Ingrediencie na fit panenku v hubovej omáčke

  • 500 g bravčové panenky
  • 10 ml olivového oleja extra panenského
  • 1 lyžička soli (5 g)
  • 1/2 lyžičky korenia (3 g)
  • 250 g šampiňónov alebo iných húb
  • 100 ml vody
  • 50 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
  • 15 g celozrnné ražné múky
  • 100 ml kefíru
Fitness bravčová bábika v hubovej omáčke - zdravý recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť zdravú panenku s hubovou omáčkou

  1. Panenku nalož do oleja so soľou a korením ideálne cez noc.
  2. Rozohrej rúru na 180 °C.
  3. Huby umy, nakrájaj na plátky a naskladaj do pekáčika. Zalej marinádou z mäsa a prípadne ešte trochu dosol.
  4. Mäso sprudka opeč na panvici cca 2 minúty z každej strany, polož ho do pekáča na huby a zalej všetko vodou. Ak máš výpok, daj ho k hubám a mäsu tiež.
  5. Peč 15 minút na 180 °C, priklop a peč ďalších 5 – 10 minút na 180 °C podľa veľkosti panenky.
  6. Huby so šťavou prerob do panvice, zahrej a medzitým poriadne rozmiešaj múku v mlieku a nalej k hubám. Prilej kefír a chvíľu všetko spoločne prevar.
  7. Podľa hustoty pridaj buď kefír alebo vodu, ochutnaj a prípadne dosol a dopepri.
  8. Podávaj s pečenými zemiakmi alebo batátovými hranolkami.
  9. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  10. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Fitness bravčová bábika v hubovej omáčke - zdravý recept BajolaFitness bravčová bábika v hubovej omáčke - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Ak chceš chuť vytuniť, môžeš do omáčky pridať nastrúhaný 30% eidam, prípadne iný syr podľa preferencie, napr. creamcheese.
  • Odporúčam po 15 minútach mäso vytiahnuť a zmerať jeho vnútornú teplotu pomocou vpichového teplomera. Výsledná vnútorná teplota by mala byť 65 ° C, ale musíš ešte počítať s tým, že sa po vytiahnutí teplota ešte o 2 – 3 ° C zvýši vďaka zvyškovému teplu, takže mäso vytiahni z rúry o niečo skôr (pri 60 – 62 ° C) . Pokiaľ nemáš vpichový teplomer, po 15 minútach do mäsa zakroj v najširšom bode a ďalší čas pečenia odhadni podľa farby mäsa. Vo vnútri by mala byť panenka ružovkastá, ale nie surová.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené bez prílohy.