Ingrediencie na fit hovädzie na víne
Mäso a omáčka
- 1 kg hovädzích líčok (príp. glejka alebo roštenka)
- 2 petržlen (100 g)
- 3 mrkvy (150 g)
- ½ zeleru (150 g)
- 2 cibuľa (140 g)
- 4 strúčiky cesnaku (24 g)
- 2 bobkové listy
- 6 guličiek korenia
- 6 guličiek nového korenia
- 1 liter červeného vína
- 700 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžička soli (3 g)
- repkový olej (2 g)
Zemiakovocelerové pyré
- 450 g zemiakov
- ½ zeleru (150 g)
- nízkotučné mlieko
Na ozdobu
- 1 mrkva (70 g)
- ¼ zeleru (70 g)
- repkový olej (5 g)
Postup – mäso
- Cibuľu a cesnak olúpaj a nakrájaj nadrobno.
- Koreňovú zeleninu zbav šupky, dobre očisti a nakrájaj nadrobno.
- Z mäsa odstráň tuk, osol, okore a sprudka opeč vo veľkom hrnci zo všetkých strán na troške tuku. Stačí chvíľku, len aby sa mäso zatiahlo.
- Vytiahni mäso z hrnca mäso, pridaj koreňovú zeleninu a opraži.
- Pridaj cibuľu a cesnak a nechaj chvíľu dusiť.
- Zalej vínom, pridaj korenie a redukuj na tretinu cca 30 minút.
- Zalej vývarom, vráť mäso a var priklopené na najnižšom stupni 3 – 4 hodiny. Ešte lepšie výsledky dosiahneš, ak mäso budeš variť v pomalom hrnci. V tomto prípade daj tekutín toľko, aby mäso bolo ponorené. Pokiaľ necháš mäso neponorené, bude sa namiesto varenia piecť, čo je nežiaduce. Var 3 – 4 hodiny na stupeň Low.
- Vytiahni mäso z hrnca, preceď vývar cez sitko a ešte zredukuj na platni (var do zhustnutia). Podľa chuti prisol, pripepri a doslaď. Cez noc daj do chladničky a na druhý deň odstráň tuk, ktorý sa usadí na povrchu.
- Servíruj so zemiakovo-celerovým pyré, prelej redukciou z mäsa a dozdôb slamou z zeleru a mrkvy.
Postup – zemiakovocelerové pyré
- Zemiaky a zeler (v pomere 3:1) nakrájaj na kúsky a povar domäkka cca 15 minút.
- Uvarenú zeleninu rozmixuj spoločne s teplým mliekom do hladkej kaše pomocou ponorného mixéra. Pre nutričné hodnoty je napočítaných orientačne 100 ml mlieka, ale daj množstvo podľa konzistencie.
Postup – slama
- Mrkva a zeler zbav šupky a nakrájaj na tenké rezančeky alebo nastrúhaj pomocou škrabky na zemiaky.
- Osmaž na troške oleja dozlatista.
Komentáre