Ingrediencie na fit cuketovú buchtu / perník
Suché ingrediencie
- 130 g celozrnná ražná múka
- 190 g celozrnná špaldová múka
- 70 g proteínového prášku čokoládového (ako nahradiť v poznámke)
- 10 g kakaa 100%
- 15 g chia semienok
- 1 kypriaci prášok do perníka (20 g)
- 1/2 lyžičky jedlej sódy (3 g)
- sladidlo bez kalórií
Mokré ingrediencie
- 700 g cukety
- 3 ks vajcia M (150 g)
- kôra z jedného bio citróna (3 g)
Citrónová poleva bez cukru
- 30 ml horúcej vody
- 80 g prírodného sladidla bez kalórií (múčkového)
- 30 ml citrónovej šťavy
- 10 g xantánovej gumy (ako nahradiť v poznámke)
Postup receptu – ako upiecť fit cuketovú buchtu bez cukru
- Cuketu umy, nastrúhaj na strúhadle nahrubo a nechajte ju pár minút odstáť, aby pustila vodu.
- Medzitým nastrúhaj citrónovú kôru a vytlač šťavu.
- Predohrej rúru na 180 °C.
- Zmiešaj zvlášť všetky mokré ingrediencie na buchtu (vr. vody z cukety), zvlášť suché a potom všetko dohromady. Cesto ochutnaj a podľa potreby prislaď sladidlom bez kalórií.
- Cesto nalej do formy o rozmere 23 × 28 cm (ja používam posuvnú formu, ktorá sa dáva na papierom na pečenie vystlaný plech).
- Peč 50 minút na 180 °C, ku koncu pečenia otestuj zapichnutím špajle doprostred buchty, cesto by sa nemalo na špajli lepiť alebo len málo.
- Buchtu nechaj úplne vychladnúť a otoč ju spodnou stranou nahor.
- Mučkové sladidlo preosej cez jemné sitko a zmiešaj ho s 30 ml horúcej vody, pridaj citrónovú šťavu a potom za stáleho šľahania metličkou pridávaj po troškách xantánovú gumu, kým hmota nezhustne. Výsledná konzistencia by mala byť hustá, ale jemná. Xantánové gumy môže byť potreba menej alebo viac.
- Polevu nalej na buchtu a daj stuhnúť do chladničky. Potom buchtu rozkrájaj na 16 ks.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na fitness cuketovú nízkokalorickú buchtu
- Textúra nie fotke je „hutná“, recept som neskôr totiž ešte upravila, takže vo výsledku buchta nebude taká hutná, ale nadýchanejšia.
- Pretože horná strana buchty je po upečení nerovnomerná, je lepšie buchtu otočiť, aby poleva bola rovnomerne všade. Mne to bohužiaľ napadlo, až som polevu naliala na hornú stranu, a preto ju nemám na obrázku všade.
- Jeden kus sa hodí ako desiata alebo menšie predtréningové jedlo, 3 – 4 kusy ako plnohodnotné jedlo.
- Namiesto xantánovej gumy môžeš použiť škrob, ale navýšiš kalórie, bude ho potrebné oveľa viac a výsledok bude mať mierne škrobovú chuť.
- Ako alternatívnu polevu môžeš urobiť aj polevu z domácej bielej čokolády.
- Proteín môžeš nahradiť múkou, odporúčam ovsenú čokoládovú, ale ochudobníš sa o bielkoviny.
- Nutričné hodnoty na 100 g: 136 kcal / 8 g B / 24 g S / 2 g C / 2 g T / 3 g V.
Komentáre
Ahoj, buchta je dobrá, neprisladzovala som, múku použila len zitnú, dala som ju trochu menej. Nerobila som polevu, len prekrojila a natrela domácky marmeladou a mňam. Ďakujem za recept, aj za všetky ostatné, sledujem te a veľmi ti fandím😊
Ahoj Evi, tak to mám radosť, že sa podarila. S marmeládou to je určite ešte väčšia bašta, tá to aj dosladila. Vďaka za otestovanie, komentár aj sledovanie, hneď budem mať lepší deň a silu na dorobenie posledných stránok do tlačenej kuchárky 😉