Ingrediencie na zdravé cuketové zemiakové placky

Cesto na zemiakové placky

  • 600 g zemiakov (varný typ C)
  • 400 g cukety (príp. zemiakov)
  • 2 ks vajcia M (100 g)
  • 6 strúčikov cesnaku (18 g)
  • 2 hrste sušené majoránky (5 g)
  • 2 lyžičky soli (10 g)
  • ½ lyžičky korenia (2 g)
  • 40 g ovsené múky alebo ovsených vločiek
  • repkový olej v spreji (5 ml)

Masová náplň s kyslou kapustou

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (príp. morčacieho)
  • 200 g bielej kyslej kapusty
  • 2 lyžičky drvenej rasce (4 g)
  • 1 lyžička mletej papriky (5 g)
  • 1 lyžička soli (5 g)
  • ½ lyžičky korenia (3 g)
  • ½ cibuľa (35 g)
  • repkový olej v spreji (2 ml)

Fitness zemiakové placky - diétny recept Bajola Fitness zemiakov na plech s mletým mäsom a kyslou kapustou - zdravý recept - Bajola

Postup receptu – cuketové zemiakové placky

  1. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na strúhadle buď najemno alebo nahrubo alebo polovicu najemno a polovicu nahrubo. Záleží na tvojej preferencii. Pri nastrúhaní nahrubo sú zemiakové placky viac chrumkavé, pri nastrúhaní najemno sú viac vláčne. Mne príde najlepšie nastrúhať je pol napol. Pri strúhaní najemno sa ale oveľa viac nadrieš, takže ak si chceš ušetriť prácu a čas, nastrúhaj nahrubo.
  2. Cuketu umy a tiež nastrúhaj, stačí nahrubo.
  3. Zmiešaj zemiaky s cuketou, pridaj 1 lyžičku soli a nechaj odstáť. Zmes pustí vodu.
  4. Medzitým olúpaj a prelisuj cesnak a pokiaľ nemáš ovsenú múku, tak rozmixuj ovsené vločky najemno v mixéru so sekáčikom.
  5. Ak budeš zemiakové placky piecť v rúre, predhrej ju na 180 °C.
  6. Zo zemiakov s cuketou je potrebné vytlačiť vodu. Ja som vzala postupne vždy hrsť zmesi a stláčala v ruke nad drezom. Nevytláčaj tú vodu ale zase do „bezvedomia“, trošku jej tam nechaj, nech nie sú potom zemiakové placky vysušené.
  7. Ak vytlačenú zmes dobre premiešaj, pridaj 2 vajcia, cesnak, 1 lyžičku soli, ½ lyžičky korenia a 2 hrsti sušenej majoránky, ktorú poriadne premni v prstoch. Zmes ochutnaj a prípadne prisol a pripepri. Nakoniec vmiešaj ovsenú múku a zmes poriadne premiešaj.
  8. Rozhodni sa, akú verziu zemiakov chceš pripraviť. Či chceš malé zemiakové placky, klasické zemiakové placky alebo zemiakové placky na plech. A či ich chceš robiť na panvičke, v rúre alebo teplovzdušnej fritéze. Najrýchlejšie je upiecť jeden veľký zemiak na plechu v rúre.
  9. Zemiakov vcelku na plech – vystel plech ideálne s rozmerom 26 × 38 cm papierom na pečenie, zmes rozprestri na plech pomocou lyžice a potom postriekaj olejom v spreji. Ak chceš ale zemiakové placky úplne bez tuku, nemusíš olej použiť vôbec. Pozor, pokiaľ nemáš kvalitný papier na pečenie, odporúčam ho postriekať/potrieť olejom, inak sa papier prilepí na zemiakový plameň a nepôjde zložiť. Starostlivosť nepriklopená 40 minút na 180 °C a potom na 5 – 10 minút zapni funkciu gril, aby sa zemiakový opekol aj zhora. Kontroluj, aby sa nespálil.
  10. Zemiakové placky pečené na plechu – zemiakové placky vytvaruj na plechu do placiek, ja som robila s priemerom 10 cm a čo najtenšie. Inak je postup rovnaký ako pri zemiakoch na plech. Tento variant ale nie je tak chutný ako pri opečení na panvičke.
  11. Zemiaky na panvičke – z cesto vytvaruj na panvičke tenké placky s priemerom 10 cm a opekaj ich na miernom plameni buď úplne bez tuku alebo s použitím trošky repkového oleja v spreji. Samozrejme čím viac tuku použiješ, tým budú zemiakové placky chutnejšie a chrumkavejšie. Z každej strany opekaj 2 – 3 minúty. Pokiaľ budeš piecť veľmi rýchlo, môžu sa na povrchu spáliť, ale vo vnútri zostať surové. Vrstvu dávaj čo najnižšiu. Po dosmažení daj zemiakové placky na papierovú utierku, aby sa vsiakol prípadný tuk. Vznikne cca 14 zemiačikov.
  12. Zemiaky vyprážané v teplovzdušnej fritéze – z cesto vytvaruj tenké placky s priemerom 10 cm, postriekaj ich troškourepkového oleja (ale nemusíš), naskladaj do teplovzdušnej fritézy, aby sa neprekrývali a zmaž na 180 ° C cca 2 – 3 minúty (môže to byť menej aj viac, dobré ich v priebehu otočiť). Vznikne cca 14 zemiačikov.
  13. Nižšie nájdeš recept na mäsovú zmes.

Bramborák - postup receptu - Bajola Zemiakov na plech - postup receptu Zdravé cuketové zemiakové placky - recept Bajola

Postup receptu – mäso s kapustou

  1. V priebehu pečenia zemiakov môžeš pripraviť mäsovú zmes.
  2. Olúpaj cibuľu a nakrájaj ju nadrobno.
  3. Osmahni ju v hrnci na troške repkového oleja dozlatista, pridaj mleté mäso, soľ, korenie a rascu a za priebežného miešania nechaj zatiahnuť.
  4. V priebehu pridaj mletú papriku a až bude mäso hotové, vypni plameň a vmiešaj kyslú kapustu. Ochutnaj a prípadne dochuť soľou a korením.
  5. Celý proces trvá asi 15 minút. Hovädzie mäso trvá dlhšie ako morčacie.
  6. Zmes servíruj na zemiakoch.
  7. Nezabudni si prečítať poznámky na konci stránky.
  8. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Zemiakov na plech s kapustou - fit recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Miesto cukety môžeš tiež dať mrkvu alebo kyslú kapustu.
  • Zemiaky môžeš urobiť len zo zemiakov, tj nahradíš cuketu zemiakmi. Zvýšiš tým ale množstvo sacharidov a kalorickú hodnotu.
  • Masovú zmes môžeš prípadne vytuniť ešte kečupom alebo si kečup dať pri servírovaní na zmes.
  • Miesto mäsovej náplne s kapustou môžeš do zemiakov pridať nadrobno nakrájanú vysokopercentnú šunku. Na 1 kg zemiakov (alebo zemiakov s cuketou) daj 200g šunky. Nezískaš síce toľko bielkovín ako s masovou náplňou, ale zase je to lepšia verzia na cesty.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené na verzii s cuketou pečené na plechu.
  • Nutričné hodnoty mäsovej zmesi s kapustou sú: 931 kCal / 9g S / 6g C / 109g B / 51g T / 8g V (na celú dávku).