Ingrediencie na fit špargľovú polievku

Špargľová polievka

  • 1 zväzok zelenej špargle (300 g olámanej)
  • 1 väčší zemiak (180 g po zbavení šupky)
  • 1,5 litu kuracieho vývaru (príp. vody, ale ochudobníš sa o bielkoviny)
  • repkový olej v spreji (2 ml)
  • 50 g strúhaného syra do 30 % t.v. (napr. eidam)
  • 50 g kyslej smotany 8%
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška
  • soľ
  • korenie

Ostatné

  • 8 ks vajec M (400 g)
Fit špargľová polievka zo zelenej špargle - recept Bajolafit

Postup receptu – ako uvariť zdravú šparglovú polievku

  1. Ak nemáš kurací vývar, uvar ho vopred podľa tohto postupu. Alebo si kúp už hotový. Ja si vývary zamrazujem po 500 ml a potom len vyťahujem na to, čo potrebujem.
  2. Špargľu umy a odlámaj drevnaté konce podľa tohto návodu. Potom ho nakrájaj na menšie časti. Časť hlavičiek si môžeš nechať na ozdobu.
  3. Zemiak zbav šupky a nakrájaj ho na drobné kocky.
  4. Väčší hrniec vystriekaj troškou repkového oleja, pridaj zemiaky a špargľu a cca minútu opraži.
  5. Zalej vývarom a nechaj pod pokrievkou variť 30 minút.
  6. Medzitým si priprav stratené (pošírované) vajcia – daj variť vodu, akonáhle začne vrieť, vlej trochu octu a potom do vody postupne pridávaj rozklepnuté vajcia. Akonáhle sa trošku zatiahnuť, tak ich trochu pootoč, aby sa žĺtok obalil bielkom. Var 3 minúty. Druhá možnosť je vkladať ich do roztočenej vody. Video návod na obe varianty, ako urobiť stratené vajcia, nájdeš nižšie.
  7. Dovarenú polievku odstav z ohňa a rozmixuj ponorným mixérom dohladka.
  8. Vráť ju na platňu, vmiešaj strúhaný syr a kyslú smotanu, kým sa nerozpustí. Pred vmiešaním smotany odporúčam nechať chvíľu vychladnúť, aby sa smotana nezrazila.
  9. Pridaj nastrúhaný muškatový oriešok, ochutnaj a dochuť soľou a korením podľa vlastnej chuti.
  10. Pri servírovaní vlož do polievky pošírované vajcia a hore ozdôb hlavičkami špargle a prípadne ozdôb cmarom. Namiesto pošírovaného vajca môžeš uvariť aj vajcia nahniličku.
  11. Polievku môžeš podávať samotnú alebo s celozrnnými toastom opečeným v toastovači alebo si upiecť domáce celozrnné špaldové bulky.
  12. Jedna porcia polievky je cca 250 ml. Nutričné údaje sú uvedené bez vajec.
  13. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Zdravá špargľová polievka - foto postupFitness špargľová polievka so strateným vajcom - recept BajolaAko urobiť stratené vajcia - pošírované vajcia - foto postup

Video postup, ako urobiť stratené vajcia pomocou pinzety

Video postup, ako urobiť pošírované vajcia roztočením vody

</ div>