Ingrediencie na fit jahodové donuty
Cesto
- 60 g jahôd (príp. malín alebo čučoriedok)
- 2 ks vajcia M (100 g)
- 1 lyžica nízkotučného mlieka (10 ml)
- 40 g ovsené múky ideálne jahodovej
- 20 g proteínového prášku ideálne jahodového, príp. vanilkového alebo bez príchuti (ako nahradiť v poznámke)
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva (5 g)
Poľava
- 60 g jahôd (príp. malín alebo čučoriedok)
- 60 g odtučneného tvarohu
- sladidlo bez kalórií
Ostatné
- 20 g strúhaného kokosu alebo orechov
- repkový olej v spreji na vystriekanie formy (1 ml)

Chceš ušetriť za orechy, sladidlá a múky? Kde kúpiť lacno
Postup receptu – ako upiecť zdravé donuty z jahôd
- Rozohrej rúru na 180 °C.
- Umyté jahody rozmixuj v mixéra so sekáčikom. Múku, proteín a kypriaci prášok preosej cez jemné sitko.
- Zvlášť zmiešaj suché a zvlášť mokré ingrediencie na cesto a potom všetko dohromady.
- Cesto nalej do ideálne silikónovej formy na donuty. Pre istotu ju vystriekaj troškou repkového oleja v spreji, nech potom donútené jednoducho vyklopíš.
- Peč 20 minút na 180 °C.
- Medzitým priprav polevu zmiešaním všetkých ingrediencií v menšej hlbšej miske. Polevu ochutnaj a doslaď podľa chuti sladidlom bez kalórií. Do ďalšej hlbšej misky nasyp strúhaný kokos.
- Hotové donuty nechaj vychladnúť a potom ich namáčaj do polevy a do kokosu. Nechaj dobre stuhnúť, ideálne ich naskladaj do nejakej väčšej misky vedľa seba a daj ich do chladničky.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA DO 30. 11. 2023 ⭐ Chceš vzorové jedálničky a viac inšpirácie, čo zdravého variť nielen na chudnutie? Vyber si z mojich 4 kníh a do 30 11. získaš navyše e-kuchárku ZADARMO podľa vlastného výberu v hodnote až 20 EUR 👉 Zobraziť všetky knihy
Poznámky k receptu
- Možno urobiť aj čokoládovú verziu, stačí použiť ovsenú múku čokoládovú, čokoládový proteín a prípadne pridať 1 – 2 lyžičky kakaa na varenie a sladidlo bez kalórií.
- Proteín v ceste môžeš nahradiť ovsenou múkou, ale ochudobníš sa o bielkoviny.
- Ak použiješ obyčajnú ovsenú múku alebo vypustíš proteín, musíš cesto ešte prisladiť, pretože ochutená ovsená múka už je ideálne osladená.
- Ak sa ti nepodarí poleva pekne zafarbiť do ružova, môžeš pridať potravinárske farbivo.
Komentáre