Ingrediencia na zdravý tatarák
Tatarák
- 500 g hovädzie sviečkové alebo stehno
- 1 žĺtok (17 g) alebo 10 ml repkového alebo olivového oleja extra panenského
- 1 lyžica dijonskej horčice (15 g)
- ½ lyžičky worcestrové omáčky (3 ml)
- ½ lyžičky mletej červenej papriky (3 g), príp. kečup
- 1 lyžička soli (5 g)
- ½ lyžičky korenia (2 g)
Ostatné
- celozrnný chlieb, môže byť toastový
- repkový olej v spreji
- cesnak
Postup receptu – ako urobiť tatárský biftek
- Mäso dobre očisti od tuku a blán, umy pod vodou a osuš papierovou utierkou.
- Potom ho nakrájaj na tenké plátky a tie nasekej nožom nadrobno, prípadne mäso rozmixuj v mixéru so sekáčikom alebo pomeľ v mlynčeku na mäso.
- K mäsu pridaj všetky ingrediencie a dobre zmiešaj. Ochutnaj a dochuť podľa svojho gusta.
- Celozrnný chlieb opeč buď nasucho v sendvičovači alebo na panvici vystriekanej troškou repkového oleja v spreji.
- Chleba potri strúčikom cesnaku a namaž tatarákom. Jedna porcia tataráku je cca 110 g.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu
- Do tataráku môžeš dať aj cibuľu, kyslé uhorky, ančovičky alebo kapari (ja nedávam).
- Sladká paprika alebo kečup sa do tataráku dáva aj z dôvodu farby, aby tatarák bol viac červený, pretože hovädzie mäso na vzduchu oxiduje a stráca svoju červenosť. Farba tataráku závisí aj od čerstvosti mäsa. Ja som dala do tataráku papriky viac, tak ho mám vo výsledku tmavšie. Papriku ale nemusíš dávať vôbec.
- Olejom nasiaknutá hrianka dáva tataráku tú pravú chuť, takže nepočítaj, že chuť bude zhodná na celozrnnom pečive opečenom nasucho alebo s minimom oleja.
- Surové hovädzie mäso, rovnako ako žĺtok, môžu byť kontaminované salmonelou alebo inými zdravotne nebezpečnými baktériami alebo parazitmi, preto používaj mäso aj vajcia čo najčerstvejšie a nezabudni mäso dobre umyť (rovnako tak doštičku, na ktorej krájaš). Sviečkovú napádajú parazity najmenej často. Riziko znížiš, keď mäso naškrabeš nožom, ale je to veľmi pracné a pomalé, takže ja to nerobím.
- Hovädzie mäso je bohatým zdrojom železa a vitamínu B, obzvlášť v surovom mäse, preto odporúčam tatarák konzumovať. Najmä ženy, ktoré držia diétu a vyhýbajú sa červenému mäsu, môžu trpieť anémiou z nedostatku železa, čo môže napríklad spôsobovať padanie vlasov.
- Tatarák nenechávaj dlho na vzduchu mimo chladničky.
- Nutričné hodnoty sú uvedené len na tatarák (so žĺtkom) bez prílohy.
- Nutričné hodnoty na 100 g: 121 kcal / 19 g B / 1 g S / 0,4 C / 5 g T / 0,2 V.
Komentáre