Obsah
Hlavná kontrola kuchárky a koncept obálky (18. 8. 2022)
Tak sa mi podarilo úspešne prekontrolovať celú kuchárku vo vytlačenej forme, kedy som sa zameriavala hlavne na to, aby ingrediencie išli správne postupne za sebou, aby v postupe nechýbal žiadny krok a ingrediencie, aby graficky nebolo nič šejdrom a znovu pravopis. Samozrejme som tam toho našla ešte celkom dosť na opravu.
Tiež som zvládla prefotiť 3 recepty, jeden som skúsila v trochu inej podobe, ale nakoniec ho nepoužijem, a jeden som úplne zmenila. Najradšej by som ešte zmenila jeden, ale takto by to asi mohlo ísť donekonečna, pri každej kontrole mám tendenciu toho meniť viac a viac 😀
Tiež už som kúpila font a požiadala o pridelenie ISBN, čo mi poslali fakt fofrem už druhý deň vr. čiarového kódu. Na základe toho som ale musela trošku preorganizovať povinné informácie, ktoré musia byť v knihe, mala som ich na zlej stránke.
No a už začínam riešiť obálku. Zadnú stranu s textom mám hotovú a mám vymyslený koncept prednej strany. Samozrejme tam budem ja a jedlo a kľúčové teraz je vymyslieť, aké jedlo! Pretože chcem, aby bolo jasné, že sa jedná o fitness recepty na celý deň, tak tam musí byť viac druhov jedál. Samozrejme tie jedlá musia vyjadrovať to gró, tj že to nie je žiadna tráva a korienky, ale naopak jedlá, ktoré majú všetci radi. Dve asi budem držať v rukách a 2 – 3 budú na stole. Jedno jedlo musí byť najhlavnejšie. Najviac ma to ťahá k týmto:
- pizza
- buchtičky s krémom
- koláče
- štrúdľa
- Honzove buchty
- šišky
- sladké knedle
- piškótová torta
- čučoriedkový cheesecake
- buritto
- quesadilla
Komplikácie s fotením obálky (24. 8. 2022)
Nakoniec som sa rozhodla, že sa pokúsim pripraviť na deň fotenia 8 receptov, chcem to navariť počas 2 – 3 dní a urobiť rôzne varianty záberov a vybrať to, čo bude najlepšie. Avšak skomplikovala sa mi kuchyňa. Pôvodne som chcela fotiť v kuchyni svokra, ktorá je zrekonštruovaná, lenže už 8 mesiacov im chýba digestor a je tam jednoducho fuk ako blázon. Druhá možnosť bola naša kuchyňa, ale tu je zase málo svetla, tretia možnosť je kuchyňa pri ségre priateľa, ale tam je zase to usporiadanie nie veľmi vyhovujúce, takže každá z tých kuchýň má nejaké mínus, furt neviem, kde sa to teda nakoniec uskutoční.
Trochu sa ešte obávam toho fotenia, pretože ségra poriadne nikdy nefotila zrkadlovkou. Vyzerá to, že to asi budem musieť všetko prednastaviť na stavive a ona bude len stláčať spúšť, ale v nedeľu sme skúšali nejaké testovacie zábery a ona má úplne inú predstavu ako ja, takže to mi veľmi elánu nepridalo. Lepší by bol niekto, kto vie fotiť v interiéri, ale niekoho tu narýchlo splašiť ich zase na mŕtvicu, väčšina fotografov vie fotiť iba v exteriéri a to je celkom rozdiel. Minule som fotila s fotografom, ktorý nemal skúsenosti s fotením v interiéri a všetko bolo rozmazané! Takže to skúsim uváliť so ségrou a budem sa modliť, aby to bolo dostatočné, inak budem musieť niekoho splašiť a zopakovať si to ešte raz.
Fotenie obálky (1. 9. 2022)
Minulú stredu som začala variť prvú polovicu receptov, ktoré som sa rozhodla použiť na fotenie obálky. Vo štvrtok som potom dorobila druhú polovicu av piatok ráno som ešte dorobila pizzu. Buchtičky a koláče som však piekla dvakrát, pretože s prvým pokusom som nebola spokojná, ale nakoniec v zábere ani nebolo vidieť. 😀
Všetko som si rozkrabičkovala tak, aby som na mieste fotenia mohla väčšinu čo najrýchlejšie nastajlovať, pretože kvôli slnku bolo potrebné, aby všetko bolo nachystané čo najrýchlejšie. Ideálne je totiž fotiť na poludnie, keď je slnko najvyššie, pretože je najviac svetla. Potom som musela nachystať a zbaliť riad, tanieriky, hrnce, panvičky, utierky a techniku na fotenie, nanosiť to všetko do auta a previezť 30 km ďaleko.
Nakoniec fotenie prebehlo v kuchyni ségrinej kamarátky, ktorú zariadila na poslednúí chvíľu a ktorá bola zo všetkých možností najlepšia. Tam som najskôr nachystala všetko jedlo, potom nastavila svetlo a foťák a nakoniec sa prezliekla a segra mi urobila vlasy a išlo sa na to. Medzitým ma skoro trafil šlak, pretože cheesecake takmer skončil na zemi. 😀
Najväčšiu obavu som mala z toho, aby tam bolo dosť svetla, pretože som mala iba jedno prstencové svetlo, ktoré toho veľmi neosvieti. Našťastie svetla tam nakoniec bolo dosť, a tak jediná úloha bola, aby segra správne zaostrila a jednoducho len stláčala spúšť v dobrých pózach. Priebežne som všetko naťahovala do notebooku, aby som zábery skontrolovala a nič nebolo rozmazané. Žiadna z mojich obáv sa našťastie nenaplnila a fakt sme to zmäkli nafotiť samy.
Dom som prišla vybavená až neskoro večer, ale ešte som začala vyberať a upravovať hlavný záber na obálku, čo som potom doladila ešte v sobotu, takže obálka je úspešne na svete! Som na ňu fakt pyšná, pretože som si ju nafotila de facto sama ako amatér a nemusela som hľadať žiadneho profíka. 🙂 Jo a už som oficiálne objednala tlač.
Skúšobný nátlač kuchárky (7. 9. 2022)
V pondelok som musela odovzdať tlačiarni prvý tlačový súbor pre skúšobnú nátlač knihy, a to obálku a 5 vnútorných strán. Robí sa to hlavne kvôli kontrole farebnosti a či tam napríklad nie sú veľmi tenké linky, ktoré sa nenatlačia správne. Aby som ten tlačový súbor mohla nachystať, musela som najskôr kúpiť a vymeniť 250 obrázkov z fotobanky, ktoré sú v knihe v infografikách. Potom som musela všetky fotky prekontrolovať, či majú správnu veľkosť a rozlíšenie a či som niektorý nezabudla vymeniť. A nakoniec som ešte robila koláž „kravy“ a častí hovädzieho mäsa pre sekciu o steakoch. Bude tam totiž aj návod, ako správne pripravovať steaky, pretože hovädzie mäso je veľmi cenná fitness potravina.
Zabralo mi to nakoniec skoro celú sobotu, avšak testovacie dáta som úspešne vyexportovala, tlačiareň to v pondelok vytlačila a poslala poštou mojej najlepšej kamarátke, ktorá pracuje externe pre rovnakú firmu ako ja a zadáva mi pre túto firmu grafické zákazky, takže vie, ktorá páčka a čo má kontrolovať. Už jej to dorazilo a zajtra sa na to chystá. Myslím, že to ale bude v cajku, pretože to by ma asi tlačiareň už upozornila. Takže je to skôr pre istotu dvojitá kontrola.
Nová predajná stránka a ukážka tlačenej kuchárky (14. 9. 2022)
Cez víkend sa mi podarilo dokončiť obálku tlačenej kuchárky a konečne sprevádzkovať oficiálnu predajnú stránku, ktorá bola len veľmi provizórna. Dávala som to dokopy skoro celý týždeň, pretože som musela vymyslieť, čo tam dám, napísať texty, vytvoriť obrázky a potom to ešte celé odladiť na zobrazovanie na mobiloch, pretože to haprovalo. Ak som ťa ešte nepresvedčila, že moja kuchárka bude najlepšia fitness kuchárka na slovenskom trhu, tak sa mrkni na novú predajnú stránku a stiahni si ukážku tu. 🙂
Finálna kontrola a odovzdanie tlačových dát (21. 9. 2022)
Skoro celý minulý týždeň padol na finálnu kontrolu kuchárky a prípravu tlačových dát. Začala som v pondelok a 4 dni nevytiahla päty z bytu, pretože som to trošku podcenila a začala s kontrolou neskoro. Musela som 300 strán čítať asi miliónkrát, nejde totiž iba o gramatiku alebo preklepy. Avšak našla som tam ešte dosť chýb a nestihla som znova prekontrolovať nutričné hodnoty, pretože to by som robila asi ešte ďalší týždeň.
Tlačkové dáta som odovzdala vyložene za 10 minút dvanásť a ešte na poslednú chvíľu som sa rozhodla zmeniť zadnú stranu obálky, kde som pôvodne mala len text. Ten som skrátila a dala tam koláž fotiek. Hneď na druhý deň urobila tlačiareň kontrolu a ešte som musela spraviť 2 stránky, kde bolo veľmi drobné písmo a hrozilo, že by po vytlačení bolo zle čitateľné. Za ďalšie 2 dni som odsúhlasila finálne dáta aza pár dní sa začína tlačiť!
Nezabudni, že iba do 30. 9. 2022 získaš zľavu a 4 výhody. Stiahnuť ukážku
Komentáre