Ingrediencie na fit hovädzie na víne

Mäso a omáčka

  • 1 kg hovädzích líčok (príp. glejka alebo roštenka)
  • 2 petržlen (100 g)
  • 3 mrkvy (150 g)
  • ½ zeleru (150 g)
  • 2 cibuľa (140 g)
  • 4 strúčiky cesnaku (24 g)
  • 2 bobkové listy
  • 6 guličiek korenia
  • 6 guličiek nového korenia
  • 1 liter červeného vína
  • 700 ml hovädzieho vývaru
  • 1 lyžička soli (3 g)
  • repkový olej (2 g)

Zemiakovocelerové pyré

  • 450 g zemiakov
  • ½ zeleru (150 g)
  • nízkotučné mlieko

Na ozdobu

  • 1 mrkva (70 g)
  • ¼ zeleru (70 g)
  • repkový olej (5 g)
Fitness hovädzie líčka na víne - zdravý recept Bajola

Postup – mäso

  1. Cibuľu a cesnak olúpaj a nakrájaj nadrobno.
  2. Koreňovú zeleninu zbav šupky, dobre očisti a nakrájaj nadrobno.
  3. Z mäsa odstráň tuk, osol, okore a sprudka opeč vo veľkom hrnci zo všetkých strán na troške tuku. Stačí chvíľku, len aby sa mäso zatiahlo.
  4. Vytiahni mäso z hrnca mäso, pridaj koreňovú zeleninu a opraži.
  5. Pridaj cibuľu a cesnak a nechaj chvíľu dusiť.
  6. Zalej vínom, pridaj korenie a redukuj na tretinu cca 30 minút.
  7. Zalej vývarom, vráť mäso a var priklopené na najnižšom stupni 3 – 4 hodiny. Ešte lepšie výsledky dosiahneš, ak mäso budeš variť v pomalom hrnci. V tomto prípade daj tekutín toľko, aby mäso bolo ponorené. Pokiaľ necháš mäso neponorené, bude sa namiesto varenia piecť, čo je nežiaduce. Var 3 – 4 hodiny na stupeň Low.
  8. Vytiahni mäso z hrnca, preceď vývar cez sitko a ešte zredukuj na platni (var do zhustnutia). Podľa chuti prisol, pripepri a doslaď. Cez noc daj do chladničky a na druhý deň odstráň tuk, ktorý sa usadí na povrchu.
  9. Servíruj so zemiakovo-celerovým pyré, prelej redukciou z mäsa a dozdôb slamou z zeleru a mrkvy.
Zemiakovo zelerové pyré - zdravý recept Bajola

Postup – zemiakovocelerové pyré

  1. Zemiaky a zeler (v pomere 3:1) nakrájaj na kúsky a povar domäkka cca 15 minút.
  2. Uvarenú zeleninu rozmixuj spoločne s teplým mliekom do hladkej kaše pomocou ponorného mixéra. Pre nutričné hodnoty je napočítaných orientačne 100 ml mlieka, ale daj množstvo podľa konzistencie.

Postup – slama

  1. Mrkva a zeler zbav šupky a nakrájaj na tenké rezančeky alebo nastrúhaj pomocou škrabky na zemiaky.
  2. Osmaž na troške oleja dozlatista.
Fitness hovädzie líčka na víne - zdravý recept Bajola