Obsah
Alco, ako a prečo si sa dostala k cvičeniu v posilňovni?
Vždy som bola štíhla, pri svojej výške 180 cm vážim plus mínus 60 kg, ale v puberte som mala skôr také mäkké telo bez svalov, totálne placatý zadok, okrúhlu tvár a žiaden sixpack. 🙂 Veľkým impulzom k zmene boli navštevy môjho bratranca, ktorý cvičil a odoberal časopis Muscle & Fitness. Hltala som každú stránku a mojím cieľom bolo vyzerať ako známe fitness pretekárky Cory Everson a Timea Major. V osemnástich som preto zavítala prvýkrát do fitka, kam chodím pravidelne dodnes.
Máš trénera? Ako vyzerajú tvoje tréningy?
Vždy som vo fitku mala trénera, sama trénujem len výnimočne. Jedným z mojich trénerov bol napríklad Karel Frýd, ktorého si určite veľa ľudí pamätá z reality šou Big Brother. V posledných rokoch som sa zameriavala na udržanie mojej formy, spevňovanie zadku a zväčšenie hornej časti tela. Aktuálne je mojou trénerkou Adéla Manová. Každý tréner má svoje metódy trénovania a predstavy o jedálničku, ale všetci ľudia nie sú rovnakí a každé telo reaguje inak, takže trénera raz za čas zmením.
V posilňovni teraz cvičím 2× – 3× týždenne. Na začiatku tréningu sa zahrejem 10 minút na bicykli a potom idem na stroje a idem veľké váhy. Bez záťaže sa svaly budovať nedajú. Ale cvičím navyše aj doma, 1× – 2× týždenne, s gumami alebo HIIT a používam aj závažia na nohy a záťažovú vestu.
Ktoré cviky na brucho považuješ za najúčinnejšie? Alebo sa také buchty pečú hlavne v kuchyni?
Brucho je hlavne o strave. Aj keď ho budete cvičiť denne a strava nebude správna, nikdy tam tie buchtičky neupečiete. 🙂
Robíš aj nejaké iné športy?
V lete rada jazdím na in-line korčuliach av zime lyžujem. Chvíľu som sa venovala aj pool dance, ale kvôli problémom s ramenom som musela prestať. Športujem hlavne kvôli sebe a baví ma to. Teraz sa snažím na svojom Instagrame ukazovať, že aj po pôrode môžu mamičky vyzerať dobre.
Tvoja postava so športom pekne vytvarovala. Kedy si sa rozhodla ísť na súťaž a prečo?
Už v osemnástich som snívala o tom stáť raz na súťažných doskách medzi fitnesskami. Sen som si splnila až po skoro 20 rokoch, v roku 2017, keď som sa zúčastnila dvoch súťaží v bikini fitness, vo Viedni av Barcelone, čo bol nápad trénera.
Príprava na súťaž trvala asi pol roka a bola pre mňa náročná hlavne po stránke stravovania, robilo mi problém jesť naraz toľko jedla. Nešlo ani tak o to vyhrať, vedela som, že moja forma nebola stopercentná, nebola som úplne súmerná, ale túžba tam štát bola silnejšia. Keďže som úplne iný typ postavy ako asi väčšina dievčat (nezadržujem vodu, tuk mi ide dole rýchlosťou meteleskum bleskum), predsúťažnú diétu sme nejako zvlášť neriešili. Nepostúpila som síce medzi finalistky, avšak každá skúsenosť je dobrá a neprenosná, takže som veľmi rada, že som si to mohla vyskúšať. Avšak nebola to žiadna prechádzka ružovou záhradou a navyše som po pretekoch mala problémy so zažívaním. Vďaka tejto skúsenosti som si uvedomila, že pretekanie nie je nič pre mňa a že už sa k nemu nevrátim. Každopádne bez psychickej a finančnej podpory manžela aj dcéry Adelky by som si na dosky nestúpla, takže hlavne im patrí veľká vďaka!
Na tvojej vyrysovanej figure sa veľkou mierou podieľa aj vhodné stravovanie. V čom spočíva?
Jem hlavne zdravé priemyselne nespracované potraviny, vyhýbam sa vyprážanému a tučnému jedlu. Nepreháňam to so sacharidmi, sladké ním tiež minimálne a snažím sa vyhýbať umelým sladidlám. Našťastie mi nikdy nerobilo problém jesť zdravo, ale bola som sčasti nútená aj zo zdravotných dôvodov. V šestnástich som mala zápal pankreasu a bolo mi doporučené vyradiť z jedálnička vyprážané a tučné jedlo. Neznamená to ale, že si kupujem všetko s označením „nízkotučné“. Napríklad mliečne výrobky ním polotučné. Nejem ale napríklad sladké pečivo, čo sú zbytočné tuky navyše. Našťastie mi ani nechutí. V poslednej dobe experimentujem aj s vegetariánskou a vegánskou stravou a mám pocit, že sa na nej cítim lepšie, takže mäso začínam trochu obmedzovať.
Počítaš kalórie?
Od dôb, kedy som skúsila súťaž, sa stravujem intuitívne, žiadne kalorické tabuľky, žiadne počítanie makier. Asi jeden rok som to ale praktizovala, bola som do toho úplne zblblá, pohltilo ma to a stále som premýšľala, čo v ten deň budem jesť, koľko, uberala som si po gramoch jedlo alebo naopak pridávala, trošku som z toho magorila. Teraz neriešim, kedy a čo si dám av akom množstve, jem, na čo mám chuť, ale vyberám si zdravé jedlá. A cítim sa oveľa lepšie. Inak chcem podotknúť, že som nikdy nemala výživového poradcu alebo od niekoho zostavený jedálniček, stravujem sa čisto podľa vlastného rozumu.
Môžeš nám načrtnúť svoj jedálniček počas celého dňa?
Cez týždeň jem 4× denne, pretože vstávam o šiestej ráno, cez víkend vstávam až o ôsmej, takže jem len 3× denne. Snažím sa jesť pestro a striedam rôzne typy potravín. Môj denný jedálniček vyzerá napríklad takto:
Raňajky | 2 žĺtky, 3 bielky, špenát, šunka, plátok chleba, občas aj plátok syra alebo ovsená kaša (40 g ovsených vločiek, 2 datle, mandľové mlieko, ovocie, lyžica orechového masla, ovocie) |
---|---|
Obed | 150 – 180 g kuracieho alebo krutého mäsa, ryža, zelenina (cez víkendu často 10 ks sushi) |
Olovrant | palacinky alebo jogurt ovsenými s vločkami, ovocím a orechovým maslom |
Večera | ryba alebo mäso a zelenina (komplexné sacharidy pridávam len podľa pocitu hladu a chutí) |
Jem tak hodinu a pol pred cvičením. Tesne po tréningu nejem nič, vždy mám do 45 minút komplexné jedlo. Snažím sa piť 2,5 litra tekutín denne. Pijem hlavne vodu a čaj.
Používate nejaké doplnky stravy alebo suplementy?
Užívam Koenzým Q10 od Bioaktiv, CLA Scitec, Pure Omega 3 od Prom-in a Vápnik-horčík-zinok MedPharma. Na podporu cvičenia beriem glutamín od Extrifitu. Občas pečiem z proteínového prášku značky Extrifit a MyProtein.
Čím zladíš?
Čaj ani kávu si nesladím. Pri pečení používam med, čakankový sirup, kokosový cukor, prípadne proteín. Predtým som veľa používala bezkalorické sirupy a jedla rôzne proteínové snacky, teraz už len veľmi výnimočne. Umelé sladidlá podľa mňa robia binec v tele, preto už obmedzujem aj proteín. Navyše ma nafukuje a myslím si, že z umelých sladidiel sa mi tvorila celulitída na stehnách.
Po čom siahneš, keď máš chuť na sladké alebo pohárik?
Našťastie nie som veľmi na sladké. Čo ale milujem a na čom uchádzam, je čokoláda a čokoľvek čokoládového. Horkú čokoládu ním pravidelne každý deň ku káve, kocku alebo dve. Cez víkend mením čokoládu za čokoládovú tortu a trikrát týždenne jem okolo deviatej večer zmrzlinu. Občas si dám proteínovú sušienku Lenny & Larry’s, ale tu mám tak na 10×, je obrovská. 🙂 Alkohol pijem výnimočne, keď už tak maximálne 2 deci vína alebo šampanského.
Vyžaduje tvoje stravovanie veľa času v kuchyni?
Jedlo si pripravujem zásadne sama. Varím denne nielen pre seba, ale aj pre dcéru Adelku a svojho muža, ktorému chystám jedlo do škatuliek. Obedy varím v nedeľu na 2 – 3 dni a potom v stredu na ďalšie 2 dni. Olovrant a večera pripravujem tesne pred podávaním. Snažím sa variť rýchle a jednoduché jedlá tak, aby som nestrávila v kuchyni viac ako hodinu a pol denne. Cez víkendy chodíme na obedy do kvalitných reštaurácií, kde si vyberám väčšinou steak, rybu alebo sushi. Žiadne fastfoody.
Zamrazuješ jedlo? A v čom ho ohrievaš?
Navarené jedlo nikdy nezmrazujem. Nechávam ho v chladničke a pred podávaním ohrievam v rúre, ktorá je kombináciou mikrovlnnej a klasickej rúry. Ale rada by som raz vo svojej kuchyni mala na ohrievanie jedla parnú rúru. Jediné, čo zamrazujem, je naporciované mäso, hlavne morčacie, pečivo a ovocie, z ktorého robím domácu zmrzlinu. Zmrazené mäso nechávam vždy rozmraziť deň vopred v chladničke.
Kde nakupuješ suroviny na varenie?
Potraviny nakupujem hlavne v Tescu, Lidle a zdravej výžive, občas aj on-line na , Rohlík a Aktin. Morčacie mäso a vajcia mám z bio farmy. Hovädzie a kuracie mäso, šunku a prosciutto kupujem v mäsiarstve, v Marks & Spencer a Delmart. Mleté mäso používam iba morčacie a hovädzie z falošnej sviečkovej. Morčacie si meli doma sama a hovädzie si nechávam mlieť v mäsiarstve.
Bez akých kuchynských potrieb by si sa v kuchyni neobišla?
V kuchyni si potrpím na drahšie a kvalitné zariadenia a potreby. Počnúc panvicami značky Woll, vr. wok panvice, hrncov značky Fissler, cez kontaktný gril Tefal až po mixéry, waflovač, toastovač, kuchynský robot, kávovar a čajovú kanvicu, všetko značky KitchenAid a kuchynskú váhu značky Wesco.
Podľa akých receptov varíš?
Varím podľa starých receptov mamičky a babičky, podľa kuchárskych knižiek a podľa Instagramu a Pinterestu. Väčšinou dokážem recept prispôsobiť svojim požiadavkám a ozdraviť ho, takže ma neobmedzuje takmer nič. Rada experimentujem a skúšam nové recepty a obmeny.
Aké svoje recepty by si nám odporučila vyskúšať?
Z mojich klasík, ktoré sa mi asi nikdy neomrzia, by som vyzdvihla lososa na mede a datľové raw energy tyčinky. Veľmi často robím aj vafle, palacinky a lievance v rôznych variáciách.
Losos na mede – recept
- losos
- 100 ml bio kokosovej omáčky alebo prírodné sójové omáčky
- šťava z 1 citróna
- 1 chilli paprička nakrájaná
- zázvor (môže byť aj sušený)
- cesnak (môže byť aj granulovaný)
- med
- sezam
Lososa nakrájaj na menšie kúsky a vlož na 2 hodiny do marinády zo zvyšných surovín. Potom peč cca 20 minút na 200 ° C (funkcia gril). Podávaj s ryžou.
Datlové raw energy tyčinky – recept
Bajola:
Recept na raw energy tyčinky som sama vyskúšala a zaradila ho do receptov vr. fotopostupu. Recept nájdeš tu
Máš pre nás nejaké múdro na záver?
Celkom často počúvam „Vyzerať ako ty, tak sa vôbec v strave neobmedzujem!“ Ale keby som neriešila stravu, tak takto rozhodne nevyzerám. Genetika je vec jedna, ale pokiaľ chcete postavu vyformovať a zmeniť, makať sa musí tak či tak. A čím je človek starší, tým je to horšie. Asi sa nemusím tak obmedzovať ako iní, ale nemala by som pevné telo. Strava tvorí 70 – 80 % úspechu pri formovaní postavy. A ide aj o zdravie. Čo je zdravé na tom jesť polotovary, vyprážané a tučné pokrmy alebo umelé sladidlá? Chcem ukázať všetkým vekovým skupinám, že sa dá baštiť zdravo, a pritom veľmi ľahko a rýchlo.
Alču môžeš sledovať na Instagrame pod nickom @alena_krutova13. Pokiaľ na ňu máš nejaké otázky, piesni ich tu do komentu a ona ich rada zodpovie.
Alči ďakujem za rozhovor a prajem aj naďalej toľko cvičiaceho elánu 😉
Komentáre