Obsah
Prečo používať vývar aj vo fitness varení
- Vývar z kostí obsahuje veľké množstvo aminokyselín, vitamínov a minerálov, a pritom má pomerne malý počet kalórií. Dostaneš tak do seba nielen tekutiny, ale aj nálož výživných látok a bielkovín.
- Vývar z kostí pomáha nakopnúť imunitný systém, zvyšuje obranyschopnosť a znižuje zápaly v organizme, detoxikuje, napomáha trávenie a zažívanie.
- Kolagén a želatína podporujú rast vlasov, regeneráciu a zdravý vzhľad kože a pomáhajú udržiavať pevné nechty.
Viac informácií o prospešnosti vývaru
Dôležité je variť vývar dlho a pomaly. Jedine tak sa z kostí a šliach uvoľnia prospešné látky. V rámci fitness varenia preto odporúčam použiť pomalý hrniec, ktorý zaistí pomalé varenie pri nízkej teplote, a ešte ušetríš náklady na energie.
Najčastejšie druhy vývaru a na čo sa používajú
- Kurací vývar
- základ pre polievku – kurací vývar s rezancami či pečeňovými knedličkami
- na podlievanie rizota
- Hovädzí vývar
- základ pre polievky – hovädzí vývar s rezancami či pečeňovými knedličkami, gulášová, držková, frankfurtská, krémové polievky
- základ pre omáčky – paradajková, chrenová, kôprová, hubová, cibuľová, cesnaková
- základ pre omáčky k mäsu
- základ pre guláš
- Zeleninový vývar
- základ pre zeleninové polievky – zeleninový vývar s rezancami, paradajková, hrachová, brokolicová, šampiňónová, pórová, špenátová, tekvicová
- na podlievanie vegetariánskeho rizota
- na prípravu kuskusu
Základné zásady na varenie vývaru
- Rozmysli si vopred, k čomu budeš vývar potrebovať. Podľa toho zvoľ suroviny a postup.
- Ak budeš robiť vývar mäsový, použi vždy aj kosti. Chuť vývaru robia práve kosti.
- Vývar na omáčky a podlievanie sa nesolí. Vývar na polievku so soľou – cca 2 g soli na 1 liter vody.
- Ak chceš dostať do vývaru intenzívnejšiu chuť kostí a mäsa, kosti najskôr upeč pomaly v rúre dozlatista pri 160 °C zhruba 45 minút (nesmieš ich spáliť). Vývar z pečených kostí sa tiež varí asi o polovicu dlhšie, pretože z pečených kostí sa látky uvoľňujú pomalšie. Takýto vývar je vhodnejší na podlievanie a dusenie mäsa.
- Zo zeleniny vždy odstráň šupku, inak bude vývar veľmi kalný a špinavý.
- Pre tmavšiu farbu vývaru môžeš tiež zeleninu vopred orestovať na troške repkového oleja.
- Abys získala silný vývar, daj veľa surovín a málo vody. Vždy je jednoduchšie riediť, než zosilňovať. Štandardne sa dáva voda v pomere 1,5:1 voči mäsu s kosťou.
- Kosti sa lepšie vyvaria, keď sú na menšie kúsky.
- Ak budeš vývar variť veľmi dlho, zeleninu nekrájaj. Rýchlo by sa rozvarila a pustila všetky chute a vône, ktoré by nakoniec zmizli.
- S množstvom mrkvy a petržlenu buď opatrná, obe zeleniny obsahujú veľa cukru, takže keď dáš veľa, bude vývar veľmi sladký.
- Cibuľu rozpoľ a nelúp, šupka vývar pekne zafarbí.
- Vývar var bez pokrievky.
- Aby bol vývar čo najlepší, je potrebné ho po scedení čo najrýchlejšie schladiť namočením hrnca do ľadového alebo aspoň studeného kúpeľa. Ochrániš tak arómu aj farbu.
- Hotový vývar po vychladnutí vydrží v chladničke 2 – 3 dni, ale môžeš ho aj zamraziť po menších dávkach, priebežne vyberať a používať na to, čo potrebuješ.
- Správny vývar po vychladnutí stuhne na želatínu.
- Ak chceš vývar použiť rovno ako polievku, tak doňho ober mäso od kosti a nakrájaj nadrobno mrkvu, prípadne petržlen, z ktorých si vývar pripravovala. Doplniť môžeš vo vode uvarenými rezancami alebo inou vložkou.
Fitness vývar zbav tuku
Ak si v redukcii a potrebuješ eliminovať množstvo prijatých kalórií, je potrebné vývar zbaviť tuku. Na to existuje niekoľko metód, viď video (metóda schladenia, metóda pomocou vrecka, metóda pomocou naberačky a metóda pomocou papierového obrúsku). Podľa mňa je najlepšia metóda schladenia – vývar nechaj vychladnúť na izbovú teplotu a daj ho na pár hodín do chladničky. Tuk vystúpi na hladinu a stuhne, takže ho potom ľahko zoberieš. Samozrejme tuk eliminuješ už aj tým, že použiješ na vývar kosti a čo najľubovejšie mäso. Všetok viditeľný tuk z mäsa odrež, nepoužívaj kožu ani žiadne tučné časti a odrezky.
Video, ako zbaviť vývar tuku
Metóda zbavenia vývaru tuku pomocou schladenia
Ja na vývar používam okrem mäsa s kosťou aj samostatné mäso, ktoré potom využijem napríklad do rizota, do tortilly, na flatbread a pod. Mäso uvarené vo vývare je totiž oveľa šťavnatejšie.
Ako urobiť kurací vývar
Zdroj videá: Lidl CZ
Čo budeš potrebovať na 1 liter kuracieho vývaru
- 1 kurací skelet alebo 1 celé kurča, z ktorého stiahnite kožu a odkrojte skelet, použiť môžu aj chrbty, krky a vnútornosti
- 1 mrkva očistená (100 g)
- 1 petržlen očistený (100 g)
- 1/2 zeleru očisteného (100 g)
- 1 cibuľu umytú (100 g)
- 2 strúčiky cesnaku (neolúpané roztlačené nožom) – voliteľné
- 2 ks bobkového listu
- 6 guľôčok nového korenia
- 10 guličiek čierneho lúča
- studená voda (v pomere 1,5:1 k množstvu kostí a mäsa, ak máte 1 kg kostí a mäsa, dajte 1,5 litra vody)
Postup, ako uvariť kurací vývar
- Skelet a prípadne ďalšie mäso daj do hrnca s vodou, pridaj očistenú (ošúpanú) zeleninu a korenie.
- Pomaly priveď do varu a keď začne variť, stiahni plameň na minimum. Správny vývar by sa totiž nemal variť, ale mal by len tak prebublávať.
- Ak bude na povrchu vznikať pena, zozbieraj ju.
- Var minimálne 2 hodiny na miernom plameni.
- Po dovarení vývar preceď cez sitko. Ak je ešte stále špinavý alebo kalný, preceď ho cez plátno alebo plienku.
Rozdiel medzi vývarom zo surových a pečených kostí
Zdroj videá: Lidl CZ
Ako z celého kurčaťa vyrezať skelet
Zdroj videá: ČT Vše o vaření
Ako urobiť hovädzí vývar
Čo budeš potrebovať na 1 liter hovädzieho vývaru
- 500 g predného hovädzieho mäsa s kosťou alebo zvlášť hovädzie predné mäso a hovädzie kosti (harfa, riedke, morkové), tučnejšie mäso pred varením zbavte čo najviac tuku
- 1 mrkva očistená (100 g)
- 1 petržlen očistený (100 g)
- 1/2 zeleru očisteného (100 g)
- 1 cibuľu umytú (100 g)
- 2 strúčiky cesnaku (neolúpané roztlačené nožom) – voliteľné
- 2 ks bobkového listu
- 6 guľôčok nového korenia
- 10 guličiek čierneho lúča
- 1 liter studenej vody (v pomere 1,5:1 k množstvu kostí a mäsa)
Postup, ako uvariť hovädzí vývar
- Mäso a kosti daj do hrnca s vodou, pridaj očistenú (ošúpanú) zeleninu a korenie.
- Pomaly priveď do varu a keď začne variť, stiahni plameň na minimum. Správny vývar by sa totiž nemal variť, ale mal by len tak prebublávať.
- Ak bude na povrchu vznikať pena, zozbieraj ju.
- Var 4 – 6 hodín na miernom plameni.
- Po dovarení vývar preceď cez sitko. Ak je ešte stále špinavý alebo kalný, preceď ho cez plátno alebo plienku.
Dá sa urobiť aj dvojitý zosilnený vývar, ktorému sa hovorí consommé. Varí sa na dvakrát z už hotového vývaru pomocou mletého mäsa a bielkov. Consommé sa dá urobiť akéhokoľvek typu (hovädzie, kuracie, zverina, jahňacie, rybie).
Ako urobiť zeleninový vývar
Zdroj videá: Lidl CZ
Čo budeš potrebovať na 1 liter zeleninového vývaru
- 1 mrkva očistená – ostrúhaná (100 g)
- 1 petržlen očistený – ostrúhaný (100 g)
- 1/2 zeleru očisteného – ostrúhaného (100 g)
- 1 pór umytý (100 g)
- 1 stopkový zeler aj s vňaťou (100 g)
- 1 cibuľu umytú (100 g)
- 1/2 feniklu (50 g) – voliteľné
- 2 strúčiky cesnaku (neolúpané roztlačené nožom) – voliteľné
- 2 ks bobkového listu
- 3 guličky nového korenia
- 5 guličiek čierneho lúča
- 1,2 litra studenej vody (v pomere 2:1 k množstvu zeleniny)
Postup, ako uvariť zeleninový vývar
- Zeleninu nakrájaj na väčšie kusy, môžeš ju orestovať na troške repkového oleja, ak chceš lepšiu chuť výsledného vývaru.
- Zalej vodou a pridaj korenie.
- Pomaly priveď do varu a keď začne variť, stiahni plameň na minimum. Správny vývar by sa totiž nemal variť, ale mal by len tak prebublávať.
- Vae minimálne 1 hodinu na miernom plameni.
- Po dovarení vývar preceď cez sitko.
Moje 3 obľúbené recepty z vývaru
Pokiaľ sa nechceš zdržiavať varením vývaru, môžeš si kúpiť hotové vývary.
Komentáre