Ingrediencie na fit jahodový koláč
Cesto
- 160 g celozrnná pšeničná múka
- 80 g kokosové múky
- 80 g hladkej bielej múky
- 160 g nízkotučného tvarohu (vo vaničke)
- 70 ml nízkotučného mlieka
- 110 g jablčného pyré bez cukru
- sladidlo bez kalórií
- štipka soli
Náplň
- 800 g jahôd (očistených bez stopiek)
- 25 g zemiakového alebo kukuričného škrobu
- 2 lyžice citrónovej šťavy (30 ml)
- sladidlo bez kalórií (1 odmerka)
- štipka soli
Ostatné
- 1/2 vajcia na potretie
- prírodné sladidlo bez kalórií práškovej (na posypanie)
- kokosový olej na vytrenie formy (3 g)

Postup receptu – ako upiecť zdravý jahodový koláč
- Recept je na formu s priemerom 21,5 cm a výškou 5 cm. Pokiaľ máš inú formu, musíš množstvo surovín adekvátne prispôsobiť.
- Zmiešaj všetku múku, pridaj soľ, tvaroh, mlieko, jablčné pyré a podľa chuti prípadne prislaď sladidlom bez kalórií. Ja som neprisladzovala.
- Poriadne prepracuj. Cesto by sa nemalo skoro vôbec lepiť. Pokiaľ sa lepí, pridaj trochu múky. Ak sa mrví, pridaj trochu jablčného pyré. Daj odpočinúť do chladničky.
- Medzitým umy jahody a nakrájaj ich nadrobno. Pridaj štipku soli, škrob, citrónovú šťavu a sladidlo bez kalórií. Dobre premiešaj a nechaj odstáť, jahody pustia šťavu. Ak chceš zvýšiť obsah bielkovín, môžeš skúsiť pridaťproteínový prášok rozmiešaný v troške vody alebo mlieka.
- Vytiahni cesto z chladničky, odkroj z neho 2/3 a vyvaľkuj na čo najväčšiu tenkú placku (o niečo väčšiu ako veľkosť formy). Ak sa cesto lepí, trošku podsypte múkou.
- Cesto prenes do formy vymastenej troškou kokosového oleja a presahujúcou okraje odrež.
- Predohrej rúru na 175 °C.
- Zo zvyšku cesta vyvaľaj ďalšiu placku, ktorú pomocou radla na pizzu nakrájaj na tenké prúžky.
- Jahodovú zmes daj do formy a hore vytvor striedavo mriežkovanie. Ja začínam od stredu. Najskôr jeden prúžok vodorovne uprostred, potom ďalší cez neho kolmo uprostred. Potom ďalšie vodorovne kúsok vedľa a ďalšie cez oba kolmo. Pokiaľ chceš, aby prúžky išli pod sebou, musíš potom príslušný prúžok nadvihnúť. Prácu si urýchliš, keď prúžky naukladáš bez nadvihovania, ale nebude to tak pekné.
- Zo zvyšného cesta môžeš vykrájať srdiečka alebo iné tvary a dať na kraje koláče a doprostred. Keby ti zostalo cesta viac, môžeš urobiť tenké 2 alebo 3 valčeky, z nich upliesť vrkôčik a dať ho po celom obvode koláča.
- Nakoniec koláč potri rozšľahaným vajcom pomocou silikónovej mašlovačky a peč 40 minút na 175 °C dozlatista. Iná veľkosť formy bude vyžadovať inú dobu pečenia.
- Po upečení môžeš koláč posypať práškovým sladidlom.
- Ešte chutnejšie je koláč po odležaní v chladničke. Pred konzumáciou odporúčam trošku ohriať v mikrovlnnej rúre.
- ⭐ AKCIA DO 30. 11. 2023 ⭐ Chceš vzorové jedálničky a viac inšpirácie, čo zdravého variť nielen na chudnutie? Vyber si z mojich 4 kníh a do 30 11. získaš navyše e-kuchárku ZADARMO podľa vlastného výberu v hodnote až 20 EUR 👉 Zobraziť všetky knihy
Komentáre