Ingrediencie na fit jahodový koláč

Cesto

Náplň

  • 800 g jahôd (očistených bez stopiek)
  • 25 g zemiakového alebo kukuričného škrobu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy (30 ml)
  • sladidlo bez kalórií (1 odmerka)
  • štipka soli

Ostatné

Zdravý mriežkovaný jahodový koláč - fit recept Bajola

Postup receptu – ako upiecť zdravý jahodový koláč

  1. Recept je na formu s priemerom 21,5 cm a výškou 5 cm. Pokiaľ máš inú formu, musíš množstvo surovín adekvátne prispôsobiť.
  2. Zmiešaj všetku múku, pridaj soľ, tvaroh, mlieko, jablčné pyré a podľa chuti prípadne prislaď sladidlom bez kalórií. Ja som neprisladzovala.
  3. Poriadne prepracuj. Cesto by sa nemalo skoro vôbec lepiť. Pokiaľ sa lepí, pridaj trochu múky. Ak sa mrví, pridaj trochu jablčného pyré. Daj odpočinúť do chladničky.
  4. Medzitým umy jahody a nakrájaj ich nadrobno. Pridaj štipku soli, škrob, citrónovú šťavu a sladidlo bez kalórií. Dobre premiešaj a nechaj odstáť, jahody pustia šťavu. Ak chceš zvýšiť obsah bielkovín, môžeš skúsiť pridaťproteínový prášok rozmiešaný v troške vody alebo mlieka.
  5. Vytiahni cesto z chladničky, odkroj z neho 2/3 a vyvaľkuj na čo najväčšiu tenkú placku (o niečo väčšiu ako veľkosť formy). Ak sa cesto lepí, trošku podsypte múkou.
  6. Cesto prenes do formy vymastenej troškou kokosového oleja a presahujúcou okraje odrež.
  7. Predohrej rúru na 175 °C.
  8. Zo zvyšku cesta vyvaľaj ďalšiu placku, ktorú pomocou radla na pizzu nakrájaj na tenké prúžky.
  9. Jahodovú zmes daj do formy a hore vytvor striedavo mriežkovanie. Ja začínam od stredu. Najskôr jeden prúžok vodorovne uprostred, potom ďalší cez neho kolmo uprostred. Potom ďalšie vodorovne kúsok vedľa a ďalšie cez oba kolmo. Pokiaľ chceš, aby prúžky išli pod sebou, musíš potom príslušný prúžok nadvihnúť. Prácu si urýchliš, keď prúžky naukladáš bez nadvihovania, ale nebude to tak pekné.
  10. Zo zvyšného cesta môžeš vykrájať srdiečka alebo iné tvary a dať na kraje koláče a doprostred. Keby ti zostalo cesta viac, môžeš urobiť tenké 2 alebo 3 valčeky, z nich upliesť vrkôčik a dať ho po celom obvode koláča.
  11. Nakoniec koláč potri rozšľahaným vajcom pomocou silikónovej mašlovačky a peč 40 minút na 175 °C dozlatista. Iná veľkosť formy bude vyžadovať inú dobu pečenia.
  12. Po upečení môžeš koláč posypať práškovým sladidlom.
  13. Ešte chutnejšie je koláč po odležaní v chladničke. Pred konzumáciou odporúčam trošku ohriať v mikrovlnnej rúre.
  14. AKCIA DO 30. 11. 2023Chceš vzorové jedálničky a viac inšpirácie, čo zdravého variť nielen na chudnutie? Vyber si z mojich 4 kníh a do 30 11. získaš navyše e-kuchárku ZADARMO podľa vlastného výberu v hodnote až 20 EUR 👉 Zobraziť všetky knihy

Mriežkovaný jahodový koláč - postup Fit jahodový koláč - zdravý recept Bajola