Ingrediencie na zdravý vyprážaný karfiol pečený v rúre
Karfiol
- 1 karfiol (750 g očisteného)
- 70 g celozrnnej múky (pšeničnej alebo špaldovej)
- 3 vajcia M (150 g)
- 120 g kukuričné strúhanky (alebo cornflakov alebo celozrnné strúhanky)
- soľ
- repkový olej v spreji (3 ml)
Cesnakový dip
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 100 g nízkotučné kyslej smotany (8%)
- 2 strúčiky cesnaku (10 g)
- petržlenová vňať (5 g)
- soľ

Postup receptu – ako urobiť obalový karfiol bez vyprážania
- Kveták zbav hlúbova, narež na ružičky, umy a povar v dobre osolenej vode 15 minút.
- Než sa karfiol uvarí, priprav cesnakový dip. Stačí zmiešať tvaroh, kysličku a prelisovaný cesnak, pridať nasekanú petržlenovú vňať a soľ podľa chuti. Potom daj chladiť do chladničky.
- Ak nemáš kukuričnú strúhanku, rozomeľ cornflaky v mixéru so sekáčikom najemno.
- Uvarený karfiol nechaj chvíľu vychladnúť a potom ho obal v trojobale – najskôr v celozrnnej múke, potom v rozšľahaných a osolených vajciach a nakoniec v kukuričnej strúhanke. Pokladaj na papierom na pečenie vystlaný plech. Dozadu dávaj väčšie ružičky karfiolu, dopredu menšie.
- V polovici obaľovania rozohrej rúru na 200 °C.
- Nakoniec obalený karfiol postriekaj na plechu repkovým olejom v spreji a pečieme 30 minút na 200 °C. V priebehu pečenia môžeš ešte raz postriekať.
- Druhou možnosťou je usmažiť karfiol v teplovzdušnej fritézy – peč cca 15 minút na 190 °C (postupne vo várkach a priebežne kontroluj, čas môže byť kratší aj dlhšie).
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 🎄 Chceš 12 receptov na fitness vianočné pečivo? 👉 Získať e-kuchárku zadarmo
Poznámky k receptom na zdravý vyprážaný karfiol
- Podávaj s cesnakovým dipom buď samotnej alebo ešte so zemiakovou kašou alebo šťouchanými zemiakmi, ale už to nie je nutné, pretože v strúhanke je sacharidov dosť.
- Nutričné hodnoty v tabuľke sú uvedené bez prílohy, ale s dipom, ktorý je potrebné pridať kvôli bielkovinám. Jedna porcia je cca 200 g karfiolu a 70 g dipu. Nižšie uvádzam ešte rozpis na karfiol a dip oddelene.
- Kveták: 1108 kCal / 56 g B / 179 S / 33 C / 24 T (v 100 g: 101 kCal / 5 g B / 16 S / 3 C / 2 T
- Dip: 293 kCal / 34 B / 18 S / 14 C / 9 T (v 100 g: 79 kCal / 9 g / 5 S / 4 C / 2 T
Komentáre