Ingrediencia na zdravý holandský rezeň bez vyprážania
Základ na holandské rezne
- 500 g mletého hovädzieho mäsa do 10 % tuku (príp. morčacieho)
- 1 lyžička soli (3 g)
- ¼ lyžičky korenia
- 120 ml polotučného mlieka (1,5%)
- 130 g strúhaného syra (Eidam 30%)
Na obalenie
- 2 ks vajcia M (100 g)
- štipka soli
- 50 g celozrnná múka pšeničná (príp. špaldová alebo ovsená)
- 70 g celozrnné strúhanky, príp. kukuričné strúhanky alebo rozomleté cornflakes
- repkový olej v spreji (2 g)
Postup receptu – ako urobiť zdravý holandský rezeň
- Zmiešaj mleté mäso so soľou a korením, vmiešaj mlieko a nechajte ho vsiaknuť.
- Pridaj nastrúhaný syr a dobre premiešaj. Mäso prikry a nechaj uležať cez noc v chladničke, ale pokiaľ budeš mať mäso už vopred dobre vychladené a vzniknutá hmota bude dostatočne tuhá, myslím si, že môžeš pre urýchlenie práce tento krok preskočiť. (Ak vyskúšaš bez odležania, daj prosím vedieť do komentára, ako to dopadlo.)
- Z mäsa vytvaruj 8 placiek o rovnakej hmotnosti (cca 120 g), odporúčam uprostred viac stlačiť, pretože pečením sa rezne scvrknú.
- Predohrej rúru na 180 °C.
- Potom každý rezeň obal v trojobale – najskôr v celozrnnej múke, potom v rozmiešanom vajci so štipkou soli a nakoniec v celozrnnej strúhanke. Ak máš strúhanku veľmi jemnú, odporúčam obaliť dvakrát, aby z rezňa nevytiekol syr.
- Rezne naskladaj na papierom na pečenie vystlaný plech, postriekaj repkovým olejom v spreji a peč cca 20 minút na 180 °C, ku koncu zapni funkciu gril, aby sa opekla strúhanka. Nepeč zbytočne dlhú, inak bude mäso vysušené. Keď tak môžeš v priebehu pečenia do jedného zakrojiť a skontrolovať, či už je dostatočne prepečený.
- Druhou možnosťou je usmažiť holandské rezne v teplovzdušné fritézy – smaž na 180 °C cca 10 minút (priebežne kontoluj, môže to byť menej či viac, je dobré v polovici času otočiť).
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu
- Celozrnnú strúhanku si môžeš vyrobiť rozmixovaním tvrdého celozrnného pečiva alebo celozrnných lupienkov v mixéra so sekáčikom. Pokiaľ nemáš stvrdnuté pečivo, môžeš ho upiecť v rúre alebo v mikrovlnnej rúre, kým nestvrdne. Alternatívne môžeš použiť kukuričné lupienky.
- V prípade morčacieho mletého mäsa bude doba pečenia asi o niečo kratšia. Závisí aj od typu rúry, ja mám plynovú.
- Podávaj so varenými zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo kôprom alebo so zemiakovou kašou, príp. zemiakovo-celerovou kašou, a uhorkovým šalátom. Namiesto tatarky môžeš použiť grécky jogurt zmiešaný s nízkotučnou kyslou smotanou.
- Nutričné hodnoty sú uvedené iba na holandské rezne bez prílohy a šalátu.
Komentáre
Veľmi vďaka za otestovanie aj pochvalu, to som rada, že tak chutia, aj keď je tam minimum tuku 😉
Ahojky, parádny recept! Dnes sme vyskúšali, fakt chuťovka. Pri príprave jedla som mäso nedávala odležať na noc, bolo už vychladené z chladničky a dalo sa s ním pekne pracovať, teda všetko pripravené v jeden deň a veľká spokojnosť :-). Namiesto celozrnnej strúhanky, ktorú som nemala, som si urobila strúhanku z cornflakov, jediná malinká zmena. Veľmi vďaka za skvelý recept! Teším sa na ďalšie! 🙂
Ahoj Evčo, vďaka za otestovanie bez odležania a spätnú väzbu. Mala som tucha, že to asi bude lepšia stratégia, tak teraz už to tiež budem robiť bez odležania. 🙂
Dobrý deň dnes som skúšala váš recept na, Holandský rezeň. Mala som mäso vytiahnuté z mrazničky už od včera. Tak som nie nechávala zmes odležať a ešte som omylom dala 1x vajcia do mäsa a ešte vajíčko na obaľovanie. Vôbec som olej nedávala. Z mäsa sa tuk pustil trochu sám. Rezne držali po hromade a so štuchanými zemiakmi a šalátom z uhoriek bol výborný 🙂
Dobrý deň Verko, tak to je parada, že sa podarilo aj s úpravami 🙂 Som rada, že chutilo. Vďaka za otestovanie aj komentar 😉
Zdravím, včera som tiež skúsil Váš recept a paráda. Ja zase urobil úpravu v tom, že som dal málinko tymiánu a oregana do mäsa. Len som robil väčšie veľkosti rezňa, tak som ich mal v rúre skoro o 20 minút dlhšie ale šťavnaté boli až až 🙂 Zmes som tiež nedával odležať. Super, ďakujem veľmi.
Paráda, vďaka za otestovanie aj komentár, Ondro 😉
Vyskúšala som a neverila vlastnej chuti. Podobné rezne robíme dlho, milujeme ich. Ale tieto sú viac ako luxusné. Plne odporúčam všetkým milovníkom dobrého a zdravého jedla.
Veľmi vďaka za otestovanie aj pochvalu, Simono, to som rada, že tak chutia, aj keď je tam minimum tuku 😉