Ingrediencie na fit jahodový koláč bez cukru

Cesto

Náplň

Ostatné

Zdravý mriežkovaný jahodový koláč - fit recept Bajola

Postup receptu – ako upiecť zdravý celozrnný jahodový koláč

  1. Recept je na keramickú formu s priemerom 21,5 cm a výškou 5 cm. Pokiaľ máš inú formu, musíš množstvo surovín adekvátne prispôsobiť.
  2. Zmiešaj všetku múku, pridaj soľ, tvaroh, mlieko a jablčné pyré.
  3. Poriadne prepracuj. Cesto by sa nemalo skoro vôbec lepiť. Pokiaľ sa lepí, pridaj trochu múky. Ak sa mrví, pridaj trochu jablčného pyré. Zabaľ do fólie a daj chladničky odpočinúť.
  4. Medzitým umy jahody a nakrájaj ich nadrobno. Pridaj štipku soli, škrob a citrónovú šťavu. Dobre premiešaj a nechaj odstáť, jahody pustia šťavu.
  5. Potom ochutnaj a v prípade potreby prislaď sladidlom bez kalórií. Ak chceš zvýšiť obsah bielkovín, môžeš skúsiť pridať proteínový prášok. Pokiaľ použiješ ochutený, nemusíš jahody už dosladzovať sladidlom.
  6. Vytiahni cesto z chladničky, odkroj z neho 2/3 a vyvaľkaj na čo najväčšiu tenkú placku (o niečo väčšiu ako veľkosť formy). Ak sa cesto lepí, trošku podsyp múkou.
  7. Cesto prenes do formy vymastenej troškou kokosového oleja a presahujúce okraje odrež.
  8. Predohrej rúru na 175 °C.
  9. Zo zvyšku cesta vyvaľaj ďalšiu placku, ktorú pomocou radla na pizzu nakrájaj na tenké prúžky.
  10. Jahodovú zmes daj do formy a hore vytvor striedavo mriežkovanie. Ja začínam od stredu. Najskôr jeden prúžok vodorovne uprostred, potom ďalší cez neho kolmo uprostred. Potom ďalšie vodorovne kúsok vedľa a ďalšie cez oba kolmo. Pokiaľ chceš, aby prúžky išli pod sebou, musíš potom príslušný prúžok nadvihnúť. Prácu si urýchliš, keď prúžky naukladáš bez nadvihovania, ale nebude to tak pekné.
  11. Zo zvyšného cesta môžeš vykrájať srdiečka alebo iné tvary a dať na kraje koláče a doprostred. Keby ti zostalo cesta viac, môžeš urobiť tenké 2 alebo 3 valčeky, z nich upliesť vrkôčik a dať ho po celom obvode koláča.
  12. Nakoniec koláč potri rozšľahaným vajcom pomocou mašlovačky a peč 40 minút na 175 °C dozlatista. Iná veľkosť aleby typ formy bude vyžadovať inú dobu pečenia.
  13. Po upečení môžeš koláč posypať práškovým sladidlom.
  14. Ešte chutnejšie je koláč po odležaní v chladničke. Pred konzumáciou odporúčam trošku ohriať v mikrovlnnej rúre.
  15. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Mriežkovaný jahodový koláč - postup Fit jahodový koláč - zdravý recept Bajola