Čo je Medovník?
Medovník je medová torta populárny nielen v cukrárňach, ktorý sa skladá z niekoľkých vrstiev perníkového cesta s obsahom medu a z karamelového krému. Je úžasne vláčny a často tiež býva prvou voľbou dezertu cudzincov v českých kaviarňach a reštauráciách. Stal sa tak obľúbeným, že si ľudia začali piecť aj domáci medovník, hoci nie je úplne jednoduchý.
Ide o tenké vrstvy cesta medovej farby naskladané na seba, premazané bielym krémom a obsypané rozdrveným korpusom zmiešaným s drvenými vlašskými orechmi. Pečie sa buď v tvare okrúhlom alebo hranatom (obdĺžnik, štvorec). Aby bol medovník najlepší, tj ideálne vlhký, vláčny a mäkký, necháva sa minimálne 2 aj viac dní naležať v chlade.
Medovník sa skvele hodí na rôzne oslavy, ku káve nielen pre návštevy a pokojne aj na vianočný stôl.

Odkiaľ pochádza medovník?
Pôvod receptu nie je celkom známy. Polemizuje sa, či je ruský, staroslovanský (pozor, nie staročeský),arménsky alebo gruzínsky, ale jedno je isté – rozhodne sa nejedná o český recept, ako sa niektorí mylne domnievajú .
V ČR vyrába medovník dve firmy, jedna česká pod názvom Medovník originál , druhá má arménskeho vlastníka a torta sa volá Marlenka. Obaja majú 5 vrstiev cesta a 5 vrstiev krému, ale Medovník je okrúhly a Marlenka hranatá (štvorcová).
Klasický medovník môže ale spomaliť tvoje chudnutie
Klasický medovník je naozaj veľká kalorická bomba, pretože je v ňom nálož masla a cukru a je z bielej múky. Existuje viacero receptúr z rôznych štátov vr. Slovenská. Napríklad gruzínska verzia obsahuje rastlinný tuk a kondenzované mlieko (salko). Ukrajinský recept zase obsahuje kyslú smotanu a šľahačku. A existujú aj varianty s máslovým krémom alebo s custardom. Niekto tiež používa namiesto masla sadlo, pretože masť zvyšuje trvanlivosť a je lacnejšia. Avšak vo všetkých je veľké množstvo kalórií.

Zdravý domáci medovník má viac ako o polovicu menej kalórií a navyše ťa zasýti
Moju odľahčenú fit verziu Medovníka môžeš maškrtiť aj v redukcii a nepokaziť si formu, ba naopak. Vďaka navýšenému množstvu bielkovín a vlákniny ti nielen zaženie chuť na sladké, ale aj ťa zasýti. Fitness verzia neobsahuje žiadne salko v kréme, žiadne maslo, žiadny kalorický cukor ani med a napriek tomu chutí ako klasický medovník!
- o 55 % menej kalórií
- zvýšený obsah bielkovín a vlákniny
- bez cukru
- o 80 % menej tuku ao polovicu menej nasýteného tuku
Porovnanie kalorických hodnôt v 100 g medovníka
100 g | Klasický medovník | Zdravý medovník |
---|---|---|
Kalórie | 374 kCal | 168 kCal |
Bielkoviny | 6 g | 10 g |
Sacharidy | 47 g | 28g |
Cukry | 29 g | 2 g |
Tuky | 18 g | 3 g |
Nasýtené tuky | 11 g | 1 g |
Vláknina | 0 g | 3 g |

Myslíš si, že domáci medovník dokáže upiecť iba ostrieľaná cukrárka?
Ak je pre teba cukrárina španielska dedina, žiadny problém, poradím ti nielen, kde zoženieš všetko potrebné, ale hlavne ti na názorných foto postupoch krok za krokom ukážem, ako urobiť skvelý medovník vo fit verzii. Naučíš sa pripraviť medové pláty bez medu, chutnú náplň do medovníka bez cukru a bez salka a samozrejme ako tortu zostaviť a dozdobiť. Zvládnu to dokonca aj chlapi!
Už nečakaj ani minútu a upeč si zdravý medovník hneď teraz!

Recept na fit medovník
Presný recept a foto návod na tento fitness zákusok nájdeš v mojej e-kuchárke Fitness domáca cukráreň spoločne s mnohými ďalšími tradičnými českými zákuskami vo fitness podobe.
Komentáre