Ingrediencie na zdravé špargľové rizoto

  • 500 g zelenej špargle
  • 500 g mletého morčacieho mäsa, príp. hovädzieho
  • 250 g ryža na rizoto (ideálne Arborio, príp. guľatozrnná)
  • 200 ml bieleho suchého vína (11%)
  • 750 ml kuracieho vývaru
  • 100 ml kuracieho vývaru alebo vody
  • 3 strúčiky cesnaku (9 g)
  • soľ, korenie
  • repkový olej v spreji (2 ml)
Fitness špargľové rizoto s morčacím mäsom - zdravý recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť fit špargľové rizoto

  1. Ak nemáš vopred hotový kurací vývar alebo kupovaný, uvar si ho podľa tohto návodu.
  2. Vývar ohrej, ošúpej cesnak a daj variť vodu do väčšieho hrnca.
  3. Ze špargle odlámaj drevnaté stonky podľa tohto návodu.
  4. Vriacu vodu osol a pripravenú špargľu povar 2 – 3 minúty. Po uvarení ju daj do studenej vody, aby sa zastavil proces varenia, a potom ju nakrájaj na malé kúsky.
  5. Na panvici orestuj mleté mäso, osol a okoreň. Je hotová za pár minút. Daj bokom.
  6. Cesnak prelisuj a opraž ho na troške repkového oleja.
  7. Pridaj ryžu a nechaj chvíľu opražiť. Pozor, nesol, vývar už je pravdepodobne dosť slaný.
  8. Nalej víno a až sa vsiakne, postupne prilievaj vývar. Stále miešaj. Keď spotrebuješ všetok vývar, ochutnaj a pokiaľ je ryža ešte tvrdá, prilej ďalší vývar/vodu a nechaj ešte chvíľu variť, kým nebude ryža takmer mäkká. Trvá to celkom 20 – 30 minút.
  9. Pridaj mleté mäso a špargľu a poriadne premiešaj. Odstav z ohňa, priklop a nechaj 5 minút odstáť. Ochutnaj a prípadne dosol.
  10. Na tanieri môžeš posypať nízkotučným syrom, napr. 20% alebo 30% eidamom alebo syrečkami.
  11. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  12. AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz

Fitness špargľové rizoto s morčacím mäsom - zdravý recept BajolaFitness špargľové rizoto s morčacím mäsom - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu na fitness špargľové rizoto

  • Môžeš použiť aj basmati alebo jazmínovú ryžu, ktoré sú vhodnejšie kvôli nižšiemu glykemickému indexu, ale nemajú toľko škrobu a tak rizoto nebude také krémové. Ja som na fotke použila jazmínovú.
  • Víno sa pri varení z veľkej časti odparí, preto do nutričných hodnôt počítam iba 50 ml.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené s jazmínovou ryžou a bez syra.