Ingrediencie na jednoduchý jablkový koláč z ovsených vločiek
- 150 g ovsených vločiek
- 300 ml vriacej vody
- 50 g proteínového prášku vanilkového (príp. ovsenej alebo celozrnnej pšeničnej múky, ale ochudobníš výsledok o bielkoviny)
- 1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva (6 g)
- 50 g bieleho nízkotučného jogurtu (2,7%)
- 2 ks vajcia M (100 g)
- štipka soli
- 300 g jabĺk (očistených od jadrovníka)
- 2 lyžičky škorica (5 g)
- 2 lyžičky citrónovej šťavy (10 ml)
- prírodné sladidlo bez kalórií
- repkový olej v spreji na vystriekanie formy (2 g)
Video, ako urobiť zdravý jablkový koláč bez múky a cukru
Postup receptu na ľahký jablkový koláč bez múky
- V rýchlovarnej kanvici ohrej vodu, zalej ovsené vločky a nechaj vsiaknuť.
- Jablká umy, zbav jadrovníkov, nakrájaj na kocky a zmiešaj so škoricou a citrónovou šťavou. Nemusíš ich zbavovať šupky.
- Rozohrej rúru na 180 °C.
- Oddel žĺtky od bielkov a z bielkov a štipky soli vyšľahaj tuhý sneh pomocou ručného šľahača. [sneh]
- K ovseným vločkám pridaj proteín, prášok do pečiva, jogurt a žĺtky a poriadne rozmiešaj.
- Nakoniec opatrne vmiešaj sneh z bielkov. Ochutnaj a podľa chuti prípadne prislaď sladidlom bez kalórií (ja neprisladzujem).
- Priprav si silikónovú formu so skleneným dnom s priemerom 23 cm a vystriekaj ju troškou oleja a rozotri mašlovačkou.
- Cesto vlej do formy, hore naskladaj jablká a pritlač ich do cesta.
- Peč 60 minút na 180 °C. Otestuj zapichnutím špajle doprostred koláča. Ak sa cesto nelepí, je hotový.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu na zdravý jablkový koláč
- Jablká môžeš pre lepšiu chuť zbaviť šupky, ale je to viac práce a zbavíš sa časti vlákniny. Jablká môžeš tiež nastrúhať a miesto na koláč ich zamiešať do cesta. Koláč potom bude šťavnatejší, ale je to viac práce.
- Do cesta môžeš prípadne tiež vmiešať hrozienka alebo iné sušené ovocie, ale navýšiš kalórie.
- Ak sa ti koláč nepodarilo dostatočne osladiť, môžeš ho pred servírovaním poliať čakankovým sirupom.
- Koláč môžeš posypať troškou orechov pre pridanie zdravých tukov.
- Koláč je lepší až po odložení v chladničke, kde ešte navlhne. Potom odporúčam ohrievať v mikrovlnnej rúre.
Recept inšpirovaný podľa knihy Fit recepty II
Komentáre
Výborné, vláčne, konečne niečo menej kalorické a dobré.
Veľmi vďaka za otestovanie a pochvalu, Klára, som rada, že chutí 😉
ako vyzera 150g toho kolace urobeného už?
Celý kolác po upečení má okolo 850 g, takže 150 g bude asi jedna šestina. Odporúčam ale použiť váhu, to bude najistejšie 🙂
Vyskúšala som a výborné síce som robila že strúhaných jabĺk ale aj tak sa podarilo a je to mňam
Paráda, vďaka za otestovanie aj komentár 😉
Ja by som tiež dala skôr strúhané jablká, aké to je pri tomto variante? Chcela by som zajtra vyskúšať??☺️
To som neskúšala, ale určite sa to nijako nepokazí 😉
Koláč je výborný. Upravila som si ho podľa seba do jednoduchšej podoby. Napokon koláč bez tuku. Veľmi ďakujem, je to pecka.
Super 👍 Vďaka za otestovanie a pochvalu 😉✌️
Výborné, len som musela pridať trochu viac vody do vločiek, a na druhom dala viac jabĺk…. ale myslím že sa v tohtoročnej sezóne jabĺk je to presne to, čo som potrebovala objaviť. Už ho robím po niekoľkých a všetkom chutí. Vďaka za skvelý recept!
Upečené. Opäť pecka. Jablká jem teda nastrúhala a nemala som škoricu tak som dala perníkové korenie a citrón. šťavu a zmesku jablčnú vmiešala priamo do cesta.
Super, vďaka za tip na obmenu 😉