Ingrediencie na fit jahodový koláč bez cukru
Cesto
- 160 g celozrnná pšeničná múka
- 80 g kokosovej múky
- 80 g hladkej bielej pšeničnej alebo špaldovej múky
- 160 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
- 70 ml nízkotučného mlieka
- 110 g jablčného pyré bez cukru
- štipka soli
Náplň
- 800 g jahôd (očistených bez stopiek)
- 25 g zemiakového alebo kukuričného škrobu
- 30 ml citrónovej šťavy
- prírodné sladidlo bez kalórií
- štipka soli
Ostatné
- 1/2 vajcia na potretie (25 g)
- prírodné múčkové sladidlo bez kalórií (na posypanie)
- kokosový olej na vytrenie formy (3 g)
Postup receptu – ako upiecť zdravý celozrnný jahodový koláč
- Recept je na keramickú formu s priemerom 21,5 cm a výškou 5 cm. Pokiaľ máš inú formu, musíš množstvo surovín adekvátne prispôsobiť.
- Zmiešaj všetku múku, pridaj soľ, tvaroh, mlieko a jablčné pyré.
- Poriadne prepracuj. Cesto by sa nemalo skoro vôbec lepiť. Pokiaľ sa lepí, pridaj trochu múky. Ak sa mrví, pridaj trochu jablčného pyré. Zabaľ do fólie a daj chladničky odpočinúť.
- Medzitým umy jahody a nakrájaj ich nadrobno. Pridaj štipku soli, škrob a citrónovú šťavu. Dobre premiešaj a nechaj odstáť, jahody pustia šťavu.
- Potom ochutnaj a v prípade potreby prislaď sladidlom bez kalórií. Ak chceš zvýšiť obsah bielkovín, môžeš skúsiť pridať proteínový prášok. Pokiaľ použiješ ochutený, nemusíš jahody už dosladzovať sladidlom.
- Vytiahni cesto z chladničky, odkroj z neho 2/3 a vyvaľkaj na čo najväčšiu tenkú placku (o niečo väčšiu ako veľkosť formy). Ak sa cesto lepí, trošku podsyp múkou.
- Cesto prenes do formy vymastenej troškou kokosového oleja a presahujúce okraje odrež.
- Predohrej rúru na 175 °C.
- Zo zvyšku cesta vyvaľaj ďalšiu placku, ktorú pomocou radla na pizzu nakrájaj na tenké prúžky.
- Jahodovú zmes daj do formy a hore vytvor striedavo mriežkovanie. Ja začínam od stredu. Najskôr jeden prúžok vodorovne uprostred, potom ďalší cez neho kolmo uprostred. Potom ďalšie vodorovne kúsok vedľa a ďalšie cez oba kolmo. Pokiaľ chceš, aby prúžky išli pod sebou, musíš potom príslušný prúžok nadvihnúť. Prácu si urýchliš, keď prúžky naukladáš bez nadvihovania, ale nebude to tak pekné.
- Zo zvyšného cesta môžeš vykrájať srdiečka alebo iné tvary a dať na kraje koláče a doprostred. Keby ti zostalo cesta viac, môžeš urobiť tenké 2 alebo 3 valčeky, z nich upliesť vrkôčik a dať ho po celom obvode koláča.
- Nakoniec koláč potri rozšľahaným vajcom pomocou mašlovačky a peč 40 minút na 175 °C dozlatista. Iná veľkosť aleby typ formy bude vyžadovať inú dobu pečenia.
- Po upečení môžeš koláč posypať práškovým sladidlom.
- Ešte chutnejšie je koláč po odležaní v chladničke. Pred konzumáciou odporúčam trošku ohriať v mikrovlnnej rúre.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Komentáre