Ingrediencie na fit čínske rezance s mäsom a zeleninou

Základ

  • 140 g čínskych rezancov, ideálne vaječných bez éčok
  • 300 g kuracích stehenných rezňov, príp. prsník
  • repkový olej v spreji na vystriekanie panvice (2 ml)
  • soľ podľa potreby

Omáčka

Zelenina

  • 3 strúčiky cesnaku (15 g)
  • 40 g červenej papriky
  • 40 g zelenej papriky
  • 30 g hlávkovej kapusty
  • 30 g mrkvy
  • 60 g mungo klíčkov
Fitness čínskej rezance s kuracím mäsom a zeleninou - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť zdravé čínske rezance

  1. Uvar rezance podľa návodu. Var na skus, pretože ich ešte budeš ohrievať v panvici. Ja som varila 12 minút.
  2. Medzitým umy mäso a zeleninu. Z mäsa odstráň všetok tuk.
  3. Mäso, papriku a kapustu nakrájaj na tenké rezančeky. Mrkva tiež, ale to je pomerne oriešok, takže ja ju strúham na tenké plátky pomocou škrabky na zemiaky. Cesnak prelisuj.
  4. Zmiešaj všetky ingrediencie na omáčku a dobre premiešaj.
  5. <Niežte slíď a prepláchni studenou vodou, nech sa nezlepia. Nechaj ich bokom mierne priklopené, nech neoschnú.
  6. Pánev vystriekaj troškou repkového oleja v spreji a mäso na ňom pár minút orestuj tak, aby bolo hotové, ale nerestuj zbytočne dlho, ešte sa bude raz tepelne ohrievať. Mäso osiel podľa toho, ako slanú máš sójovú omáčku. Hneď ako je mäso hotové, prelej ho aj s výpekom do inej nádoby.
  7. Na zvyšnom výpeku orestuj chvíľku cesnak, cca 30 sekúnd, pridaj oba druhy papriky a nechaj mierne zmäknúť pár minút.
  8. Potom pridaj kapustu a mrkvu a opäť chvíľu opekaj, kým zelenina nezmäkne.
  9. Pridaj mungo klíčky, len chvíľu spoločne prevar, vlož vopred uvarené rezance, vlej pripravenú omáčku (pred vliatím ju premiešaj), všetko dobre zmiešaj, pridaj mäso a ešte chvíľu spoločne prerestuj. Celý proces trvá iba pár minút.
  10. Nakoniec nechávam rezance ešte chvíľu oddýchnuť priklopené pod pokrievkou.
  11. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  12. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Čínske rezance s kuracím mäsom a zeleninou - foto postupFit čínskej rezance s kuracím a zeleninou - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Nezdle na Lo Mein by mali byť vaječné žlté cca 3 mm široké. Môžeš použiť ale aj rezance na ramien alebo iné podobné cestoviny. Keď nie je zvyšok, tak treba aj špagety. Dávaj prednosť rezancom bez éčok, ideálne celozrnným (prestuduj si obal).
  • Sójová omáčka má byť správne typu „dark“, pretože viac farbí dotmava. Ak sa ti podarí zohnať takú vo fermentovanej forme bez éčok, tak použi tú. Ja odporúčam túto so zníženým obsahom soli, ale nie je dark.
  • Ustricovú omáčku vyberaj kvalitnú, tj. aby obsahovala extrakt z ustríc, nie ustricovú arómu, aby tento extrakt bol uvedený na prvých miestach v ingredienciách, čo znamená, že je ho tam zo všetkých ingrediencií najviac, aby sójová omáčka v nej bola fermentovaná , ideálne bez éčok, ale bez éčok asi neexistuje.
  • Najlepšia panvica na prípravu čínskych rezancov je Wok, ale ak ju nemáš, tak môžeš použiť aj inú veľkú ťažkú panvicu, ktorá dobre drží teplo.
  • Než začneš variť, všetky ingrediencie si najskôr priprav a nakrájaj. Akonáhle vložíš prvú ingredienciu na panvicu, varenie naberie rýchly spád. Budeš mať hotovo tak za 8 minút.
  • Zelenina nemá byť rozvarená, ale má byť urobená na skus, aby si zachovala čo najviac vitamínov, vodu a farbu.