Ingrediencie na zdravú domácu sekanú z hovädzieho mäsa
Sekaná
- 500 g mletého 100% hovädzieho mäsa (čo najmenej tučného)
- 50 g celozrnné strúhanky alebo rozomleté celozrnné pečivo
- 50 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 1 lyžica plnotučné horčice (20 g)
- 1 lyžica majoránky (5 g)
- 3 strúčiky cesnaku (18 g)
- trošku čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička soli (5 g)
- ½ lyžičky korenia (3 g)
Na podlievanie
- 50 ml piva alebo vody + 1 lyžička sladkej papriky (2 g)
- alebo kečup bez cukru
Postup receptu – ako urobiť fitness domáci hovädziu sekanú
- Rozohrej rúru na 180 °C.
- Ak nemáš celozrnnú strúhanku, rozomeľ celozrnné pečivo v mixéra so sekáčikom.
- Cesnak olúpaj a prelisuj, petržlenovú vňať nasekej nadrobno, strúhanku zmiešaj s mliekom.
- Potom všetky ingrediencie na sekanú zmiešaj v jednu hmotu a poriadne miesť rukami, kým sa úplne nespoja. Ku koncu silne hoď šiškou na dno misy, aby v nej nebol vzduch.
- Mäso vytvaruj do oválneho tvaru a daj do pekáča bez veka. Prípadne môžeš upiecť v obdĺžnikovej forme na biskupský chlebíček.
- Rozmiešaj pivo a sladkú papriku, potri mäso a trošku ho aj podlej. Namiesto piva môžeš použiť vodu, ale s pivom je to chutnejšie a zase toľko kalórií nepridáš. Dobrú chuť dosiahneš, keď pivo s paprikou vymeníš za kečup bez cukru. V tomto prípade sekanú tiež nezabudni podliať troškou vody.
- Peč cca 1 hodinu na 180 °C. V priebehu pečenia niekoľkokrát potieraj a podlievaj.
- Podávaj so zemiakovou kašou – zemiaky ošúpte, nakrájajte, uvarte v osolenej vode, slej, roztlačte šťouchadlom na zemiaky, pridaj nízkotučné mlieko a soľ a rozmiešajte dohladka.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez prílohy na verziu s pivom a sladkou paprikou, ale na obrázku je verzia s kečupom.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Komentáre
je skvelá, len by som ubrala soli
Veľmi dobrá! Skúšala som variant s pivom a vrelo odporúčam 😉
Podarila sa, nerozpadá sa, chuťovo parádna, urobené z dvojitej dávky.
Recept môžem len odporučiť.
Robí sa s pivom.
Super 👍 Vďaka za otestovanie aj pochvalu 😉✌️
Vynikajúca sekaná ❤️ Robila som s kecupom a podlela pivom.
Vďaka moc za otestovanie aj spätnú väzbu 😉
Veľmi zaujímavý recept, už sa teším až to vyskúšam 🙂
Robím takmer rovnakú, ale bez kečupu a namiesto strúhanky dám buď kukuričnú strúhanku alebo rozomleté ovsené vločky a mám veľkú radosť, že mi vaše recepty sú mi veľkou inšpiráciou a najlepšie je, že mi jedlá jej aj zvyšok rodiny…..bielej múky už vôbec nepoužívam…..možno len vo veciach, ktoré naozaj nejem, páč by som inak neodolala……:-D….
a ešte som chcela povedať, že ste mi otvorili oči……šliapeme si vlastnú kapustu, pestujeme koreňovú zeleninu, bylinky, cibuľu, pór, varíme si šunku a pečieme ražné alebo celozrnné chleby a pečivo……moc Vám za inšpiráciu ďakujem a krásne Vianoce prajem
Kačka, to je naozaj paráda, že ste sa vrhli v takom meradle na zdravý životný štýl a na „samovýrobu“ toľkých surovín a potravín. Veľmi vďaka za komentár a tiež prajem pohodové Vianoce 😉
Vďaka za recept😋! Je báječná, robená s pivom a paprikou, pochúťka. Namiesto strúhanky som použila viaczrnný toastový chlieb, na kocky nakrájaný, bol doma a nudil sa 😉. Prvýkrát som na kašu použila tyčový mixér, vrátim sa však k ručnej práci. Dobrú chuť!
Ja vďaka za otestovanie a spätnú väzbu 😉
Táto sekaná je skvelá, mením teda mäso, podľa toho aké mám doma, väčšinou kuracie mleté, ale je to výborné so všetkými. Môj manžel vždy zaistí, že mizne takmer okamžite 😂😂🤩🤩
Tak to mám radosť, vďaka za otestovanie aj správu 😉