kakaa (bez cukru)
- prírodné sladidlo bez kalórií
- repkový olej v spreji na vystriekanie formy (1 ml)
Postup receptu – ako upiecť zdravú bábovku
- Nachystaj si menšiu formu na bábovku, ideálne silikónovú s priemerom 18 cm. Tú vystriekaj repkovým olejom v spreji, iné typy formy poriadne vysypaj ryžovou krupičkou. Na obrázku som použila formu s priemerom 24 cm, preto je bábovka nízka.
- Rozohrej rúru na 180 °C.
- Zmiešaj zvlášť suché ingrediencie na cesto okrem kakaa a preosej ich cez jemnejšie sitko. Zvlášť zmiešaj mokré ingrediencie a potom vsyp suchej ingrediencie k mokrým a dobre metličkou vymiešaj tekutejšie cesto. Cesto ochutnaj a podľa potreby doslaď sladidlom bez kalórií.
- Polovinu cesta nalej do formy na bábovku, do zvyšku cesta vmiešaj kakao (odporúčam tiež preosiať), dobre premiešaj a nalej na svetlé cesto, ktoré už máš vo forme. Potom môžeš trošku prejsť cestom pomocou špajle, aby sa tmavé cesto viac rozprestrelo do svetlého.
- Bábovku pečie 40 – 50 minút na 180 °C (rúra musí byť už úplne rozohriata, inak bábovka nevyskočí). Po pečení otestuj špajľou, ktorú zapichni do stredu cesta. Pokiaľ je čistá a cesto sa na špajli nelepí, je bábovka hotová. Nechaj 10 minút odpočinúť a vyklop. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie, ako vyklopiť bábovku.
- Nakoniec môžeš ozdobiť tmavou polevou. Návod na rôzne druhy fitness poliev nájdeš v mojej e-kuchárke Fitness domáca cukráreň. Odporúčam bábovku zdobiť vychladenú, poleva rýchlejšie stuhne.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez polevy.
- Celková gramáž bábovky je cca 850 g, jeden kus teda cca 85 g.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Rady, ako vyklopiť bábovku
- Použi silikónovú formu, ktorú ešte aj vystriekaj olejom. Ak máš plechovú alebo keramickú formu, tak ju vystriekaj a navyše poriadne vysypaj ryžovou krupičkou (každé miestečko vr. stredu).
- Po upečení nechaj bábovku aspoň 10 minút vychladnúť, aby nespadla náhlou zmenou teplôt. Ak bábovka po otočení nevypadne, daj na ňu vlhkú studenú utierku a nechajte chvíľu odstáť, mala by povoliť a vypadnúť.
- Ako posledná možnosť je dať formu s bábovkou nad vodný kúpeľ (hrniec s vriacou vodou), chvíľu nahriať a potom skúšať bábovku vyklopiť. Ak sa nepodarí bábovku žiadnym spôsobom vyklopiť, potom sa tak pripiekla, že ju naozaj von vcelku nedostaneš a budeš ju musieť vydlabať. To sa mi u tejto stalo tiež, pretože som zvyknutá na silikónovú formu, ktorú mám v SR, a tu v USA má ségra teflónovú, tak som si blahovo myslela, ako to z nej pôjde aj bez vysypania a že sa nebudem zdržiavať. Noo prdlajs :-), musela som bábovku upiecť ešte raz a poriadne formu vysypať, potom už to šlo ako po masle.
Komentáre
Tak my sladidlá nemusíme takže som osladila datľami a namiesto kokosového tuku, ktorý tiež nemusíme 😉 orechové maslo.. výborná buchta! Syn je kardiak a väčšinou je k týmto pokusom skeptický a mlaskal si 🙂 Veľmi vďaka za inšpiráciu, určite vyskúšam aj ďalšie.
Veľmi dobrá, upečem zase.
Túto bábovku pečiem dosť často je naozaj úžasná a nutrične super vyvážená. Chutí aj mojej rodine. Výborný recept! 🙂
Tak to mám radosť, Mária, vďaka za otestovanie aj pochvalu 😉
Je výborná. Mala som teda problém ju vyklopiť, ale napokon sa podarilo. Do cesta som nadrobno nakrájala trochu horkej čokolády, nabudúce asi skúsim vlašské orechy. Mala som obavy vzhľadom na veľké množstvo proteínového prášku, pretože mi väčšinou jedlá s proteínom nechutila, ale tu mi vôbec nevadí.
Vďaka za pochvalu, Peťo 😉 No to vyklápanie býva niekedy peklo 😁 Tiež nemám rada preproteínované dezerty, tak sa to vždy snažím vybalansovať, tu lepšiemu výsledku dopomohol ten kefír. 👍