Ingrediencie na fit cuketovú buchtu / perník

Suché ingrediencie

Mokré ingrediencie

  • 700 g cukety
  • 3 ks vajcia M (150 g)
  • kôra z jedného bio citróna (3 g)

Citrónová poleva bez cukru

Fitness cuketová buchta perník s citrónovou polevou - zdravý recept Bajola

Postup receptu – ako upiecť fit cuketovú buchtu bez cukru

  1. Cuketu umy, nastrúhaj na strúhadle nahrubo a nechajte ju pár minút odstáť, aby pustila vodu.
  2. Medzitým nastrúhaj citrónovú kôru a vytlač šťavu.
  3. Predohrej rúru na 180 °C.
  4. Zmiešaj zvlášť všetky mokré ingrediencie na buchtu (vr. vody z cukety), zvlášť suché a potom všetko dohromady. Cesto ochutnaj a podľa potreby prislaď sladidlom bez kalórií.
  5. Cesto nalej do formy o rozmere 23 × 28 cm (ja používam posuvnú formu, ktorá sa dáva na papierom na pečenie vystlaný plech).
  6. Peč 50 minút na 180 °C, ku koncu pečenia otestuj zapichnutím špajle doprostred buchty, cesto by sa nemalo na špajli lepiť alebo len málo.
  7. Buchtu nechaj úplne vychladnúť a otoč ju spodnou stranou nahor.
  8. Mučkové sladidlo preosej cez jemné sitko a zmiešaj ho s 30 ml horúcej vody, pridaj citrónovú šťavu a potom za stáleho šľahania metličkou pridávaj po troškách xantánovú gumu, kým hmota nezhustne. Výsledná konzistencia by mala byť hustá, ale jemná. Xantánové gumy môže byť potreba menej alebo viac.
  9. Polevu nalej na buchtu a daj stuhnúť do chladničky. Potom buchtu rozkrájaj na 16 ks.
  10. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  11. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Fitness cuketová buchta perník s citrónovou polevou - zdravý recept BajolaFitness cuketová buchta perník s citrónovou polevou - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu na fitness cuketovú nízkokalorickú buchtu

  • Textúra nie fotke je „hutná“, recept som neskôr totiž ešte upravila, takže vo výsledku buchta nebude taká hutná, ale nadýchanejšia.
  • Pretože horná strana buchty je po upečení nerovnomerná, je lepšie buchtu otočiť, aby poleva bola rovnomerne všade. Mne to bohužiaľ napadlo, až som polevu naliala na hornú stranu, a preto ju nemám na obrázku všade.
  • Jeden kus sa hodí ako desiata alebo menšie predtréningové jedlo, 3 – 4 kusy ako plnohodnotné jedlo.
  • Namiesto xantánovej gumy môžeš použiť škrob, ale navýšiš kalórie, bude ho potrebné oveľa viac a výsledok bude mať mierne škrobovú chuť.
  • Ako alternatívnu polevu môžeš urobiť aj polevu z domácej bielej čokolády.
  • Proteín môžeš nahradiť múkou, odporúčam ovsenú čokoládovú, ale ochudobníš sa o bielkoviny.
  • Nutričné hodnoty na 100 g: 136 kcal / 8 g B / 24 g S / 2 g C / 2 g T / 3 g V.