Ingrediencia na zdravý holandský rezeň bez vyprážania

Základ na holandské rezne

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa do 10 % tuku (príp. morčacieho)
  • 1 lyžička soli (3 g)
  • ¼ lyžičky korenia
  • 120 ml polotučného mlieka (1,5%)
  • 130 g strúhaného syra (Eidam 30%)

Na obalenie

Fitness holandský rezeň pečený v rúre - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť zdravý holandský rezeň

  1. Zmiešaj mleté mäso so soľou a korením, vmiešaj mlieko a nechajte ho vsiaknuť.
  2. Pridaj nastrúhaný syr a dobre premiešaj. Mäso prikry a nechaj uležať cez noc v chladničke, ale pokiaľ budeš mať mäso už vopred dobre vychladené a vzniknutá hmota bude dostatočne tuhá, myslím si, že môžeš pre urýchlenie práce tento krok preskočiť. (Ak vyskúšaš bez odležania, daj prosím vedieť do komentára, ako to dopadlo.)
  3. Z mäsa vytvaruj 8 placiek o rovnakej hmotnosti (cca 120 g), odporúčam uprostred viac stlačiť, pretože pečením sa rezne scvrknú.
  4. Predohrej rúru na 180 °C.
  5. Potom každý rezeň obal v trojobale – najskôr v celozrnnej múke, potom v rozmiešanom vajci so štipkou soli a nakoniec v celozrnnej strúhanke. Ak máš strúhanku veľmi jemnú, odporúčam obaliť dvakrát, aby z rezňa nevytiekol syr.
  6. Rezne naskladaj na papierom na pečenie vystlaný plech, postriekaj repkovým olejom v spreji a peč cca 20 minút na 180 °C, ku koncu zapni funkciu gril, aby sa opekla strúhanka. Nepeč zbytočne dlhú, inak bude mäso vysušené. Keď tak môžeš v priebehu pečenia do jedného zakrojiť a skontrolovať, či už je dostatočne prepečený.
  7. Druhou možnosťou je usmažiť holandské rezne v teplovzdušné fritézy – smaž na 180 °C cca 10 minút (priebežne kontoluj, môže to byť menej či viac, je dobré v polovici času otočiť).
  8. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  9. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Holandský rezeň foto postupHolandský rezeň z hovädzieho mäsa - recept BajolaZdravý holandský rezeň bez vyprážania - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Celozrnnú strúhanku si môžeš vyrobiť rozmixovaním tvrdého celozrnného pečiva alebo celozrnných lupienkov v mixéra so sekáčikom. Pokiaľ nemáš stvrdnuté pečivo, môžeš ho upiecť v rúre alebo v mikrovlnnej rúre, kým nestvrdne. Alternatívne môžeš použiť kukuričné lupienky.
  • V prípade morčacieho mletého mäsa bude doba pečenia asi o niečo kratšia. Závisí aj od typu rúry, ja mám plynovú.
  • Podávaj so varenými zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo kôprom alebo so zemiakovou kašou, príp. zemiakovo-celerovou kašou, a uhorkovým šalátom. Namiesto tatarky môžeš použiť grécky jogurt zmiešaný s nízkotučnou kyslou smotanou.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené iba na holandské rezne bez prílohy a šalátu.