Ingrediencie na zdravú bábovku z pomarančov
Bábovka
- 700 g BIO pomarančov
- 4 ks vajcia M (200 g)
- 150 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
- 440 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- 30 ml repkového oleja
- 300 g celozrnné pšeničné alebo špaldové múky
- 120 g hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky bielej
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva (10 g)
- 1 lyžička jedlej sódy (5 g)
- sladidlo bez kalórií
- repkový olej v spreji na vystriekanie formy (2 ml)
Poľava bez cukru
- jedná sa o citrónovú polevu na perníčky bez cukru, ktorú nájdeš v e-kuchárke Fitness vianočné pečivo (len vymeň citrónovú šťavu za pomarančovú šťavu)
- alebo môžeš použiť fitness domácu bielu čokoládu alebo kupovanú bielu čokoládu bez cukru (ale navýšiš kalórie)
Postup receptu – ako upiecť zdravú pomarančovú bábovku
- Pomaranče umy a pomocou strúhadla postrúhaj pomarančovú kôru. Čo najviac bude možné, minimálne 4 vrchovaté lyžice. Stranou si daj trošku na finálne posypanie bábovky.
- Potom zo všetkých pomarančov vytlač šťavu, ja som použila odšťavovač. Pokiaľ nemáš, použi lis na citróny. Daj bokom 210 ml na bábovku, zvyšok použiješ na polevu.
- Rozohrej rúru na 180 °C.
- Zmiešaj múku, prášok do pečiva a jedlú sódu.
- Zvlášť zmiešaj vajcia, tvaroh, mlieko, 210 ml pomarančovej šťavy a olej.
- Zmes s múkou preosej cez sitko k mokrým ingredienciám, poriadne premiešaj, ochutnaj a podľa chuti oslaď sladidlom bez kalórií.
- Vznikne mierne liate cesto, ktoré nalej do ideálne silikónovej formy na bábovku o průměru 23 - 25 cm vystriekanej troškou oleja, nie je treba vysypávať. Iné typy foriem vysypaj múkou, inak bábovku zrejme nevyklopíš, ale bude mať povrch od múky.
- Peč 50 – 60 minút na 180 °C. Otestuj zapichnutím špajle doprostred cesta, cesto by sa nemalo na špajli lepiť. Ak sa lepí, peč dlhšie.
- Po upečení nechaj bábovku vo forme asi 10 minút vychladnúť. Ak bábovka veľa nabehla a má nepravidelné „dno“, zrež ho nožom dorovna a potom bábovku vyklop na veľkú doštičku alebo tanier.
- Až bábovka úplne vychladne, môžeš ju ozdobiť polevou a pomarančovou kôrou.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu
- Ak sa bábovka nepodarila dostatočne osladiť, môžeš pred servírovaním poliať čakankovým sirupom.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez polevy.
- Štruktúra bábovky na fotke je suchšia ako v skutočnosti (receptúru som totiž po vyfotení menila).
Komentáre
Výborná, veľmi nám chutí, robila som už niekoľkokrát.
Super, to som rada, vďaka za otestovanie aj spätnú väzbu. 😉