Ingrediencie na fit panenku v hubovej omáčke

  • 500 g bravčové panenky
  • 10 ml olivového oleja extra panenského
  • 1 lyžička soli (5 g)
  • 1/2 lyžičky korenia (3 g)
  • 250 g šampiňónov alebo iných húb
  • 100 ml vody
  • 50 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
  • 15 g celozrnné ražné múky
  • 100 ml kefíru
Fitness bravčová bábika v hubovej omáčke - zdravý recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť zdravú panenku s hubovou omáčkou

  1. Mäso očisti od prípadného tuku, blán a umy ho.
  2. Rozmiešaj olej so soľou a korením a mäso do tejto zmesi namoč zo všetkých strán. Prikry fóliou a nechaj naložené v chladničke ideálne cez noc.
  3. Rozohrej rúru na 180 °C.
  4. Huby umy, nakrájaj na plátky a naskladaj do pekáča. Zalej marinádou z mäsa, pokiaľ nejaká zostala, a ešte trošku posol.
  5. Mäso sprudka opeč na panvici cca 2 minúty z každej strany, polož ho do pekáča na huby a všetko zalej 100 ml vody. Pokiaľ vznikol výpok, daj ho k hubám a mäsu tiež.
  6. Peč odklopené 15 minút na 180 ° C, potom priklop a peč ďalších 5 – 10 minút podľa veľkosti bábiky. Viac info v poznámke.
  7. Mäso daj bokom a huby so šťavou presuň do panvice a začni zahrievať.
  8. Medzitým dobre rozmiešaj múku v mlieku, nalej k hubám a pár minút povar, kým omáčka nezačne hustnúť.
  9. Potom odstav z ohňa, nechaj chvíľku vychladnúť a nakoniec postupne primiešaj kefír do požadovanej konzistencie.
  10. Ochutnaj a prípadne dosol a dopepri.
  11. Podávaj s pečenými zemiakmi alebo batátovými hranolkami.
  12. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  13. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Fitness bravčová bábika v hubovej omáčke - zdravý recept BajolaFitness bravčová bábika v hubovej omáčke - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu na fitness panenku v hubovej omáčke

  • Odporúčam po 15 minútach mäso vytiahnuť a zmerať jeho vnútornú teplotu pomocou vpichového teplomera. Výsledná vnútorná teplota by mala byť 65 ° C, ale musíš ešte počítať s tým, že sa po vytiahnutí teplota ešte o 2 – 3 ° C zvýši vďaka zvyškovému teplu, takže mäso vytiahni z rúry o niečo skôr (pri 60 – 62 ° C) . Pokiaľ nemáš vpichový teplomer, po 15 minútach do mäsa zakroj v najširšom bode a ďalší čas pečenia odhadni podľa farby mäsa. Vo vnútri by mala byť panenka ružovkastá, ale nie surová.
  • Ak naleješ kefír do veľmi horúcej omáčky, môže sa zraziť a tiež sa zničí probiotiká, ale na chuti to neuberá.
  • Ak chceš chuť vytuniť, môžeš do omáčky pridať nastrúhaný 30% eidam, prípadne iný syr podľa preferencie, napr. creamcheese.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené bez prílohy.