Ingrediencie na fit hovädzie na víne

Mäso a omáčka

  • 1 kg hovädzích líčok (príp. glejka alebo roštenka)
  • 2 ks petržlen (100 g)
  • 3 ks mrkvy (150 g)
  • ½ zeleru (150 g)
  • 2 ks cibuľe (140 g)
  • 4 strúčiky cesnaku (24 g)
  • 2 bobkové listy
  • 6 guličiek korenia
  • 6 guličiek nového korenia
  • 1 liter červeného suchého vína
  • 700 ml hovädzieho vývaru
  • 1 lyžička soli (3 g)
  • repkový olej v spreji (2 ml)

Zemiakovocelerové pyré

  • 450 g zemiakov
  • ½ zeleru (150 g)
  • 100 ml nízkotučného mlieka (0,5 – 1,5%)

Na ozdobu

Fitness hovädzie líčka na víne - zdravý recept Bajola

Postup – mäso

  1. Cibuľu a cesnak olúpaj a nakrájaj nadrobno.
  2. Koreňovú zeleninu zbav šupky, dobre očisti a nakrájaj nadrobno.
  3. Z mäsa odstráň tuk, osol, okoreň a sprudka opeč vo veľkom hrnci zo všetkých strán na troške tuku. Stačí chvíľku, len aby sa mäso zatiahlo.
  4. Vytiahni mäso z hrnca mäso, pridaj koreňovú zeleninu a opraži.
  5. Pridaj cibuľu a cesnak a nechaj chvíľu dusiť.
  6. Zalej vínom, pridaj korenie a redukuj na tretinu cca 30 minút.
  7. Zalej vývarom, vráť mäso a var priklopené na najnižšom stupni 3 – 4 hodiny. Ešte lepšie výsledky dosiahneš, ak mäso budeš variť v pomalom hrnci. V tomto prípade daj tekutín toľko, aby mäso bolo ponorené. Pokiaľ necháš mäso neponorené, bude sa namiesto varenia piecť, čo je nežiaduce. Var 3 – 4 hodiny na stupeň Low.
  8. Vytiahni mäso z hrnca, preceď vývar cez sitko a ešte zredukuj na platni (var do zhustnutia). Podľa chuti prisol, pripepri a doslaď sladidlom. Cez noc daj do chladničky a na druhý deň odstráň tuk, ktorý sa usadí na povrchu. Zvyšnú zeleninu vyhoď.
  9. Servíruj so zemiakovo-celerovým pyré (recept ďalej), prelej redukciou z mäsa a dozdôb slamou z zeleru a mrkvy (návod ďalej).

Postup – zemiakovocelerové pyré

  1. Zemiaky a zeler (v pomere 3:1) nakrájaj na kúsky a povar domäkka cca 15 minút.
  2. Uvarenú zeleninu rozmixuj spoločne s teplým mliekom do hladkej kaše pomocou ponorného mixéra.
  3. Mlieko pridávaj postupne, môže ho byť potrebných menej či viac.

Postup – slama

  1. Mrkvu a zeler zbav šupky a nakrájaj na tenké rezančeky alebo nastrúhaj pomocou škrabky na zemiaky.
  2. Osmaž na troške oleja dozlatista.
  3. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Zemiakovo zelerové pyré - zdravý recept BajolaFitness hovädzie líčka na víne - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu na hovädzie na víne

  • Nutričné ​​hodnoty sú uvedené iba na hovädzie líčka a omáčku, pričom je počítané s tým, že víno aj obsah alkoholu sa zredukuje na tretinu a vývaru je započítaná kvôli redukcii polovica.