Ingrediencie na zdravé cuketové zemiakové placky
Cesto na zemiakové placky
- 600 g zemiakov (varný typ C)
- 400 g cukety (príp. zemiakov)
- 2 ks vajcia M (100 g)
- 6 strúčikov cesnaku (18 g)
- 2 hrste sušené majoránky (5 g)
- 2 lyžičky soli (10 g)
- ½ lyžičky korenia (2 g)
- 40 g ovsené múky alebo ovsených vločiek
- repkový olej v spreji (5 ml)
Masová náplň s kyslou kapustou
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (príp. morčacieho)
- 200 g bielej kyslej kapusty
- 2 lyžičky drvenej rasce (4 g)
- 1 lyžička mletej papriky (5 g)
- 1 lyžička soli (5 g)
- ½ lyžičky korenia (3 g)
- ½ cibuľa (35 g)
- repkový olej v spreji (2 ml)
Postup receptu – cuketové zemiakové placky
- Zemiaky ošúp a nastrúhaj na strúhadle buď najemno alebo nahrubo alebo polovicu najemno a polovicu nahrubo. Záleží na tvojej preferencii. Pri nastrúhaní nahrubo sú zemiakové placky viac chrumkavé, pri nastrúhaní najemno sú viac vláčne. Mne príde najlepšie nastrúhať je pol napol. Pri strúhaní najemno sa ale oveľa viac nadrieš, takže ak si chceš ušetriť prácu a čas, nastrúhaj nahrubo.
- Cuketu umy a tiež nastrúhaj, stačí nahrubo.
- Zmiešaj zemiaky s cuketou, pridaj 1 lyžičku soli a nechaj odstáť. Zmes pustí vodu.
- Medzitým olúpaj a prelisuj cesnak a pokiaľ nemáš ovsenú múku, tak rozmixuj ovsené vločky najemno v mixéru so sekáčikom.
- Ak budeš zemiakové placky piecť v rúre, predhrej ju na 180 °C.
- Zo zemiakov s cuketou je potrebné vytlačiť vodu. Ja som vzala postupne vždy hrsť zmesi a stláčala v ruke nad drezom. Nevytláčaj tú vodu ale zase do „bezvedomia“, trošku jej tam nechaj, nech nie sú potom zemiakové placky vysušené.
- Vytlačenú zmes dobre premiešaj, pridaj 2 vajcia, cesnak, 1 lyžičku soli, ½ lyžičky korenia a 2 hrsti sušenej majoránky, ktorú poriadne premni v prstoch. Zmes ochutnaj a prípadne prisol a pripepri. Nakoniec vmiešaj ovsenú múku a zmes poriadne premiešaj.
- Rozhodni sa, akú verziu zemiakov chceš pripraviť. Či chceš malé zemiakové placky, klasické zemiakové placky alebo zemiakové placky na plech. A či ich chceš robiť na panvičke, v rúre alebo teplovzdušnej fritéze. Najrýchlejšie je upiecť jeden veľký zemiak na plechu v rúre.
- Zemiakové placky vcelku na plech – vystel plech ideálne s rozmerom 26 × 38 cm kvalitným papierom na pečenie, zmes rozprestri na plech pomocou lyžice a potom postriekaj olejom v spreji. Ak chceš ale zemiakové placky úplne bez tuku, nemusíš olej použiť vôbec. Pozor, pokiaľ nemáš kvalitný papier na pečenie, odporúčam ho postriekať/potrieť olejom, inak sa papier prilepí na zemiaková zmes a nepôjde odlepiť. Peč nepriklopené 40 minút na 180 °C a potom na 5 – 10 minút zapni funkciu gril, aby sa placka opiekla aj zhora. Kontroluj, aby sa nespálila.
- Zemiakové placky pečené na plechu – zemiakové placky vytvaruj na plechu do placiek, ja som robila s priemerom 10 cm a čo najtenšie. Inak je postup rovnaký ako pri zemiakoch na plech. Tento variant ale nie je tak chutný ako pri opečení na panvičke.
- Zemiakové placky na panvičke – z cesta vytvaruj na panvičke tenké placky s priemerom 10 cm a opekaj ich na miernom plameni buď úplne bez tuku alebo s použitím trošky repkového oleja v spreji. Samozrejme čím viac tuku použiješ, tým budú zemiakové placky chutnejšie a chrumkavejšie. Z každej strany opekaj 2 – 3 minúty. Pokiaľ budeš piecť veľmi rýchlo, môžu sa na povrchu spáliť, ale vo vnútri zostať surové. Vrstvu dávaj čo najnižšiu. Po dosmažení daj zemiakové placky na papierovú utierku, aby sa vsiakol prípadný tuk. Vznikne cca 14 placičiek.
- Zemiakové placky vyprážané v teplovzdušnej fritéze – z cesta vytvaruj tenké placky s priemerom 10 cm, postriekaj ich troškou repkového oleja (ale nemusíš), naskladaj do teplovzdušnej fritézy, aby sa neprekrývali a zmaž na 180 ° C cca 2 – 3 minúty (môže to byť menej aj viac, dobré ich v priebehu otočiť). Vznikne cca 14 placičiek.
- Nižšie nájdeš recept na mäsovú zmes.
Postup receptu – mäso s kapustou
- V priebehu pečenia placiek môžeš pripraviť mäsovú zmes.
- Olúpaj cibuľu a nakrájaj ju nadrobno.
- Osmahni ju v hrnci na troške repkového oleja dozlatista, pridaj mleté mäso, soľ, korenie a rascu a za priebežného miešania nechaj zatiahnuť.
- V priebehu pridaj mletú papriku a až bude mäso hotové, vypni plameň a vmiešaj kyslú kapustu. Ochutnaj a prípadne dochuť soľou a korením.
- Celý proces trvá asi 15 minút. Hovädzie mäso trvá dlhšie ako morčacie.
- Zmes servíruj na zemiakových placičkách.
- Nezabudni si prečítať poznámky na konci stránky.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na fit cuketové zemiakové placky
- Miesto cukety môžeš tiež dať mrkvu alebo kyslú kapustu.
- Zemiakové placky môžeš urobiť len zo zemiakov, tj. nahradíš cuketu zemiakmi. Zvýšiš tým ale množstvo sacharidov a kalorickú hodnotu.
- Masovú zmes môžeš prípadne vytuniť ešte kečupom alebo si kečup dať pri servírovaní na zmes.
- Miesto mäsovej náplne s kapustou môžeš do zemiakov pridať nadrobno nakrájanú vysokopercentnú šunku. Na 1 kg zemiakov (alebo zemiakov s cuketou) daj 200g šunky. Nezískaš síce toľko bielkovín ako s masovou náplňou, ale zase je to lepšia verzia na cesty.
- Nutričné hodnoty sú uvedené na verziu s cuketou pečené na plechu.
- Nutričné hodnoty mäsovej zmesi s kapustou sú: 931 kCal / 9g S / 6g C / 109g B / 51g T / 8g V (na celú dávku).
Komentáre
Dobrý deň dnes som skúšala pict „Cuketový zemiak. Ja som ho teda dala trochu inak. Viac cukety som nastúhala. Zemiakov len štvrtinu trochu salamu (nemala som šunku) a syr som trochu nastúhala. korenie Len trochu som zmes zachustila pšenicovou špaldovou múkou a dala na väčší plech vyložený papierom na pečenie, trochou potrebný olejom a dala pict na 200 C do rúry do ružova. zeleninou as uhorkovým šalátom 😀
Dobry deň Verko, super 👍 Vďaka za otestovanie aj info na obmenu 😉✌️
robila som ako v rúre tak aj na panvičke bez tuku. Neviem či mám blbú rúru, ale na ten papier sa mi to veľmi lepilo 😏 az panvičky sú oveľa lepšie ako z rúry 😍 veľmi ďakujem za recept
Vďaka za otestovanie, Martino 😉 To pripikanie k papieru robia skôr určité typy papiera, odporúčam skúsiť inú značku a pre istotu ho aj postriekať olejom v spreji.
určite vyskúšam 👍