Ingrediencie na zdravý vyprážaný karfiol pečený v rúre

Karfiol

Cesnakový dip

  • 250 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
  • 100 g nízkotučnej kyslej smotany (8%)
  • 2 strúčiky cesnaku (10 g)
  • petržlenová vňať (5 g)
  • soľ

Fitness vyprážaný karfiol pečený v rúre - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť fit obalový karfiol bez vyprážania

  1. Kveták zbav košťálov, narež na ružičky, umy a povar v dobre osolenej vode 15 minút.
  2. Než sa karfiol uvarí, priprav cesnakový dip. Stačí zmiešať tvaroh, kyslá smotanu a prelisovaný cesnak, pridať nasekanú petržlenovú vňať a soľ podľa chuti. Potom daj chladiť do chladničky.
  3. Ak nemáš kukuričnú strúhanku, rozomeľ cornflaky v mixéru so sekáčikom najemno.
  4. Uvarený karfiol nechaj chvíľu vychladnúť a potom ho obal v trojobale – najskôr v celozrnnej múke, potom v rozšľahaných a osolených vajciach a nakoniec v kukuričnej strúhanke. Pokladaj na papierom na pečenie vystlaný plech. Dozadu dávaj väčšie ružičky karfiolu, dopredu menšie.
  5. V polovici obaľovania rozohrej rúru na 200 °C.
  6. Nakoniec obalený karfiol postriekaj na plechu repkovým olejom v spreji a peč 30 minút na 200 °C. V priebehu pečenia môžeš ešte raz postriekať.
  7. Druhou možnosťou je usmažiť karfiol v teplovzdušnej fritézy – peč cca 15 minút na 190 °C (postupne vo várkach a priebežne kontroluj, čas môže byť kratší aj dlhši).
  8. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  9. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Zdravý obaľovaný karfiol foto postupFit obaľovaný karfiol bez smaženia - recept Bajola

Poznámky k receptu na zdravý vyprážaný karfiol

  • Podávaj s cesnakovým dipom buď samotný alebo ešte so zemiakovou kašou alebo šťouchanými zemiakmi, ale už to nie je nutné, pretože v strúhanke je sacharidov dosť.
  • Nutričné hodnoty v tabuľke sú uvedené bez prílohy, ale s dipom, ktorý je potrebné pridať kvôli bielkovinám. Jedna porcia je cca 200 g karfiolu a 70 g dipu. Nižšie uvádzam ešte rozpis na karfiol a dip oddelene.
  • Kveták: 1108 kCal / 56 g B / 179 S / 33 C / 24 T (v 100 g: 101 kCal / 5 g B / 16 S / 3 C / 2 T
  • Dip: 293 kCal / 34 B / 18 S / 14 C / 9 T (v 100 g: 79 kCal / 9 g / 5 S / 4 C / 2 T