Ingrediencie na hovädzí steak a cuketové rizoto

Steak

  • 200 g hovädzie sviečkové
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej (5 ml)

Cuketové rizoto

  • 250 g ryža vhodná na rizoto (ideálne Arborio, príp. guľatozrnná)
  • 400 g cuketa
  • 250 g šampiňónov
  • 200 ml bieleho vína
  • 1,5 l hovädzieho vývaru
  • 125 g mozarelly light
  • 2 strúčiky cesnaku (12 g)
  • soľ
  • korenie
  • repkový olej v spreji (5 ml)

Postup receptu

  1. Mäso vytiahni z chladničky a nechaj ohriať na izbovú teplotu.
  2. Medzitým priprav rizoto. Šampiňóny umy a nakrájaj na tenké plátky. Cesnak olúpte. Cuketu zbav šupky, postrúhaj najemno a osol. Akonáhle pustí vodu, tak ju zlej.
  3. Na troške oleja orestuj šampiňóny, ktoré ľahko osol, pridaj cuketu a okore.
  4. Na troške oleja speň cesnak, pridaj ryžu a nechaj chvíľu opražiť.
  5. Ak nali víno a až sa vsiakne, postupne prilievaj vývar, vždy po jednej naberačke. Keď sa vývar vsiakne do ryže, pridaj ďalšiu naberačku. Stále miešaj.
  6. Asi po 10 minútach pridaj šampiňóny s cuketou.
  7. Akonáhle je ryža skoro hotová (musíš ju ochutnať), odstav z platne a vmiešaj syr. Priklop pokrievkou alebo utierkou a nechaj 5 minút odstáť.
  8. Rozohrej rúru na 180 °C.
  9. Mäso okore a potri olivovým olejom. Pozor, nesol.
  10. Osmahni ho na rozpálenej panvici 2 minúty z každej strany a daj do rúry na 5 – 7 minút.
  11. Po vytiahnutí z rúry nechaj 5 minút odstáť a potom osol a nakrájaj na tenké plátky.
  12. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu