Ingrediencie na zdravé špargľové rizoto
- 500 g zelenej špargle
- 500 g mletého morčacieho mäsa, príp. hovädzieho
- 250 g ryža na rizoto (ideálne Arborio, príp. guľatozrnná)
- 200 ml bieleho suchého vína (11%)
- 750 ml kuracieho vývaru
- 100 ml kuracieho vývaru alebo vody
- 3 strúčiky cesnaku (9 g)
- soľ, korenie
- repkový olej v spreji (2 ml)

Postup receptu – ako urobiť fit špargľové rizoto
- Ak nemáš vopred hotový kurací vývar alebo kupovaný, uvar si ho podľa tohto návodu.
- Vývar ohrej, ošúpej cesnak a daj variť vodu do väčšieho hrnca.
- Ze špargle odlámaj drevnaté stonky podľa tohto návodu.
- Vriacu vodu osol a pripravenú špargľu povar 2 – 3 minúty. Po uvarení ju daj do studenej vody, aby sa zastavil proces varenia, a potom ju nakrájaj na malé kúsky.
- Na panvici orestuj mleté mäso, osol a okoreň. Je hotová za pár minút. Daj bokom.
- Cesnak prelisuj a opraž ho na troške repkového oleja.
- Pridaj ryžu a nechaj chvíľu opražiť. Pozor, nesol, vývar už je pravdepodobne dosť slaný.
- Nalej víno a až sa vsiakne, postupne prilievaj vývar. Stále miešaj. Keď spotrebuješ všetok vývar, ochutnaj a pokiaľ je ryža ešte tvrdá, prilej ďalší vývar/vodu a nechaj ešte chvíľu variť, kým nebude ryža takmer mäkká. Trvá to celkom 20 – 30 minút.
- Pridaj mleté mäso a špargľu a poriadne premiešaj. Odstav z ohňa, priklop a nechaj 5 minút odstáť. Ochutnaj a prípadne dosol.
- Na tanieri môžeš posypať nízkotučným syrom, napr. 20% alebo 30% eidamom alebo syrečkami.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na fitness špargľové rizoto
- Môžeš použiť aj basmati alebo jazmínovú ryžu, ktoré sú vhodnejšie kvôli nižšiemu glykemickému indexu, ale nemajú toľko škrobu a tak rizoto nebude také krémové. Ja som na fotke použila jazmínovú.
- Víno sa pri varení z veľkej časti odparí, preto do nutričných hodnôt počítam iba 50 ml.
- Nutričné hodnoty sú uvedené s jazmínovou ryžou a bez syra.
Komentáre