Ingrediencie na fit hovädzie na víne
Mäso a omáčka
- 1 kg hovädzích líčok (príp. glejka alebo roštenka)
- 2 ks petržlen (100 g)
- 3 ks mrkvy (150 g)
- ½ zeleru (150 g)
- 2 ks cibuľe (140 g)
- 4 strúčiky cesnaku (24 g)
- 2 bobkové listy
- 6 guličiek korenia
- 6 guličiek nového korenia
- 1 liter červeného suchého vína
- 700 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžička soli (3 g)
- repkový olej v spreji (2 ml)
Zemiakovocelerové pyré
- 450 g zemiakov
- ½ zeleru (150 g)
- 100 ml nízkotučného mlieka (0,5 – 1,5%)
Na ozdobu
- 1 mrkva (70 g)
- ¼ zeleru (70 g)
- repkový olej v spreji (5 ml)

Postup – mäso
- Cibuľu a cesnak olúpaj a nakrájaj nadrobno.
- Koreňovú zeleninu zbav šupky, dobre očisti a nakrájaj nadrobno.
- Z mäsa odstráň tuk, osol, okoreň a sprudka opeč vo veľkom hrnci zo všetkých strán na troške tuku. Stačí chvíľku, len aby sa mäso zatiahlo.
- Vytiahni mäso z hrnca mäso, pridaj koreňovú zeleninu a opraži.
- Pridaj cibuľu a cesnak a nechaj chvíľu dusiť.
- Zalej vínom, pridaj korenie a redukuj na tretinu cca 30 minút.
- Zalej vývarom, vráť mäso a var priklopené na najnižšom stupni 3 – 4 hodiny. Ešte lepšie výsledky dosiahneš, ak mäso budeš variť v pomalom hrnci. V tomto prípade daj tekutín toľko, aby mäso bolo ponorené. Pokiaľ necháš mäso neponorené, bude sa namiesto varenia piecť, čo je nežiaduce. Var 3 – 4 hodiny na stupeň Low.
- Vytiahni mäso z hrnca, preceď vývar cez sitko a ešte zredukuj na platni (var do zhustnutia). Podľa chuti prisol, pripepri a doslaď sladidlom. Cez noc daj do chladničky a na druhý deň odstráň tuk, ktorý sa usadí na povrchu. Zvyšnú zeleninu vyhoď.
- Servíruj so zemiakovo-celerovým pyré (recept ďalej), prelej redukciou z mäsa a dozdôb slamou z zeleru a mrkvy (návod ďalej).
Postup – zemiakovocelerové pyré
- Zemiaky a zeler (v pomere 3:1) nakrájaj na kúsky a povar domäkka cca 15 minút.
- Uvarenú zeleninu rozmixuj spoločne s teplým mliekom do hladkej kaše pomocou ponorného mixéra.
- Mlieko pridávaj postupne, môže ho byť potrebných menej či viac.
Postup – slama
- Mrkvu a zeler zbav šupky a nakrájaj na tenké rezančeky alebo nastrúhaj pomocou škrabky na zemiaky.
- Osmaž na troške oleja dozlatista.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na hovädzie na víne
- Nutričné hodnoty sú uvedené iba na hovädzie líčka a omáčku, pričom je počítané s tým, že víno aj obsah alkoholu sa zredukuje na tretinu a vývaru je započítaná kvôli redukcii polovica.
Komentáre