Ingrediencia na zdravý tatarák

Tatarák

  • 500 g hovädzie sviečkové alebo stehno
  • 1 žĺtok (17 g) alebo 10 ml repkového alebo olivového oleja extra panenského
  • 1 lyžica dijonskej horčice (15 g)
  • ½ lyžičky worcestrové omáčky (3 ml)
  • ½ lyžičky mletej červenej papriky (3 g), príp. kečup
  • 1 lyžička soli (5 g)
  • ½ lyžičky korenia (2 g)

Ostatné

Zdravý tatársky biftek - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť tatárský biftek

  1. Mäso dobre očisti od tuku a blán, umy pod vodou a osuš papierovou utierkou.
  2. Potom ho nakrájaj na tenké plátky a tie nasekej nožom nadrobno, prípadne mäso rozmixuj v mixéru so sekáčikom alebo pomeľ v mlynčeku na mäso.
  3. K mäsu pridaj všetky ingrediencie a dobre zmiešaj. Ochutnaj a dochuť podľa svojho gusta.
  4. Celozrnný chlieb opeč buď nasucho v sendvičovači alebo na panvici vystriekanej troškou repkového oleja v spreji.
  5. Chleba potri strúčikom cesnaku a namaž tatarákom. Jedna porcia tataráku je cca 110 g.
  6. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  7. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Tatarák - foto postupFit tatarák - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Do tataráku môžeš dať aj cibuľu, kyslé uhorky, ančovičky alebo kapari (ja nedávam).
  • Sladká paprika alebo kečup sa do tataráku dáva aj z dôvodu farby, aby tatarák bol viac červený, pretože hovädzie mäso na vzduchu oxiduje a stráca svoju červenosť. Farba tataráku závisí aj od čerstvosti mäsa. Ja som dala do tataráku papriky viac, tak ho mám vo výsledku tmavšie. Papriku ale nemusíš dávať vôbec.
  • Olejom nasiaknutá hrianka dáva tataráku tú pravú chuť, takže nepočítaj, že chuť bude zhodná na celozrnnom pečive opečenom nasucho alebo s minimom oleja.
  • Surové hovädzie mäso, rovnako ako žĺtok, môžu byť kontaminované salmonelou alebo inými zdravotne nebezpečnými baktériami alebo parazitmi, preto používaj mäso aj vajcia čo najčerstvejšie a nezabudni mäso dobre umyť (rovnako tak doštičku, na ktorej krájaš). Sviečkovú napádajú parazity najmenej často. Riziko znížiš, keď mäso naškrabeš nožom, ale je to veľmi pracné a pomalé, takže ja to nerobím.
  • Hovädzie mäso je bohatým zdrojom železa a vitamínu B, obzvlášť v surovom mäse, preto odporúčam tatarák konzumovať. Najmä ženy, ktoré držia diétu a vyhýbajú sa červenému mäsu, môžu trpieť anémiou z nedostatku železa, čo môže napríklad spôsobovať padanie vlasov.
  • Tatarák nenechávaj dlho na vzduchu mimo chladničky.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené len na tatarák (so žĺtkom) bez prílohy.
  • Nutričné hodnoty na 100 g: 121 kcal / 19 g B / 1 g S / 0,4 C / 5 g T / 0,2 V.