Ingrediencia na fit jablkový závin
Cesto na zdravú štrúdľu
Jablková náplň
- 500 g nastrúhaných jabĺk
- 2 lyžičky škorica (10 g)
- prírodné sladidlo bez kalórií
Postup receptu – ako upiecť zdravý jablkový závin
- Jablká zbav šupky a nastrúhaj nahrubo.
- Pridaj škoricu a podľa chuti prípadne doslaď sladidlom bez kalórií.
- Rozohrej rúru na 180 °C.
- Zmiešaj zvlášť mokré ingrediencie na cesto a potom postupne pridávaj múku, kým nevznikne nelepivé cesto (múky môže byť potreba menej či viac). Prácu si uľahčíš pomocou kuchynského robota.
- Cesto rozdeľ na polovice a každú polovicu rozvaľkaj dotenka do štvorcového tvaru, podsypávaj múkou.
- Jablká rozdeľ na polovice, vytlač z nich vodu a nanes na cesto rovnomerne takmer až do okrajov.
- Okraje cesta prehni hore a dole dovnútra a potom buď prehni ľavú a pravú stranu do stredu alebo jednu stranu zamotaj k druhej.
- Premiestni na papier na pečenie vystlaný plech a ešte rukou pritlač a dotvaruj. Hore niekoľkokrát prepichni vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.
- Peč 30 – 40 minút na 180 °C, stráž, nech sa cesto nespáli.
- Až záviny vychladnú, rozkrájaj každý na 8 dielov.
- Pred podávaním môžeš posypať múčkovým sladidlom bez kalórií, preliať čakankovým sirupom a prípadne posypať orechy.
- Ak si chceš naozaj pošmáknúť, servíruj ho teplý s fitness vanilkovou zmrzlinou, ktorú nájdeš v e-kuchárke Fitness domáca cukráreň.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Fitness domáca cukráreň
Stiahni si zadarmo ukážku e-kuchárky!
Poznámky k receptu
- Každý druh celozrnnej múky má nielen trochu inú chuť, ale aj inú savosť, takže múky môžeš potrebovať menej alebo viac.
- Pri váľaní môžeš pod cesto strčiť papier na pečenie, tým si zaistíš, že sa cesto neprilepí k doske alebo linke, keď ho nedostatočne podsypeš múkou.
- Ak sa nechceš ochudobniť o vlákninu, ponechaj jablká aj so šupkou, závin nebude taký chutný, ale je to zdravšie.
- Štridľ môžeš pred pečením potrieť rozmiešaným vajcom, aby mal krajšiu farbu, ale nie je to potrebné, rovnako ho posypeš práškovým sladidlom. A pri použití celozrnnej múky to ani nie je tak zjavné ako pri použití lístkového cesta.
- Nutričné hodnoty sú uvedené na celozrnnú špaldovú múku.
- Nutričné hodnoty na 100 g: 133 kCal / 6 B / 22 S / 7 C / 1 T / 6 V.
Komentáre
Tak za mňa super! S cestom sa krásne pracuje, tu to vidím na top štrudl cesto tohto roku 😀
Diky moc za otestovanie, pochvalu aj komentar 😉
Perfektné cesto! Bola som trošku skeptická, či bude držať a či nebude veľmi hutné, ale je vynikajúca! Určite čoskoro zopakujem (aj napríklad s inou naplní) 🙂. Super recept 👌.
Vďaka za otestovanie a pochvalu, Martino 😉
Dobry den. Myslite, ze mozem pouzit aj spaldovu hladku muku? Dakujem za odpoved.
Dobrý deň Natalko, jasné, akurat ju asi bude potreba trochu viac, stačí postupne prisypávať, kým nevznikne nelepivé testo. Spaldova hladka nie je celozrnná, takže výsledok bude mať min vlakniny a tým pádom zasýti o niečo min, ale použiť sa môže. 🙂
Dobrý deň,
Po upečení bolo cesto tuhé, čím to môže byť? Ďakujem
Dobrý deň Terka, možno tam mohlo byť min múky alebo malo stavnaté jablká, skúsila by som nechať ho rozliezť do druhého dňa (možno aj v chladničke). Alebo príste dať len pol celozrnne a pol obyčajne hladko. Niektoré celozrnné múky môžu robiť tú tuhosť viac ako iné.
Ahoj, skúsila som túto štrúdľu. Vydarila sa fantasticky a čo je najlepšie, chutila aj synovi. Ten ju zjedol sám za deň a dožaduje sa ďalšej 😊 Škoda, že nejde pridat aj fotka.
Ahoj Zuzko, tak to som rada a hneď budem mať lepší večer 😉 Vďaka za otestovanie aj komentár. Foto môžeš keď tak poslať na email [email protected] alebo na Facebooku @bajolafit, už mi to napadlo, že by to bolo dobré dávať do komentárov, ale zatiaľ som to technicky nezrealizovala. Vďaka 😉